SolidCAM’in 3D Modüllerinde geleneksel takım yollarına baktığımızda kaba boşaltma operasyonları için HSR ve finish operasyonları için HSM modülleri karşımıza çıkmaktadır. Bunların yanısıra lokal yüzeylerin işlenmesi için HSS modülü ve hızlı kaba boşaltmalar için kullanılan SolidCAM’in patentli ürünü iMachining 3D modülü bulunmaktadır.
2021 yılında, yeni nesil hesaplama motoru ile güçlü işlemeler sağlayan Turbo HSR ve Turbo HSM modülleri kullanıma sunulmuştur.
Standart HSR / HSM Modülü ile neler yapabiliriz?
- İşlemeye ait tüm parametrelere müdahale
- Takım yolunda istenilen düzenlemeler (Sınırlar , Z Seviyesi & Kombinasyonlar)
- Yumuşatılmış takım yolu ve hatta bağlantıları
- Kapsamlı sınır oluşturma seçenekleri
- 5 Farklı kaba işleme operasyonu
- 20 Farklı finiş operasyonu
Standart HSR ve HSM ile ilgili detaylı bilgi için buradan HSR-HSM Operasyonları makalesine erişebilirsiniz.
Neden Turbo HSR & HSM
Turbo HSR & HSM Modülünün en büyük özelliklerinden bir tanesi tamamen 64 bit mimarisi üzerine kurulu olmasıdır. Daha önceki birçok modül tam olarak 64 bit olarak çalışmasa da THSR / THSM çalışma motoru tamamen 64 bit olarak tasarlanmış ve hesaplamalarını buna göre gerçekleştirmektedir.
Turbo HSR & HSM’nin en büyük avantajlar bir diğeri ise çoklu çekirdeği desteklemesidir. Geleneksel takım yollarını incelediğimizde bilgisayarların işlemcileri çok çekirdekli olsa dahi tek bir çekirdeği kullanarak tek çekirdeğin hızına göre çalışmaktaydı. Turbo HSR & HSM ise işlemcinizin üzerinde yer alan tüm çekirdekleri kullanarak hesaplamaları gerçekleştirir. Turbo HSR & HSM’nin çoklu çekirdeği destekleyerek hesaplama hızlarını iyileştirmesi tercih edilmesinde önemli etkenlerden birisi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle kalıp tarzında ve karmaşık geometrik yapıya sahip parçalar üzerinde hesaplama hızlarına etki eden önemli bir gelişmedir.
Turbo HSR
Turbo HSR modülünde 2 Kaba (Kontur ve Tarama), 1 Ara Kaba kaba operasyonu bulunmaktadır.
Turbo HSR menüsü incelendiğinde ilk dikkat çeken özellik olarak, standart yöntemlerde parçanın kaba operasyon için genel ofset değeri verirken Turboda istediğimiz durumlar da farklı lokal yüzeylere farklı ofset değerleri de verilmesidir.
Turbo HSR’nin Geometri menüsü içerisinde bulunan Fikstür bölümüne gelindiğinde bağlantı parçaları ; katı model seçerek, yüzey model seçerek veya istenirse hiç katı model çizmeden bir sketch (çizim) seçerek yapabilir.
Turbo HSR operasyonlarında takım seçimi menüsünde içerisinde bulunan İlerleme Kontrolü sayfasında yenilikler yapılmıştır. İlerleme kontrolü sayfasında bulunan ‘İlerleme modunda hızlı hareket’ seçeneği ile boştaki hareketleri G0 hızı ile değil, kullanıcın belirlemiş olduğu G1 hızı ile hareket ettirir.
İlerleme Kontrolü menüsü içerisinde bulunan bir diğer seçenekte İlerleme Bölgesi Kontrol’dür. Bu seçenek ile istenilen lokal alanlar içerisindeki işleme hızlarını değiştirmek mümkündür. Yani parça F3000mm/dk hızla işlerken kaynaklı bir yüzeye geldiğinden bu yüzeyi İlerleme Bölgesi Kontolü seçeneği ile F1500 mm/dk ile işleyebilirsiniz.
Bölgeler arasındaki ve geçişler arasındaki bağlantılarda kullanılan hızları da İlerleme Kontrolü menüsünden kontrol edebilirsiniz.
Turbo HSR takım tanımlama menüsünde bulunan dinamik tutucu kontrolü sayesinde takımınızın ve tutucunuzun boylarını doğru bir şekilde girdiğimizde dinamik çarpma kontrolü yapabilirsiniz. Bu sayede kısa, takım boyu yetmediği veya tutucunun çarpma riski olan bölgelerde takım yolları oluşturmadan işlemeye devam edebilirsiniz.
Turbo HSR Pasolar menüsü içerisinde bulunan uyarlanmış adımlar sayfasından; ilk paso miktarını, son paso miktarını ve kullanıcı tanımlı paso miktarlarını girebilirsiniz. Kullanıcı tanımlı paso miktarı bölümünde, parçanın farklı aşağı adımlama ile gitmesini istediğiniz seviyeleri belirtebilirsiniz.
Örneğin; 0 ile -10 arasındaki aşağı adım 1,5 mm
-10 ile –20 arasındaki aşağı adım 1 mm
-20 ile -30 arasındaki aşağı adım 0,3 mm
gibi kullanıcının belirlemiş olduğu derinliklerde farklı aşağı adımlar vererek kaba boşaltmalarınızı yaptırabilirsiniz.
Pasolar sayfasında bulunan adımlarınızı büyük vermiş olsanız dahi açılı yüzeylerde oluşacak basamak görüntüsünü azaltmak için bu yüzeyleri daha küçük adımlar ile bir kez daha dolaşmasını isterseniz Ara Pasolar sekmesini açabilirsiniz.
Turbo HSR ile kaba boşaltmadaki işlem süresi bir önceki versiyon ile kıyaslandığında aşağıdaki sonuçlar elde edilir ve yeni gelen hesaplama motoru sayesinde operasyonlar daha hızlı hesaplanır.
Turbo HSR – Ara Kaba
- Kalan stok ve önceki takıma göre stok hesaplama özelliğine sahiptir.
- Takım yolunun oluşturulacağı minimum stok kalınlığını belirleyebilir.
- Pasolar arası geçişte yay hareketleri ile yumuşak geçiş sağlar.
- Arc Fitting özelliği ile takım yolu uzunluğu azaltır ve işleme kalitesi arttırır.
Turbo HSM
Turbo HSM menüsü içerisinde bulunan Sabit Z, Doğrusal Kesim, 3D Sabit Yana Kayma ve Yatay Alan işleme gibi seçenekleri kullanarak parçalarınıza finish işlemlerini uygulayabilirsiniz.
Finish veya Semi Finish operasyon menüleri incelendiğinde parçanın tamamına genel ofset verilebildiği gibi radyal ve eksenel olarak tabanda ve duvarda farklı ofsetler de verebilirsiniz.
Turbo HSM-Doğrusal işleme komutunun pasolar menüsünde bulunan Açı tanımla seçeneği ile X,Y eksenlerine paralel veya tanımlanan açı değerine paralel takım yolları oluşturulabilir. Aynı zamanda Açı aralığı menüsü ile takım yollarına sınırlandırma işlemleri yapılarak hesaplanacak operasyonun tüm yüzeylere değil tanımlanan açı aralığında bulunan yüzeylere takım yolu çıkartması sağlanabilir.
TURBO HSR&HSM menüleri Nokta Dağılımı özelliği ile artık yay oluşturma seçeneğine sahip. Bu özellik, G-KOD boyutunu %50’nin üzerinde azaltır. Hafızası kısıtlı tezgahlar için oldukça kullanışlıdır.