Bu makalemizde günümüzde sıklıkla kullandığımız kilitleme aparatının analizini gerçekleştireceğiz. Gerçekleştireceğimiz analizle kilitleme aparatının nasıl kapandığını ve kapanırken aparatta meydana gelen etkileri inceleyeceğiz. Analiz işlemini 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Performance Engineer ile gerçekleştireceğiz.
3DEXPERIENCE SIMULIA Rolleri içine model ekleme ve açma ile ilgili işlemler için SIMULIA Rolleri Arayüz ve Model Açma makalemizi inceleyebilirsiniz.
Analizi gerçekleştirmek için öncelikle model, belirlemiş olduğumuz 3DSpace aktarılmalıdır. Burada kendi belirlemiş olduğumuz Analiz Ekibi 3DSPace depolama alanına model aktarılmıştır.
Model, Structural Performance Engineer rolü içinde yer alan Structural Model Creation ile açılıp mesh ve malzeme atama işlemleri yapılmıştır. Analiz senaryosu, sınır koşullarını tanımlama ve çözdürme işlemi için Structural Scenario Creation uygulaması kullanılmıştır.
Kilitleme Aparatı, erkek(male) ve dişi(female) olarak 2 parçadan oluşmaktadır. Modelde yer alan 2 parça için Setup sekmesinde yer alan Material Palette malzeme açılır menüsünden Create Material seçilmiştir. Kilitleme aparatı modeline özel olarak Buckle Clip Analiz adında malzeme oluşturularak Simulation Domain kısmı için Young Modülü ve Poisson Oranı bilgileri girilmiştir. Her iki parçaya da bu malzeme tanımlanmıştır. Söz konusu malzeme için ABS plastik parça referans alınmıştır. Farklı tipte plastik malzemelerin mekanik özellikleri bu uygulama için girilebilir. Statik analiz uygulaması gerçekleştirileceğinden yoğunluk değeri girilmeden Young Modülü ve Poisson Oranı girilerek analiz gerçekleştirilebilir.
Modelde yer alan parçalar için tetrahedron yani üçgensel mesh ile gerçekleştirildi. Mesh boyutu olarak 2.623 mm sarkma olarak 0.173 mm belirlenmiştir. Eleman mertebesi Quadratic olarak seçilerek meshleme gerçekleştirilmiştir.
Modelde malzeme atama ve mesh işlemlerini bitirdikten sonra Structural Performance Engineer içinde yer alan Structural Scenario Creation seçerek analiz senaryo ve tanımlamalarını gerçekleştirebiliriz.
Bu analiz işlemi için Procedures sekmesi içinden Static Step analiz tipi seçilmiştir. Static Step analiz ile zamana bağlı ve non-lineer analizler gerçekleştirilebilmektedir.
Analiz senaryosu içinde yer alan zaman adımları ve başlangıç zamanları gibi değerler SIMULIA’nın varsayılan şekilde ayarladığı seçenekler üzerinden gerçekleştirilmiştir. Advanced seçenekleri içinde modelin geometrik olarak non-lineer duruma maruz kalacağı seçilerek yüksek deformasyon da analizin içine katılmıştır.
Gövdelerin birbiriyle olan ilişkisinin tanımlanması için Interactions sekmesinde Contact Property ile sürtünme katsayısı tanımlanmıştır. Sürtünme katsayısı olarak 0 girilmiştir.
İlgili özellik yine aynı sekmede yer alan General Contact komutu içinde Global Contact Property kısmında kullanılarak gövdelerin birbiri ile ne şekilde etkileşimde ve temasta olacağı belirlenmiştir. General Contact temas seti tüm modele uygulanarak modellerinizde temas seti tanımlama zahmetinden önemli ölçüde kurtarmaktadır.
Boundary Conditions sekmesinde yer alan Clamp komutu ile modelde sabitlenecek kısımlar tanımlanmıştır. Dişi parçanın taban kısmına Clamp ile sabitleme tanımı yapılmıştır.
Erkek gövdenin dikey şekilde iniş yaparak kilitlenmesi için üst yüzeyi seçilerek ilgili eksen olan Z ekseninde Boundary Conditions sekmesindeki Applied Translation komutu ile 18 mm öteleme verilmiştir. Aynı yüzey seçilerek diğer X ve Y eksenleri için yine aynı komut ile 0 mm tanımlama verilerek diğer eksenlerdeki hareket kısıtlanmıştır. Aynı şekilde ilgili eksenlerde yer alan dönme hareketi de 0 derece verilerek kısıtlanmıştır.
Aynı sınırlandırma işlemi yine aynı menüde yer alan Fixed Displacement komutu ile de gerçekleştirilebilir.
İlgili tanımlamaların ardından model analiz çözümlemeye hazır hale gelmiştir. Simulate sekmesinde yer alan Simulate komutu ile analiz çözümlenmiştir.
Çıkan analiz sonucunu YouTube kanalımızda yer alan video üzerinden inceleyebilirsiniz.
3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Performance Engineer ile zamana bağlı ve doğrusal olmayan statik, quasi-statik, modal ve harmonik dinamik, doğrusal olmayan dinamik, implicit dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.