Son güncelleme: 22.08.2023
Air Motor projesi 3DEXPERIENCE Interm ekibinin ürettiği ilk projedir. TEKYAZ 3DEXPERIENCE Intern Mühendisleri olarak, 3DEXPERIENCE platformu üzerinden kapsamlı bir proje geliştirmek istedik. Basit bir piston mekanizması olan Air Motor Projesi üzerinde çalışmaya karar verdik ve iş planı, tasarım, montaj süreçlerimizin tamamını kapsayan bir YouTube videosu hazırladık. Bu videoda projeyi yaparken 3DEXPERIENCE platformunu ve içinde yer alan uygulamaları nasıl kullandığımızı gösterdik. Bu projeyi yaparken ekip olarak her ne kadar da Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayıp, farklı zamanlarda çalışsak bile 3DEXPERIENCE platformunun bize sağladığı avantajlar sayesinde online olarak, bir kere bile fiziksel olarak bir araya gelmeden projemizi gerçekleştirdik.
Bu Air Motor projemizi gerçekleştirirken ilk olarak yapacağımız tasarımın teknik resmini ekip olarak platforma veri alışverişi yapmak için kullandığımız Community’de New Idea olarak paylaştık. Burada yaptığımız konuşmalar ve değerlendirmeler sonucunda ise projeyi gerçekleştirebileceğimize karar verdik. Projemizin durumunu New Idea’dan Project Plan a çevirdik böylece Air Motor Projemiz somut olarak başlamış oldu.
Bunun için öncelik olarak kendimize 3DEXPERIENCE üzerinden bir Dashboard yani ortak çalışma alanımızı oluşturduk. Bu çalışma alanına daha önce 3DEXPERIENCE Platformunda kullandığımız rollerin içerisinde bulunan uygulamaları ekledik.
İlk olarak Route Management uygulaması ile bu projemizde kullanacağımız rotamızı yani akış şemamızı oluşturduk. Böylece ekibimizde bulunan her birey proje sırasında neyi, ne zaman yapacağını görebilecek ve bu sayede ekip olarak başka hiç bir haberleşme uygulamasına ihtiyaç duymadan sırayla görevlerimizi yerine getirebilecektik. Sonrasında Bookmark uygulaması ile kendimize bu proje sırasında tüm dosyaları, tasarımları ve belgeleri bulabileceğimiz depolama alanımızı oluşturduk.
Route Management ile yaptığımız görev dağılımı aşağıdaki gibi oldu.
Görev dağılımı yapıldıktan sonra ekip olarak Route Management’tan bize atanmış görevleri kontrol ederek xDesign uygulaması ile parça çizimlerini yapmaya başladık. Tüm parçalar ayrı ayrı kişiler tarafından farklı zamanlarda, farklı yerlerde çizildikten sonra ise parçalarımızı kontrol etmek için bir sonraki ekip arkadaşımıza yönlendirdik. Kontrolü yapan ekip arkadaşımız parçalardan birinde bir hata tespit etti ve 3D Markup uygulamasını kullanarak buradaki hatayı parçanın üzerinde gösterdi, gerekli talimatları ve düzeltmeleri ekledi sonrasında ise Issue Management uygulaması ile takım arkadaşına parçadaki hatayı iletti.
Bu hatayı platformda bildirim olarak gören sonraki ekip üyesi parçanın bir Revizyonunu oluşturdu ve Lifecycle uygulamasını kullanarak parçanın revizyon olduğunu belirtti. Issue Management uygulamasında görevini tamamladı ve bir sonraki aşamaya geçilebileceğini belirtti.
Bir sonraki aşamada ise revizyonu oluşturulan parçanın ilk halini ve revizyonu 3DCompare uygulamasını kullanılarak karşılaştırdık ve hatanın giderildiği onaylandı. Yenilenen parça ana parça olarak belirlendi ve kütüphanemize ekledik.
Bu aşamanın da tamamlanmasından sonra son olarak tekrardan xDesign uygulaması ile parçalarını bir araya getirip montajını oluşturduk ve aynı uygulama üzerinden de Air Motor projemizin animasyonu oluşturup projemizi tamamladık. Projemizin durumunu Project Plan‘dan Completed olarak değiştirdik böylece Air Motor Projemiz tamamlanmış oldu.
Air Motor Projemiz ile ilk önce TEKYAZ Ailesine bir sunum gerçekleştirdik. Ardından aynı projemiz için İngilizce olarak Dassault Systemes’in İtalya’da bulunan Avrupa ofisine İngilizce olarak bir sunum gerçekleştirdik. Son olarak da 3DEXPERIENCE Platformunun tanıtımı için yeni kurulmuş bir işletmeye tanıtım sunumu gerçekleştirdik.
Air Motor Projesinin planlama, tasarım, montaj sürecimizi YouTube videomuzda anlattık. Tasarım sürecini aşağıdaki linkten YouTube üzerinden izleyebilirsiniz.