Özel Yay Tasarımları Nasıl Yapılır?

0
3220

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS helis komutu sayesinde hızlıca parametrik helisler oluşturabiliyor ve bu helisi yol olarak kullanarak süpür komutu sayesinde yay çizimleri elde edebiliyoruz. Fakat bilindiği üzere helis komutu ile sadece dairesel kesitte helisler oluşturulabilmektedir. Elips veya ihtiyacımıza uygun kesitte yay oluşturmak için helis komutundan fazlasına ihtiyacımız var. Bu makalemizde özel kesite sahip aşağıdaki gibi bir yayı nasıl çizilebileceğini inceleyeceğiz. Makalenin sonunda ayrıntılı çizim videosunu da bulabilirsiniz.
SOLIDWORKS Özel Yay Tasarımı

Bu çizim farklı yöntemler ile yapılabilir. Bu makalede çizimi helisel yüzey oluşturma, kesit profili yüzeyi oluşturma, kesişim ile yol alma ve yay tasarımını tamamlama olarak 4 farklı aşamada yapılacaktır.

1. Helisel Yüzey Oluşturma

Oluşturulacak olan yayın istenen parametrelerine uygun olarak dairesel kesitte helis yay çizimi yapılır. Bu klasik yöntem ile oluşturulan helis daha sonrasında farklı kesit çizimlerinden helis oluşturmak için kullanılacaktır. Öncelikle helisi çizimi için;

Helis için istenilen düzleme çizim açılarak istenilen çapta daire çizilir ve helis komutu ile yükseklik, devir gibi parametreler girilir.

helis çizimi

Sonrasında bu helisi yol olarak kullanacak ve bir çizgi kullanarak, çizgiden bu yolu süpüren bir yüzey oluşturulacaktır. Yayın başlangıç düzlemine bir çizgi çizilmelidir. Bu çizgi helisin başlangıç noktasına Del (Pierce) ilişkisi ile tutunmalıdır.

helis süpürme çizgisi

Sonrasında Yüzeyler sekmesinde bulunan sürüklenmiş yüzey komutu ile helis yüzeyini oluşturabilirsiniz. Çizilen çizgi süpürecek olan profil, helis ise yol olacaktır.

helis yüzey

helisel yüzey

Oluşturulan yüzeyi çalışmanızı kolaylaştırmak için gizli hale getirebilirsiniz.

2. Özel Kesit Profil Yüzeyi Oluşturmak

Oluşturulmak istenilen kesit 2 boyutlu olarak çizilir. Çizimin boyutunun ve merkezlemesinin bir önceki maddede oluşturulan helis profiline uygun olduğuna emin olmalısınız.

özel kesit çizimi

Yüzeyler sekmesinde bulunan Ekstrüze Yüzey komutunu kullanılarak çizilen çizimden helis ile aynı veya daha yüksek boyda yüzey oluşturulmalıdır.

yüzey uzatma

ekstrüze yüzey

3. Kesişim İle Yol Oluşturmak

Önceki 2 adımda oluşturulan 2 farklı yüzey kullanılarak kesiştiği noktalardan bir çizim oluşturulacaktır. Bu çizim, oluşturulmak istenilen nihai yayın takip edeceği yol olacaktır.

Bunun için kesişim eğrisi komutuna girilir ve her iki yüzey seçilerek yol oluşturulur. Yüzeyleri gizlemek kolaylık sağlayacaktır.

Kesişim eğrisi

özel yay yolu

4. Yay Tasarımının Tamamlanması

Oluşturulan çizim yol olarak kullanılarak, istenilen ölçüde dairesel profil süpürülür ise yay tasarımı tamamlanmış olacaktır.

yay süpürme

özel yay tasarımı

Bu yöntemi baz alarak sizler de dilediğiniz şekillerde özel yay çizimlerinizi SOLIDWORKS içerisinde kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Çizim Videosu

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin