SolidCAM Vida işleme (Rotary Milling), 4 Eksen tezgahta helisel parçaları/vidaları işlemek için kullanılır. Vida işleme, kaba boşaltma ve finish operasyonları yapmak için kullanılır.
![Screw](https://blog.tekyaz.com/wp-content/uploads/2025/02/2.jpg)
Geometri seçimi
![Screw-Geometri Menüsü](https://blog.tekyaz.com/wp-content/uploads/2025/02/Screw-Geometri-Menusu.jpg)
Geometri bölümünde strateji olarak Kaba işleme ve Finish işleme seçenekleri mevcuttur. Kaba işleme seçildiğinde program stok hesabına göre takım yolu oluşturacağından stok tanıtımı yapılması önemlidir. Bu operasyon ile ara kaba işlemesi de yapılabilmektedir. Spiral ve Ofset olmak üzere 2 farklı kesim metodu vardır. İşlenecek alanlar işleme yüzeyleri menüsünden tanıtılır. Finish’e bırakılacak pay ofset kısmına yazılır.
Takım divizörün dönme merkezinden belli bir kaçıklıkta çalışacaksa ilgili değer yan öteleme seçeneğine yazılır.
Konik Açısı bölümü 4+1 ve 5 Eksen Simultane özelliği olan tezgahlarda kullanılabilir. Koniklik açısını girerek spindle kafasının veya tablanın 2. Eksenine hareket vererek konik bir vidalı mil işlemi gerçekleştirilebilir.
İşleme alanı seçeneği ile hem eksenel hem de radyal (çap) olarak çalışma alanı sınırlandırılabilir, işin başlangıç ve bitiş noktaları tanımlanabilir. İşleme alanı seçilmeden önce takım eksen kontrolü menüsünden dönme ekseni doğru bir şekilde seçilmelidir, aksi halde hatalı bir işleme alanı tanımlanmasına neden olabilir.
Geometri menüsü içerisindeki stok sekmesine gelindiğinde parça çapında silindir stok tanımlayabilir, yüzeyler atayarak bir stok oluşturabilir veya auto seçeneği ile daha önce yapılmış olan operasyonlardan kalan talaş hesaplanarak kalan talaş/güncel stoğa göre işlem yapılabilir.
Seviyeler Menüsü
Seviyeler menüsü içerisinde geri çekilme mesafesi, emniyet mesafesi ve güvenli çıkış mesafeleri gibi rapid (G0) hızına çıkabileceği güvenlik mesafeleri girilir.
İşleme Sınırları
Parça 3D Çizim(Curve) ile sınırlandırılarak sadece bu alan içerisine takım yolu oluşturulabilir.
Finish Parametreleri
Yüzey kalitesi menüsünde parçanın kesme toleransı, aşağı adımlaması, yanal adım gibi parametreleri belirlenir.
Kesme toleransı, hesaplamada parça üzerinde daha fazla noktaya temas ederek takım yolu oluşturulmasını ve daha kaliteli yüzeyler elde edilmesini sağlar. Tolerans değeri hassaslaştırıldığında yüzey kalitesi arttırılırken hesaplama sürelerini de o kadar artar. Kaba hesaplamalar için bu değer arttırılırken, finish operasyonları için düşürülebilir.
Maks. uzaklık parametresi, iki ardışık takım yolu noktası arasındaki maksimum mesafeyi tanımlamayı sağlar. Maks. uzaklık seçeneği kullanıldığında ve değer tanımlandığında, SolidCAM belirtilen her mesafede takım yolu noktaları oluşturur.
Yan adım seçeneği ile takımın maksimum yanal adımı belirlenir.
Aşağı adım seçeneğinden aşağı adımlar sabit aşağı adım olarak veya değişken aşağı adım olarak ayarlanabilir. Sabit aşağı adımda, adımlamalar eşit olacağından radisularda ve tabanda merdiven bırakma olabilir. Makismum aşağı adım ile minimum aşağı adımlama % olarak girilir.
Additional cuts on floor seçeneği aktif hale getirildiğinde ekstradan tabanda bir kesim işlemi gerçekleştirilir.
Sınıflandırma menüsü içerisinde bulunan kesme yöntemi ile tek yönlü veya zigzag olarak kesim yapılabilir.
Tırmanarak düz, konvansiyonel ters yönlü kesimi ifade eder.
İşle seçeneğinde seviyeler seçili ise tüm havuzlarda eşit miktarda talaş kaldırırken bölgeler seçeneği ile önce bir bölgenin tamamı işlenir daha sonra diğer bölge işlenir.
Takım Eksen Kontrolü
Takım eksen kontrolü menüsünde tezgah 4 eksen ise sadece divizörün dönme ekseni seçimi yapılır. Eğer tezgah 5 eksen ise 2. Ekseni sabitleme seçeneği de bulunmaktadır.
Bağlantılar
Bağlantılar menüsü ile takımın parçaya nasıl giriş yapacağı belirlenir, eğer bu seçenek otomatik ise parçanın yüzey alanına göre öncelikle helisel, alan daha dar ise rampalı veya çizgi seklinde otomatik olarak giriş yöntemini belirler. Rampa açısını ve rampa uzunluk değerleri değiştirilebilir.
Yaklaşmalar ve Geri Çekilmeler bölümünden takımın parçaya ilk giriş ve son çıkışında kullanılacak güvenli mesafeleri belirtilir.
Geçişler bölümünden aynı bölge içerisinde ve farklı geçişler arasında nasıl bir bağlantı yapılacağı belirlenir.
Güvenlik Mesafeleri
Güvenlik mesafeleri menüsünde takım ile parça arasında çarpışma olmayacak şekilde oluşabilecek maksimum yaklaşmalar girilir. Takımın şaftı, bağlanılan tutucu aparatı ve tutucunun kendisinin parça ile arasında ne kadar güvenlik mesafesi bırakılacağı bu alandan girilmektedir.
Vidalı mil işleme özelliği ile birçok parça üzerinde zorlu formlarda kaba işleme operasyonları gerçekleştirebilir, değişken hatveli uzun extruder vidaları gibi özel vida formları işlenebilir.