SolidCAM’de yapılan işlemin tekrarlanması istendiğinde yeni bir operasyon yapmak yerine Transform menüsü kullanılarak iş akışı hızlandırılarak zaman kazanılabilir. Transform menüsü, operasyonları farklı yönlere kopyalama, aynalama, döndürme ya da transfer etme gibi işlevler sunar.
Sadece bir operasyon transform edilmek istendiğinde ilgili operasyon menüsü açılır, menünün sol alt tarafında bulunan transform/çoğaltma komutuna tıklanır. Eğer birden fazla operasyon transform edilmek istenirse ilgili operasyonlar seçilerek fareden sağ tık-transform seçeneğine tıklanarak birden fazla operasyonda transform işlemi yapılır.


Transform menüsünde yer alan komutları inceleyelim.
Döndür (Rotate)
Döndür komutu ile operasyonu bir merkez etrafında belirli bir açıda döndürerek çoğaltır.

İşlemin kaç defa/adım tekrarlanacağı dönme sayısından tanımlanır.
Örneğin 5 dönme sayısı verilsin. Eşit aralık seçeneği işaretlenip açı aralığına 360 derece yazıldığında 360 derecelik bir alanda birbirine eşit uzaklıkta 5 adım kopyalayacaktır. Eşit adım seçeneği seçilmediği zaman açı aralığına yazılan açı kadar adımlar arasında mesafe koyarak çoğaltma işlemi yapılır.
Operasyonu çoğaltmada kullanılacak referans noktası mevcuttaki üzerinden seçilebildiği gibi aynala/döndür nokta seçeneği sayesinde özel olarak belirlenen nokta etrafında da çoğaltma işlemi gerçekleştirilebilir.
Transfer et
Transfer et komutu ile operasyonu X veya Y eksenleri doğrultusunda belirtilen mesafe ve yana kayma kadar işlemi kopyalayarak taşır.
Bu, genellikle prizmatik, çok delikli plakalar gibi tekrarlı yapıların işlenmesinde kullanılır.
Aynala (Mirror)
Mirror komutu, bir operasyonu belirli bir düzleme göre ayna simetriği şeklinde çoğaltır. Özellikle simetrik parçalarda aynı operasyonu tekrar tanımlamak yerine hızlıca kullanılabilir.
Bu komut genellikle kalıp ve otomotiv parçalarında ayna görüntülü boşaltmalarda tercih edilir. Aynalama işlemi sonucu takım yönü tersine dönebilir, simülasyonla kontrol edilmelidir.

Orjinal operasyonu koru seçeneği işaretlenerek mevcuttaki ana operasyonu koruyarak belirtilen X-Y-XY eksenleri doğrultusunda ana operasyon karşı tarafa kopyalanır. Veya aynala/döndür nokta seçeneğinden bir kopyalama merkezi seçilir ve belirtilen merkez noktası etrafında kopyalama işlemi gerçekleştirilir.
4.Eksen (4.Table Index)
Bu seçenek, 4. eksen işleme yapılan tezgahlarda, divizörde, freze-torna tezgahlarında kullanılır. Operasyon belirli bir dönme açısına göre indekslenerek çoğaltılır.
Görseldeki örnek parça üzerinden 4.eksen komutunu inceleyelim.

4.Ekseni olan bir tezgah seçtiğimizde tam ana referans üzerindeki deliği standart bir delik delme komutu ile delinebilir, ardından çapta bulunan diğer 5 delik transform menüsü içerisinde yer alan 4.eksen komutu ile çoğaltılabilir.

Orjinal operasyonu koruyarak delikler arasındaki açı (60 derece) kadar model üzerindeki delik adımını (5) kopyala. Kopyalama işleminin gerçekleşebilmesi için açı ve adım sayıları yazıldıktan sonra mutlaka gir komutuna tıklanmalı ardından tamam denmelidir. Ofset seçeneği ile kopyalanmak istenen operasyon tanımlanan ofset değeri kadar ötelenerek kopyalanır.
Referans Pozisyonları Arası Taşıma (Mac to Mac)
Mac to Mac komutu bir operasyonu veya operasyon grubunu, tanımlı bir koordinat sisteminden (MAC) başka bir koordinat sistemine (MAC) otomatik olarak taşımak veya kopyalamak için kullanılır. Mac to Mac komutu ile parçanın aynı operasyonla işlenecek farklı bağlamalarını aynı anda işlem gerçekleştirilebildiği için çoklu bağlamaya sahip parçalarda zaman kazandırır.

Orjinal operasyonu koruyarak Referans pozisyonu orjinal operasyonda Mac1-Pozisyon1’de olan operasyonu Mac2-Pozisyon1’e kopyalama işlemi gerçekleştirilir. Orjinal operasyonu koru seçeneği işaretlenmezse bu işlem kopyalama değil taşıma işlemine dönüşür. Hedef Mac’in yönleri ve referans düzlemleri doğru tanımlanmış olmalıdır, işlemi sonucu simülasyonla kontrol edilmelidir.