Son güncelleme: 24.08.2023
İster ahşap oymacılığı yapın isterseniz de benim gibi 3B Yazıcı ile baskılar alın. Her insanın içinde bir maker ruhu vardır. Ya dışarı çıkmıştır ya da çıkmaya hazırlanıyordur.
Evinizde karşılaştığınız sorunlara karşı kendi başınıza çözümler üretmeyi sevenlerdenseniz eğer doğru yerdesiniz? Bu blog yazımda basit ama bir o kadarda kullanışlı olan bir Saç Kurutma Makinesi Askılığı tasarımını adım adım birlikte yapacağız. Maker’lık işinde yeniyseniz eğer çekinmeyin! Ölçü alma adımından, 3B yazıcı da üretim adımına kadar olan tüm süreci animasyonlar, görseller ve son olarak da video ile detaylı bir şekilde açıkladım.
Tasarımı yaparken xDesign uygulamasını kullanacağız.
Tasarıma Hazırlık
Tasarıma başlamadan önce ihtiyaçlarımızın neler olduğunu belirlemekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Askılığın aşağıdaki özellikleri sağlamasını istiyordum.
- Fön makinesini tutabilmesi
- Fön makinesinin fişini tutabilmesi
- Fırça tarağını tutabilmesi
Bu özelliklere göre ihtiyacımız olan bazı parametreler var.
Fön Makinesi Gövde Boyutları
Fön makinelerinin gövdeleri genel olarak konik bir yapıdadır. Gövdenin oturacağı yeri de buna göre tasarlamak gerekir. Gövdenin üzerinden almanız gereken ölçüleri basit bir animasyon ile sizlere gösterdim.
Kumpas yardımı ile ölçtüğümüz değerlere oturma/çalışma boşluğu eklememiz gerekiyor. Bu değer 3B yazıcılarda kenardan kenara 0.25-0.30 mm aralığındadır. Örneğin ölçülen değer 12 mm ise ve oturma boşluğu 0.25 mm ise ortaya çıkan değer 12+0.25+0.25 = 12.50 mm’dir
Adım 1: Taban konik çapını kumpas yardımı ile ölçün. Animasyonda da görebileceğiniz üzere çap değeri 65 mm olarak ölçülmüştür. Oturma boşluğunu da eklediğimizde 65+0.5 = 65.5 mm sonucu ortaya çıkacaktır.
Adım 2: İkinci Konik çapı ölçmeden önce Fön Makinesi Gövdesini saracak Askılık gövde yüksekliği belirleyin. Buradaki ölçü tamamen size kalmıştır. Fön Makinenizin boyutu büyük ise buradaki uzunluğu artırmanızda yarar var.
Adım 3: Tavan konik çapını ölçün. Animasyonda da görebileceğiniz üzere çap değeri 70 mm çıkmıştır. Oturma boşluğunu da eklediğimizde 70+0.5 = 70.5 mm sonucu ortaya çıkacaktır.
Tasarım Zamanı!
Maker Lisansı veya Ticari lisans kullanıyorsanız 3D Creator Rolü içerisinde bulunan xDesign uygulamasını açmanız gerekiyor. Akademik lisansta ise 3D Designer Rolü içerisinden xDesign uygulamasını açmanız gerekiyor. Hali hazırda bir Dashboard kullanıyorsanız xDesign ı doğrudan oradan kullanabilirsiniz.
xDesign karşılama ekranında New Component e tıkladıktan sonra Hair Dryer Holder isminde yeni bir component oluşturuyoruz.
YZ düzlemine bir çizim açarak kumpas yardımı ile ölçtüğümüz değerleri girerek resimdeki şekli oluşturuyoruz. Duvar kalınlığı olarak 3 mm değerini veriyoruz. Döndürerek katı oluşturacağımız için Çap değerlerinin yarısını giriyoruz. Features menüsünde yer alan Revolve komutunu seçiyoruz ve eksen çizgisini seçerek katı bir gövde oluşturuyoruz.
Şimdi ise banyo duvarına temas edecek yüzeyi tasarlayacağız. Askılığı çift taraflı bant ile duvara sabitleyeceğimiz için bu yüzeyin düz olması gerekiyor. Bunun için YZ düzlemini seçiyoruz ve çıkan kısayol menüsünden Plane komutunu seçerek 42 mm mesafede ters yönde bir düzlem oluşturuyoruz.
Bu düzlemi seçerek yeni bir çizim açıyoruz ve resimdeki gibi dikdörtgen ve kare oluşturuyoruz.
Features menüsünde yer alan Extrude komutunu seçiyoruz. İlk önce dikdörtgene ait bir katılama işlemi yapacağız. Bunun için Profiles te seçili olan çizimi siliyoruz ve dikdörtgene ait alanı seçiyoruz. Yön olarak Up To Geometry i seçerek daha önceden oluşturduğumuz konik gövdeyi seçiyoruz ve onaylıyoruz.
Sketch 2‘ye sağ tıklayarak açılan pencereden Show (Göster) u seçiyoruz.
Extrude komutuna tıkladıktan sonra kare alanını seçiyoruz. Buradaki kalınlığı 3 mm olarak belirliyoruz.
Design Assistance for Selection ı kullanarak kenarlara 2.5 mm Fillet ve Champer uyguluyoruz.
Fön Makinesi Fiş Boyutları
Adım 1: Fişin sırt kısmında kalan çıkıntıyı kumpas yardımı ile ölçün. Burada uzun kenarı ölçtük. Animasyonda da görebileceğiniz üzere uzunluk değeri 12 mm çıkmıştır. Oturma boşluğunu da eklediğimizde 12+0.5 = 12.5 mm sonucu ortaya çıkacaktır.
Adım 2: Fişin sırt kısmında kalan çıkıntıyı kumpas yardımı ile ölçün. Burada kısa kenarı ölçtük. Animasyonda da görebileceğiniz üzere uzunluk değeri 10 mm çıkmıştır. Oturma boşluğunu da eklediğimizde 10+0.5 = 10.5 mm sonucu ortaya çıkacaktır.
Tasarım Zamanı!
Askılığımızın gövde tasarımı bitti. Sıra geldi fiş ve tarağı üzerinde taşıyacak olan kulakların tasarımına. Konik yüzeyin tabanını seçerek yeni bir çizim açıyoruz ve fişin oturacağı kulağı çiziyoruz. Bunu yapmak için Sketch menüsünde yer alan Centerline Slot (Merkez Yuva) komutunu kullanıyoruz. Tabanın dairesel kenarı ile yuva çizimini kesiştirmek için dairesel kenarı seçerek açılan kısayol penceresinden Convert Entities komutunu seçiyoruz. Çizimimiz, budama ve uzatma işlemlerinden sonra aşağıdaki gibi gözükecektir.
Extrude komutu ile 6 mm kalınlık vererek katı bir geometri oluşturuyoruz. Konik gövde ile kesişen kenara 5 mm değerinde Champer uyguluyoruz. Bunun amacı buradaki dayanımı artırmaktır.
Mirror (Aynalama) komutu ile katı parçamızı ZX düzleminde karşıya aynalıyoruz. Aynalanmış parçamız fırça tarağın oturacağı yuvaya sahip olacak.
Aldığımız ölçülere göre oluşturduğumuz katı yüzeye (Sağ kulağa) 12.50 x 10.50 mm ölçülerinde bir dikdörtgen çiziyoruz. Bu dikdörtgenin orta noktasından geçen bir dikdörtgen daha oluşturuyoruz. Burada oluşacak boşluk kablonun gireceği alanı oluşturacaktır. Extrude Cut komutu ile buradaki alanı boşaltıyoruz.
Fırça Tarak Boyutları
Adım1: Fırça tarağın sap kısmında yer alan en büyük çapı ölçünüz. Animasyonda da görebileceğiniz üzere çap değeri 14 mm çıkmıştır. Oturma boşluğunu da eklediğimizde 14+0.6 = 14.60 mm sonucu ortaya çıkacaktır.
Tasarım Zamanı!
Aldığımız ölçülere göre aynaladığımız katı yüzeye Circle komutu ile bir daire çiziyoruz ve Extrude Cut ile komutu ile bu alanı boşaltıyoruz.
Son olarak Fiş ve Tarağı taşıyacak kulakların keskin kenarlarına 1.25 mm ölçüsünde Champer uyguluyoruz.
Üretim Zamanı!
Tasarımımızı STL formatında export ediyoruz. Export ederken STL formatının çözünürlüğünü ayarlayabilirsiniz. Burada biz maksimum kalitede olacak şekilde export ettik. Export ettikten sonra bir dilimle yazılımı ile videoda belirtilen ayarlarda dilimliyoruz ve 3B yazıcımıza aktarıyoruz.
3B yazıcıda üretilen modelimiz artık kullanıma hazır.
Modelin 3DEXPERIENCE platform üzerindeki uygulamalar kullanılarak yapım süreci hakkında daha fazla bilgiye aşağıdaki videoyu izleyerek ulaşabilirsiniz.