SOLIDWORKS 2020 – Planlanan Yenilikler

0
2712

Son güncelleme: 24.08.2023

11-12-13 Şubat 2019 tarihlerinde Dallas’ta düzenlenen SOLIDWORKS WORLD 2019 etkinliğinde SOLIDWORKS 2020 için planlanan bazı yenilikler canlı yayın ile katılımcılara gösterildi. Canlı yayın kaydını makalenin sonunda bulabilirsiniz. Gösterilen yenilikleri sizin için derledik. İşte planlanan yeniliklerden bazıları:

[Güncelleme: SOLIDWORKS 2020, 8 Ekim 2019 tarihinde yayınlandı. Performans ve kullanıcı deneyimi olarak öne çıkan yeniliklere buradan ulaşabilirsiniz]
Eğriler İçin G3 Devamlılığı Sağlayan Kıvrılma Kontrolü

Yüzey geçişlerinin düzgünlüğü için eğriler arasındaki devamlılık çok büyük önem taşımaktadır. Özellikle eğrilerin birleşme yerlerinde bu devamlılığı sağlamak için teğet ve eşit eğrilik seçeneklerini kullanabiliyorduk. SOLIDWORKS 2020 ile beraber eklenmesi planlanan “Torsion Continuity (G3)” seçeneği sayesinde G3 kalitesinde devamlılığa sahip eğriler elde edebileceksiniz.

SOLIDWORKS-2020-Torsion-Continuity-spline
Torsion Continuity (G3) uygulanmış eğri
Ekran Bakış Açısına Göre Kesit Alma

Parça veya montaj ortamında çalışırken model üzerindeki referanslara göre rahatlıkla kesit alınabilmekte. SOLIDWORKS 2020 için planlanan yeni kesit seçeneği ile ekran bakış açısına göre dinamik bir şekilde kesit alabileceksiniz. Böylece ek bir düzlem vb geometri oluşturmaya gerek kalmadan ekrandaki bakış açınızı kesit aracı olarak kullanabileceksiniz. Kesit komutundan çıktığınızda kesit görünüm dinamik bir şekilde uygulanmaya devam edecek ve siz modeli döndürdüğünüzde anlık olarak güncellenecek. Kesit derinliği CTRL tuşu basılıyken fare tekerleği döndürülerek anlık olarak değiştirilebilecek.

SOLIDWORKS-2020-section-view

SOLIDWORKS-2020-section-view
Ekran bakış açısına göre kesit alınmış montaj
Referans Alınacak Modelleri Alt Montaja Getirme

Montaj içinde modeller arası referans alabilmek için mutlaka ana montaj üzerinde çalışmak gerekir. 2020 sürümünde planlanan “Envelope Publisher” özelliği sayesinde farklı alt montajların içerisinde bulunan referans alınacak parçaları, geometrileri tek bir model içerisine kopyalayarak tasarım işlemine bu model içinde devam edebilirsiniz. Bu sayede artık referanslı modelleme için üst montaja ihtiyaç duymayacaksınız. Böylelikle hem performanslı bir şekilde çalışabilir hem de aynı montaj üzerinde aynı anda birkaç kişi farklı yerleri referans alarak çalışabilecek siniz.

SOLIDWORKS-2020-Envelope-Publisher
“Envelope Publisher” ile referans geometrilerin ilgili modele kopyalanması
Kablolar için Ağırlık Hesabı

Routing modülü ile kablo ve teller rahatlıkla montaj içerisine eklenebilmekte. SOLIDWORKS 2020 ile eklenmesi planlanan özellik sayesinde kablo ve teller için birim başı ağırlık değerleri tanımlanarak kabloların toplam ağırlıkları hesaplanabilecek. Bu sayede montajın ağırlık merkezini daha hassas bir şekilde hesaplayabilecek siniz.

SOLIDWORKS-2020-routing-kablo-agirlik
Kablolar için Kütle Özellikleri Ekranı
3DXPERIENCE Platform bağlantısı

SOLIDWORKS’ün bulut tabanlı yeni çözümleri xShape ve xDesign, 3DXPERIENCE platformu üzerinde çalışmakta. SOLIDWORKS 2020 ile getirilecek olan platform entegrasyonu sayesinde 3DXPERIENCE Platformu üzerinde çalışan uygulamaların dosyaları direk SOLIDWORKS ile açılabilecek ve üzerinde modelleme yapılabilecek.

SOLIDWORKS-xshape
SOLIDWORKS xShape
SOLIDWORKS-sdesign
SOLIDWORKS xDesign
SOLIDWORKS-3DXPERIENCE-platform
SOLIDWORKS 3DXPPERIENCE Platform Bağlantısı
Esnek Parçalar

Parça geometrisinin eklendiği montaja göre değiştiği durumlarla mutlaka karşılaşmışsınızdır. Örneğin bir yay parçasını ele alalım. Montajda eklendiği yere göre kapalı ya da açık olarak yerleştirmeniz gerekebilir. Bu iki farklı geometri anlamına gelir ki bunu sağlamak için aynı dosya içinde konfigürasyon kullanmanız veya farklı parça dosyaları kullanmanız gerekir. SOLIDWORKS 2020 ile planlanan “Flexible Part” özelliği sayesinde esnek montajlarda olduğu gibi verilen referansa göre kendini değiştirebilen esnek parçalar oluşturabileceksiniz. Bu sayede aynı parça dosyasının farklı montajlarda farklı yerleri referans alarak geometrisini montaja göre güncellemesini sağlayabilecek siniz.

SOLIDWORKS-2020-flexible-esnek-parçalar

SOLIDWORKS-2020-flexible-esnek-parçalar2
Esnek Parçaların montaj içinde kullanımı
Performanslı Teknik Resim Düzenleme için Detay Modu

SOLIDWORKS 2020 içerisinde getirilmesi planlanan yeni teknik resim açma modu sayesinde devasa modellerin teknik resimlerini saniyeler içinde açabileceksiniz. “Detailing” modu ile teknik resmi açarken model geometrisi hafızaya yüklenmeyecek ve bu sayede çok sayfalı resimler dahi saniyeler içinde açılabilecek. Üstelik bu mod içerisinde ölçü verme, detay görüntü, not, balon ekleme gibi işlemleri de yapabileceksiniz.  İşiniz bittiğinde değişiklikleri dosya içine kaydedebileceğiniz gibi dilerseniz PDF veya DXF olarak ta kaydedebilecek siniz.

SOLIDWORKS-2020-detailing-mode
“Detailing” Modu ile teknik resmi açma
SOLIDWORKS-2020-detailing-teknik-resim
“Detailing” modu ile açılmış teknik resme toleranslı ölçü ekleme
SOLIDWORKS-2020-detailing-teknik-resim
“Detailing” modu ile açılmış teknik resme detay görünüm ve not ekleme
Teknik Resim ve eDrawings için 3B İşaretleme (Markup) Desteği

SOLIDWORKS 2019 sürümünde dokunmatik cihazlar için parça ve montaj dosyalarında 3B işaretleme özelliği tanıtılmıştı. İlgili 2019 yeniliğine bu makalemizden inceleyebilirsiniz. 2020 sürümünde bu özelliğin teknik resim ortamına da getirilmesi planlanmakta. Ayrıca dokunmatik özelliği olmayan cihazlar için fare ile işaretleme yapılabilecek. SOLIDWORKS olmayan bilgisayarlar eDrawings ile yapılan işaretlemeleri görebilecek.

SOLIDWORKS-2020-markup-işaretleme
Dokunmatik cihaz ile teknik resme “markup” ekleme
SOLIDWORKS-2020-markup-drawing
Teknik reme eklenmiş işaretlemeler
SOLIDWORKS-2020-markup-edrawings
Eklenen işaretlemelerin eDrawings içerisinde görünümü
SOLIDWORKS Teknik Destek Müdürü Sertifikalar: CSWE - Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin