TekyazXpert – Özel Özellik Yönetimi

0
971

Son güncelleme: 09.09.2024

SOLIDWORKS ile malzeme listesi alırken malzeme listesinde görmek istediğiniz bilgiler olabilir. Ya da PDM gibi bir veri yönetim programına geçiş yapılacağında hali hazırda bilgi girilmemiş tüm dosyalarınıza hızlı şekilde bilgi girişi yapma ihtiyacınız olabilir. Fakat her dosya için tek tek özel özellik yazmak çok zaman alacaktır. Bu işlemi otomatikleştiren ve size inanılmaz bir zaman kazandıracak olan TekyazXpert Özel Özellik Yönetimini çok seveceksiniz!

Özel Özellik Yönetimi

Özel özellik yönetimi modülünü çalıştırdığımızda bizi bu şekilde bir ekran karşılar;

Menü

A. SEÇENEKLER

Seçenekler menüsü

1. Dosya Tipleri

Seçilen klasör ya da açık montajda bulunan parçaları (.sldprt), montajları (.sldasm) ya da teknik resimleri (.slddrw) işleme alabilirsiniz.

2. Özellik Silme

İşleme girecek dosyalara sadece özellik ekleyebilir, var olanları sildikten sonra özellik ekletebilir, herhangi bir özellik eklemeden tümünü silebilirsiniz.

3. Özellikleri Şuraya Yaz

Dosyanın özel özellik kısmında özel kısmına ya da konfigürasyona özel kısmına ya da her ikisine aynı anda özel özellik yazdırabilirsiniz.

4. Diğer Seçenekler

İşleme girecek tüm dosyalar içerisinde sadece sac parçalara özel özellik yazdırabilir ya da aynı isimde özel özellik varsa üzerine değer yazmayı pas geçebilirsiniz.

B. SEÇİLEN KLASÖRDEKİ DOSYALARI İŞLEME AL

Seçilen klasördeki dosyaları işleme al işaretledikten sonra “İleri” butonuna tıkladıktan sonra bizi şöyle bir ekran karşılar;

İşleme girecek dosyaları belirleme

i. Klasör Ekle

Belirlediğimiz bir ya da daha fazla klasörün içerisindeki tüm dosyaları belirlediğimiz dosya tipine göre işleme alır.

ii. Dosya Ekle

Sadece seçtiğimiz tek bir dosyayı işleme alır.
Not: Buradan bir montaj eklersek referanslarına herhangi bir işlem yapamayız. Sadece seçilen montaja özel özellik yazılır.

iii. Seçileni Sil

Eklemiş olduğunuz bir klasörü ya da dosyayı seçtikten sonra silebilirsiniz.

iv. Temizle

Eklenen tüm dosyaları ve klasörleri temizler.

v. Hesapla

Eklediğimiz klasörün içerisindeki parçaların, montajların ve teknik resimlerin adetlerini hesaplar.

C. MONTAJDAKİ DOSYALARI İŞLEME AL

Bir montajı ve referansı olan bileşenleri işleme almaya olanak tanır. Bu sayede farklı klasörde bulunan referansları tek tek seçmek zorunda kalmadan doğrudan montaj üzerinden özel özellik girişi sağlayabilirsiniz.

D. İLERİ

Dosyalarımızı belirledikten sonra “İleri” butonunu tıkladığımızda şöyle bir ekrana geçiş sağlarız;

Özel özellik ekleme
  1. Listeden hali hazırda bulunan özel özelliklerden seçtiklerinizi ekleyebilirsiniz. Ya da ekran görüntüsünde görüleceği üzere yeni bir satır oluşturarak özellik adını ve değerini belirleyerek de yeni bir özel özellik girebilirsiniz.

    Yeni özel özellik ekleme

Kullanılabilir Değişkenleri kullanarak şu işlemleri yaptırabiliriz;

Kullanılabilir değişkenler

%PA% : Parça Adı özel özellik adıyla birlikte parçanın adını yazdırır.

%KA%: Konfigürasyon adı özel özellik adıyla birlikte konfigürasyon adını yazdırır.

%Eski Özellik Adı%: Örneğin “Material” özel özellik adında bir özel özelliğiniz var ve değerinde “St37” bilgisi mevcut. Bu bilgiyi kaybetmeden ve ek işlem yapmadan Material özel özellik adını “Malzeme” ile değiştirmek istiyorsunuz. Burada Özellik Adı kısmına Malzeme, Özelliğin değeri kısmına %Material% yazmanız Malzeme isminde yeni bir özellik oluşmasını ve değerini St37 olarak getirmeyi sağlar.

[SIL]: Belirlediğiniz özel özelliği silmeyi sağlar. Bu değişkeni doğru şekilde çalıştırabilmeniz için Özellik Silme seçenek menüsünden Özellik Ekle işaretli olmalıdır. Özellik adına Material yazdığınızda ve değer kısmına [SIL] yazarak çalıştırdığınızda Material özel özelliği dosyadan silinecektir.

Burada ayrıca Excel ile Ekle komutuyla Excel’de bulunan bir sütundaki özel özellikleri ve karşılıklarını kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

Excel ile özellik ekleme
Excel ile özellik ekleme – 2

Sıfırla denildiğinde ise varsayılan görünüme geri döner.

İleri butonuna tıklayalım ve uygulama gerçekleştirmek için komutu çalıştıralım.

İşleme giren dosyalar listesi
İşleme giren dosyalar listesi

Çalıştır butonunu tıkladığımızda TekyazXpert işleme girecek dosyaları arka planda hızlıca açarak belirtilen özel özellikleri yazmaya başlar.

İşlem tamamlandı

İşlem tamamlandıktan sonra Tabloyu Kaydet seçeneğiyle özel özellik yazdırılan dosyaların listesini Excel formatında çıktı alabiliriz.

İşleme girmiş dosyaların Excel formatında listesi

Dakikalar alacak süreç, TekyazXpert özel özellik yönetimi ile saniyeler içerisinde tamamlandı. Artık dilerseniz malzeme listesinde bu bilgileri kullanabilir dilerseniz otomatik olarak antetlerinizi doldurabilirsiniz.

Malzeme listesi
Özel özellik sayfası

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin