Yeniden Oluşturmada Doğrula (Verification on Rebuild)

0
1891

Son güncelleme: 24.08.2023

SOLIDWORKS, çizim dosyalarının unsurlarında gerçekleştirilen değişiklikleri tasarıma yansıtmak için yeniden oluşturma komutlarını kullanmaktadır. Bu komutlar el ile tetiklenebildiği gibi dosyalar açılırken de otomatik olarak tetiklenmektedir. Yeniden oluşturma komutları gerçekleştirilen değişikliklere göre ölçümlendirmeleri, ilişkileri, etkilenen diğer objeleri hesaplamaktadır.

Yeniden oluşturma komutları hakkında detaylı bilgiye Yeniden Oluşturma Komutları (Rebuild) makalemizden erişebilirsiniz.

SOLIDWORKS içerisinde yeniden oluşturmada değişikliklerin hangi objeleri etkilediğini ve hangi yüzlerin kontrol edileceğini nitelendiren bir ayar bulunmaktadır. “Yeniden Oluşturmada Doğrula” (Verification on rebuild) adındaki bu ayara SOLIDWORKS sistem ayarları içerisinde, “Performans” sekmesinden ulaşabilirsiniz.

yeniden oluşturmada doğrula ayarı

Bu ayarın işlevini tek bir cümle ile açıklayacak olur isek;

  • Ayar seçili değil ise; yeniden oluşturma işleminde, unsur tarafından oluşturulan tüm yüzler, kendine bitişik yüzlerde herhangi bir hataya yol açıp açmadığı kontrol edilir.
  • Ayar seçili ise; yeniden oluşturma işleminde, unsur tarafından oluşturulan tüm yüzler, herhangi bir yüzde hataya yol açıp açmadığı kontrol edilir.

İki farkı örnek ile açıklayacak olur isek;

  • Aşağıdaki gibi kabuk (shell) unsuru uygulanmış bir parçayı ele alalım.dikdörtgen kutu
  • Üst arka tarafında bulunan kenara büyük bir radyüs uygulayalım.hatalı yüzler
  • Resimde görebileceğiniz gibi kabuk unsuru ile oluşturulan ve içeride kalan yüzeyler radyüs işleminden sonra hatalı bir şekilde gözükmektedir. Yeniden oluşturma komutları tetiklense bile dosya her hangi bir hata vermemektedir. Yani grafik aslında hatalı iken dosya bunu fark etmemektedir.
  • Bunun sebebi şudur; Ayarımız aktif durumda değil. Radyüs tarafından oluşturan yüzey, kutunun dış yüzeyleri ile komşudur ve iç taraftaki yüzeylere bitişik değildir. Yeniden oluşturma ayarları yeni oluşturulan bu radyüs yüzeyinin kendine bitişik olan yüzeylerde hataya yol açıp açmadığına bakmaktadır. Ve bu yüzeylerde bir hata olmadığından dolayı hata vermemektedir.
  • Yeniden oluşturmada doğrula ayarı aktif ise, radyüs ile oluşturulan yüzeyin parçanın tüm yüzeylerine etkisi kontrol edilecektir. Ve SOLIDWORKS hatayı fark edip bizi uyaracaktır.hatalı unsur

Yeniden oluşturmada doğrula ayarı aktif olmasa bile SOLIDWORKS dosya sürümlerini yükseltirken (2017 sürümlü dosyayı 2018 sürümüne çevirmek gibi) ve dosyalarınızı STEP, IGES gibi farklı formatlara çevirir iken bu doğrulamayı yapmaktadır. SOLIDWORKS sürüm yükseltme işleminden sonra ortaya çıkan hatalar bundan kaynaklı olabilir. Dosyada var olan ama fark edilmeyen hata, dosya çevriminde ortaya çıkmaktadır.

Bu doğrulama ayarı aktif olduğunda kontrol etme işlemi normale göre daha uzun süreceğinden dolayı dosya açma ve yeniden oluşturma süreleriniz artacaktır!

Dosyalarınızı farklı formatlarda dışarı vermeden önce veya karmaşık modeller ile uğraşırken bu ayarı aktif hale getirip geometrinizi kontrol etmek var olan hatalarınızı fark etmeniz açısından önemli olacaktır.

SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin