SOLIDWORKS Online Lisans Kullanımı

1
3694

Son güncelleme: 08.12.2023

 


SOLIDWORKS ONLINE LİSANS KULLANIMI 5 ŞUBAT 2022 TARİHİYLE BERABER KALDIRILIYOR !

Makaleye devam etmeden önce online lisans kullanımının 5 Şubat 2022 tarihiyle beraber kaldırılacağını göz önünde bulundurmalısınız. Konuyla ilgili detaylı bilgi için Online Lisans Kullanımı Kaldırılıyor! isimli makalemizi inceleyebilirsiniz.


 

SOLIDWORKS içerisinde lisansınızı kullanırken bu zamana kadar hep bilgisayar bazlı aktivasyon sağladınız. Bilgisayar bazlı aktivasyon sisteminde lisansınız o bilgisayara özeldi. SOLIDWORKS 2018 ile birlikte gelen Online Lisans seçeneği ile artık lisanslar bilgisayar bazlı değil kullanıcı adımız veya e-posta adresimize göre tanımlayabilir ve internet bağlantısı olan bilgisayarlarda kullanabilirsiniz. Gün içerisinde birden fazla bilgisayar kullanıyorsanız lisansınızı sürekli bilgisayardan bilgisayara aktarmak zorunda kalmaktaydınız. Online Lisans ile sadece kullanıcı adı ve şifrenizi girerek istediğiniz bilgisayarda SOLIDWORKS kullanabilirsiniz. Üstelik SOLIDWORKS ayarlarınız da sizinle birlikte gelecek.

SOLIDWORKS ile kullanabileceğiniz 3 lisanslama tipi aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Aktivasyon bazlı Bağımsız (Standalone) Lisans: SOLIDWORKS lisansının internet bağlantısı ile bir bilgisayar üzerinde aktive edilmesi yöntemidir. Lisans aktive edildiği bilgisayara atanır. Farklı bilgisyarda kullanım için transfer edilmesi gerekir. Sadece aktivasyon ve transfer sürecinde internet bağlantısına ihtiyaç duyar.
  • Online Bağımsız Lisans: SOLIDWORKS lisansının internet bağlantısı ile kullanıcı girişi yapılarak kullanılabilmesi yöntemidir. SOLIDWORKS’ü kapattığınız zaman kullanıcı olarak çıkmış sayılırsınız. Böylece farklı bir bilgisayarda kullanıcı girişi yaparak kullanabilirsiniz. Aktivasyon/transfer işlemi gerektirmez. Çalışmak için sürekli internet bağlantısına ihtiyaç vardır. Çevrimdışı mod ile maksimum 30 gün internet olmadan çalışılabilir.
  • Yüzer (Network) Lisans: SOLIDWORKS lisans yöneticisinin bir sunucu üzerine kurulup SOLIDWORKS kullanılacak bilgisayarların sunucuya bağlanarak lisans alması yöntemidir. Kullanıcı SOLIDWORKS açtığında sunucu üzerinden bir lisans çeker, kapattığında lisans otomatik olarak sunucuya geri döner.
SOLIDWORKS Lisans Tipleri
SOLIDWORKS Lisans Tipleri

ONLINE LİSANSA GEÇME

  • Online Lisansa geçmeden önce lisansınızı transfer etmeniz gerekmektedir. Yani Bilgisayar bazlı lisansımızı boşa çıkarmamız gerekiyor. Bu işlem için Lisans Aktivasyonu ve Transferi makalemiz içerisindeki Lisans Transferi bölümünü inceleyebilirsiniz.
  • Online Lisansı aktive edebilmek için Admin Portal’a giriş yapmamız gerekiyor. Eğer admin portal hesabı oluşturmadıysanız SOLIDWORKS Admin Portal makalemize göz atabilirsiniz.
  • Admin Portal’a giriş yaptıktan sonra Products kısmından tüm ürünlerinizi görebilirsiniz. Buradan Online Lisans’a çevirmek istediğiniz ürünün üzerine tıklayıp o lisans ilgili profile girebilirsiniz.
  • Ürüne girdikten sonra karşınıza Change to Online Licensing seçeneği çıkacaktır. Bu seçeneğe tıklayıp çıkan onay penceresini onayladığınızda lisansınızın tipi artık Online Lisans olacaktır. İlk maddede belirttiğimiz gibi bu geçiş için Active Machines kısmı boş olmalıdır yani lisans hiçbir bilgisayarda aktif olmamalıdır.
  • Online lisans çevirme işlemini tamamladıktan sonra SOLIDWORKS’ ü ilk açtığınızda aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşacaksınız. Bu uyarıyı kapatıp SOLIDWORKS’ ü tekrardan başlatın.
  • Yeniden başlattığınızda karşınıza my.solidworks.com ‘a giriş yaparken çıkan kullanıcı adı şifre ekranı gelecektir. Buradan giriş yaptığınızda SOLIDWORKS açılacaktır.

  • Giriş yaptığınıza dair SOLIDWORKS’ ün sağ üstünde giriş butonunu göreceksiniz.

My SolidWorks: my.solidworks.com içerisindeki hesabınıza ulaşmanızı sağlar.
Customer Portal: customerportal.solidworks.com üzerinden SOLIDOWORKS müşteri portalına erişmenizi sağlar.
Take License Offline: Lisansınızı çevrimdışı yaparak 30 gün boyunca internet bağlantısına ihtiyaç duymadan kullanabilirsiniz.
Logout [User Name]: Hesabınızdan çıkış yapmanızı sağlar. Çıkış yapmanız durumunda bir sonraki açılışta kullanıcı adı ve şifre isteyecektir.

Online Lisansı geçişini yaptıktan sonda SOLIDWORKS’ü açıp kullanıcı girişi yaptığınız anda lisans o bilgisayarda kullanılmaya başlamış sayılır. Lisansı boşa çıkartmak için Logout işlemine ihtiyaç yoktur. SOLIDWORKS’ü kapattığınız zaman lisans boşa çıkar.

SOLIDWORKS Online Lisansı 2018 ve üstü tüm versiyonlarda kullanabilirsiniz. Online Lisans, PDM dışındaki tüm ürünlerde kullanılabilmektedir. SOLIDWORKS Network Lisansını kullanıyorsanız Online Lisansa geçiş yapamazsınız. Online lisans tamamen ücretsiz olup isterseniz daha sonra lisans tipini ürün profiline girerek eski aktivasyonlu hale çevirebilirsiniz.

AKTİVASYON BAZLI LİSANSA GEÇME

Online lisans tipinden aktivasyon bazlı lisansa geçmek için Admin Portal için Products altından ilgili lisansı bulup Change to Machine Activation tıklayabilirsiniz.

SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

1 Yorum

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin