Son güncelleme: 24.08.2023
Bu soruya deneysel sonuçlar olmadan cevap vermek zor. Bu konuyla ilgili Sonlu Elemanlar (FEM) üzerine çalışmalar yapan NAFEM kurumunun değerlerine bakmak yeterli olacaktır.
NAFEM kimdir?
1970li yıllarda bilgisayarlı hesaplama yöntemlerinin gelişmesiyle sonlu elemanlar yöntemi hesaplama programlarında kullanılmaya başlanmıştır. NAFEM 1983 yılında bu Sonlu Elemanlar programlarının güvenilirliklerini ve doğruluklarını araştırmak için kurulmuştur.
1980 li yıllarda programların gelişmesiyle birlikte Birleşik Krallık Sanayi Bakanlığı bu programlarının uygulanabilirliğini ve doğruluğunu kontrol etmek istemiştir. Bu durum NAFEM’in (National Agency for Finite Element Methods and Standards) kuruluşunun başlangıcı olmuştur.
Simulation Karşılaştırmaları
NAFEM’in ilk amacı standard kıyaslama kodları oluşturmaktır. SOLIDWORKS son sürümlerinde 6 farklı kategoride 50nin üstünde teste tabi tutulmuş ve hepsinden başarıyla geçmiştir.
NAFEM’in SOLIDWORKS Simulation üstünde yaptığı bir karşılaştırma testinin sonuçlarını aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.
Numerik farklar neden kaynaklanmaktadır?
Beklenildiği gibi teorik sonuçlar ile programın hesaplaması arasında fark bulunmaktadır, fakat Numerik sonuçların bize yaklaşık sonuçlar verdiğini biliyoruz. Bu tip farklar genellikle eleman sayısında kaynaklanmaktadır. Eleman sayısının artırılmasıyla birlikte bu sonuçlar yakalanabilir ama çözüm süresi uzayacaktır. Çoğu mühendislik hesabında %±5 tolerans kabul edilmektedir. Dolayısıyla bu tip çok küçük farklar için çözüm süresini uzatmak zaman kaybı olacaktır.
Detaylı bilgi için NAFEM’in sitesini ziyaret edebilirsiniz. Aynı şekilde bu konu üzerinde çalışan bir Fransız Kurumu olan AFNOR dan da karşılaştırma değerlerine bakabilirsiniz.