Son güncelleme: 24.08.2023

Montaj dosyalarının içerdiği alt montajlar ve parçaların seviyelerini, özelliklerini ve adetlerini göstermek için malzeme listesi kullanılmaktadır. Detaylı numaralandırma kullanılan girintili malzeme listeleri montaj içerisinde bulunan tüm parçaları, alt montajları ve alt montajların altında bulunan dosyaları seviyeler halinde göstermektedir.

Fakat kullanıcılar ana montajın malzeme listelerinde bazı alt montajların detaylarının gözükmesini istemezler. Bu duruma piston örneğini verebiliriz. Piston çizimleri hareketli olabilmesi için montaj olarak saklanmaktadır. En basit montajlarda piston, silindir gövdesi, kapaklar gibi alt parçalar bulunmaktadır. Fakat pistonlar genellikle dışarıdan bütün olarak tedarik edildiğinden dolayı bu alt parçaların malzeme listelerinde gözükmesi istenmez. Ana montajın malzeme listesinde pistonun parça gibi gözükmesi istenir.

Bu talebi montajların konfigürasyonlarında bulunan Malzeme Listesi Seçenekleri” ile yapmak mümkündür. Bu seçenekleri bir örnek ile açıklayacak olur isek;

Aşağıdaki ana montajda Piston Montajı adında bir alt montaj bulunmaktadır. Ve ana montajın malzeme listesinde bu piston montajının tüm alt bileşenleri gösterilmektedir.

açık detaylı ana montaj malzeme listesi

Pistonun alt bileşenlerini malzeme listesinden gizlemek için piston montajını açalım ve konfigürasyonlar sekmesinden ilgili konfigürasyona sağ tıklayarak özelliklerine girelim.

konfigürasyon özellikleri

Burada özelliklerine girdiğimiz montaj, başka bir montajda alt montaj olarak kullanılır ise bileşenlerinin nasıl gösterileceğine dair seçenekler yer almaktadır.

malzeme listesi seçenekleri

Malzeme Listesi Seçenekleri

Göster

Varsayılan ayar Göster şeklindedir ve bu montajın tüm alt parçaları, üst montaj malzeme listelerinde gösterilir.

açık detaylı ana montaj malzeme listesi

Gizle

Seçeneklerden Gizle seçilir ise bu montajın alt parçaları, üst montajın malzeme listesinde gösterilmeyecek, sadece ana montaj gözükecektir.

kısa malzeme listesi

Yükselt

Seçeneklerden Yükselt seçili ise bu piston montajının tüm alt parçaları, üst montaj malzeme listelerinde seviye atlayacaktır. Yani pistonun alt parçaları piston montajının altında değil, piston ile aynı seviyede gösterilecektir ve piston montajı gösterilmeyecektir.

Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi piston alt montajının alt parçası olan Piston Bağlantı Çubuğu‘ nun seviyesi yükseltilmiş ve ana montaj parçası gibi gösterilmiştir. Alt parçaları yükseltilmiş olan Piston Montajı ise hiç gösterilmemektedir.

yükseltilmiş malzeme listesi

Bu seçenekler sayesinde montajlarınızı parça olarak kaydetmeye gerek kalmadan malzeme listelerinde parça gibi gösterilmesini sağlayabilir veya normalde alt montaj olarak gözükmesini istemediğiniz fakat performans amaçlı alt montaj yaptığınız dosyaları da üst seviye olarak gösterebilirsiniz.

 

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin