3DEXPERIENCE ile Elektrikli Araç Pehlivan’ın Batarya Sistem Tasarımı

0
586

Son güncelleme: 24.08.2023

Trakya Üniversitesi Elektrikli Araçlar kategorisinde 2014’ten bu yana gerek ulusal gerekse uluslararası yarışan Pehlivan Team olarak uzun yılardır TEKYAZ’ın sponsorluk desteğini almaktayız. TEKYAZ, öğrenci takımları için SOLIDWORKS lisanslarını, eğitimlerini ve desteğini sağlamaktadır. Son zamanlarda alışılmış CAD programlarının dışında birçok uygulama içeriğini kendi uygulamaları ile tek bir çatı altında toplayıp ve bunu da buluta entegre etmiş bir program olan 3DEXPERIENCE, yeni çözümler sunmaktadır.

Başta herkeste olabileceği gibi bulut ortamında tasarım fikrine endişeli yaklaşsak da çağımızdan ve teknolojinin bize kazandıracağı yeniliklerden geri kalmamak için kollarımızı sıvadık. Öncelikle programın eğitimlerini aldık ve kendi aramızda bu programı pekiştirmek için küçük çaplı uygulamalar yaptık. Yaptığımız her uygulamada merakımız ve programa olan ilgimiz hızlı bir şekilde artmaya başladı. Artık takımımızda yeni bir sayfa açtık ve takım içerisindeki tüm işlerimizi 3DEXPERIENCE üzerinden yapmaya başladık. Bütün verilerimizi buluta taşıyıp kaynaklarımızı oluşturduktan sonra artık nereden çalıştığımızın ve hangi teknolojik aleti kullandığımızın bir önemi yoktu, çünkü 3DEXPERIENCE bize bunları ve daha fazlasını sunuyordu.

İlk takım içi projemizi batarya kutusunun tasarımından imalat sürecini de içerisine dahil ettiğimiz bir proje ile başladık. Hemen tasarım bölümündeki arkadaşlarımız ile 3DEXPERIENCE üzerinden toplantımızı gerçekleştirdik ve işlemleri nasıl yapacağımıza karar verdik.

3DEXPERIENCE ile Organizasyon
3DEXPERIENCE ile Organizasyon

Toplantı sonrasında hız kesmeden Project Planning uygulamasını kullanarak takım içerisinde görev atadık. İletişim karmaşası olmadan herkes görevini gelen bildirim ile kolayca öğrendi ve işe koyuldu. Takım kaptanı da herkesin atanmış olan görevlerinde ne durumda olduğunu Collaborative Task üzerinden kolayca takip etti.

3DEXPERIENCE ile Proje Planlama
3DEXPERIENCE ile Proje Planlama

Görev dağılımı yapıldıktan sonra elektrik bölümündeki arkadaşlar elektrik kısmına, tasarımdaki arkadaşlar tasarımlarına ve üretim kısmındaki arkadaşlar da tasarımdan gelecek projeye göre malzeme hazırlıklarına başladılar. Tasarımdaki arkadaşlar xDesign, xSheetMetal, xShape vb. uygulamaları kullanarak çalışmalarını yürüttüler.

3DEXPERIENCE xDesign ile Tarayıcı Üzerinden Tasarım Gerçekleştirme
3DEXPERIENCE xDesign ile Tarayıcı Üzerinden Tasarım Gerçekleştirme

 

3DEXPERIENCE xDesign ile Katı Model Oluşturma
3DEXPERIENCE xDesign ile Katı Model Oluşturma

Ekibimizin en çok endişelendiği nokta önceden kullanmış olduğumuz SOLIDWORKS programında kalan çizimlerimizin durumu oluyordu. 3DEXPERIENCE ile SOLIDWORKS Connected uygulamasını kullanarak daha önceden SOLIDWORKS ile oluşturduğumuz dosyaları düzenleyip bulut ortamına aktarabilmekteyiz. Tasarımlarımıza hız kesmeden SOLIDWORKS Connected üzerinden tamamlayıp bulutta takımımızın Space kısmına yükledik. Takım içerisinde çizimlerin kimin tarafından çizildiği ve kimlerin hangi programlar üzerinden çizim yaptığının karışmaması için Bookmark Editor uygulamasında herkesin kendi adındaki kısma yükleyerek daha etkin bir çalışma ortamı oluşturduk.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Connected ile Bulut Ortamında Çalışma
3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Connected ile Bulut Ortamında Çalışma

Tasarımlarımız günden güne şekillenmeye başladı ve artık nihai sonuca çok yakındık. Herkesin farklı yerlerden tasarımlar üzerinde çalışmasına rağmen işler yan yana olduğumuz zamanlara göre daha iyi ve daha rahat ilerlemeye başladı. Tasarımlarını bitiren arkadaşlar bitirdiklerine dair bildirimlerini veriyor ve görev bir sonraki arkadaşa hiç beklemeden aktarılıyordu. Artık tasarımlarımızı tamamlamıştık ve montaj kısmına geçmiştik. Montajımızı da xDesign içerisinde gerçekleştirerek artık işi üretim kısmındaki arkadaşlara devretmiştik.

 

Batarya Sistem Tasarımı
Batarya Sistem Tasarımı

Üretim başladı ve tasarımdaki ile birebir üretim gerçekleştirildi.

Batarya Sistem Uygulaması
Batarya Sistem Uygulaması

Bu süreçte işlerimizin tamamını 3DEXPERIENCE Platform üzerinden gerçekleştirdik. Biz artık takımımız için en iyi olanı kullanıyoruz.

Peki ya siz?

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin