Son güncelleme: 24.08.2023

MOD DIAM yazısının özellikle SOLIDWORKS versiyon güncelleştirmesinden sonra çap işareti (Ø) yerine çıktığını görebilirsiniz. Peki nedir bu yazının anlamı?

SOLIDWORKS kaynak sembolleri, özel semboller ve Ø gibi özel karakterleri gösterebilmek için arkaplanda bu karakterlere özel isimler tanımlamaktadır. Daha sonrasında sembol kütüphane dosyası kullanarak bu isimleri anlamlandırıp, onları sembol şeklinde çizmektedir. İşte Ø işaretinin arkaplanda gizli ismi de <MOD-DIAM>’ dır.

Eğer ki SOLIDWORKS’ ün kullandığı sembol kütüphane dosyası kayıp ise SOLIDWORKS bu isim yerine Ø işareti gösteremeyecektir. Sembol kütüphane dosyasını SOLIDWORKS’ e tanıtarak bu sorundan kurtulabilirsiniz.

MOD-DIAM Sorununun Çözümü

  • SOLIDWORKS’ ün kütüphane dosyasını doğru yerde aradığına emin olmanız gerekir. Bunun için SOLIDWORKS açınız ve Araçlar Seçenekler yardımı ile ayarlara giriniz.
  • Dosya Konumları’ na girerek açılır listeden Sembol Kitaplık Dosyası nı seçiniz.

SOLIDWORKS Dosya Konumu Ayarları

  • SOLIDWORKS versiyon güncelleştirmelerinden dolayı burada eski yıla ait yolun kalması durumu yaşıyor iseniz, bu yolu silerek yeni yıla ait yolu eklemeniz gerekmektedir.
    • ProgramData gizli bir klasördür. Eğer ki göremiyor iseniz Windows klasör ayarlarından gizli öğeleri göster ayarı yapmalısınız.
  • Eğer ki yol doğru ise o konumda sembol kitaplık dosyasının var olduğundan emin olunuz.
    • Sembol dosyasının adı gtol.sym dir. Dosya yok ise turkish yerine english klasörüne göz atabilir, arkadaşınızdan aynı dosyayı kopyalayabilir veya bizlerden kopyasını temin edebilirsiniz.

Gtol.sym Sembol Kitaplık Dosyası

Eğer ki bu dosyanın detayına bakacak olur iseniz MOD kategorisinde DIAM isimli sembolün yani MOD-DIAM’ ın karşılığında SOLIDWORKS’ ün önce çember çizdiğini ve sonra çapraz çizgi çizerek sembolü (Ø) çizdiğini görebilirsiniz.

Gtol.sym Dosyası İçeriği

Bu işlemleri yaptıktan sonra SOLIDWORKS’ ü yeniden başlatınız. Sorununuz çözülecektir.

Ölçümlendirmede Çap (Ø) İşareti

 

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

2 YORUM

  1. merhaba benim solidworks programım da soyle bi sorun var Akıllı Ölçülendirme ile çizimi tıkladıgımda hiç ölçü çıkmıyor sadece ölçü imleci cıkıyor çubuk olarak bunu nasıl düzeltebilirim

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin