Teknik Resim Çalışma Sayfası ve Şablon

0
966

Son güncelleme: 22.08.2023

Aşağıdaki görselde SOLIDWORKS ‘te açılmış boş belge şablonları bulunur. Bu şablonlar, gördüğünüz üzere SOLIDWORKS içerisindeki açık pencerelerdir.

3 ana şablon
3 ana şablon

SOLIDWORKS ‘te parça, montaj ve teknik resim olmak üzere 3 ana tasarım şablonu bulunur. Bu şablonlara kendimize ait kişisel ayarlar yapıp şablon olarak kaydettiğimiz takdirde SOLIDWORKS ‘ü istediğimiz ayarlarda başlatabiliriz. Fakat teknik resim şablonu ve çalışma sayfası şablonu oluşturma arasında bazı farklar mevcuttur.

SOLIDWORKS arayüzünün içerisinde 3 ana şablondan birini (parça, montaj, teknik resim) açtığımızda önümüze bir pencere açılacaktır. Açılacak her bir pencere bir şablonu ifade eder. Örnek olarak teknik resim şablonu açıyoruz.

Teknik resim şablonu
Teknik resim şablonu

Boş bir teknik resim şablonu açtığımızda aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılayacaktır. Öncelikle boş bir teknik resim şablonu içerisinde SOLIDOWORKS , bize hangi çalışma sayfasında çalışmak istediğimizi ve bunu seçmemiz gerektiğini belirtir.

Çalışma sayfası seçimi
Çalışma sayfası seçimi

Bunun nedeni standart teknik resim şablonunda halihazırda bir çalışma sayfasının bulunmamasıdır. Eğer kendinize özgü bir teknik resim şablonu hazırlamak için bu şablona bir çalışma sayfası atarsanız ve o şekilde şablon oluşturursanız, çalışma sayfası seçmeden istediğiniz çalışma sayfasını önünüze getirebilirsiniz.

Teknik resim şablonu içerisinde çalışma sayfası olması gereken bir yapıdadır. Örnek olarak bir parçanın teknik resmini oluşturmak istiyorsanız boş bir teknik resim şablonu açıp, daha sonra bir çalışma sayfası açmanız gerekir. Fakat bu 2 kavram birbirlerinden farklı kavramlardır.

Çalışma sayfası, herhangi bir teknik resim şablonu içerisinde seçilen ve boyutunu ve antedini kendimiz ayarlayabildiğimiz bir seçenektir.

Özetlemek gerekirse teknik resim şablonunuz içerisinde çalışma sayfası da barındırabilen kapsayıcı bir kavramdır.

Çalışma sayfası seçilmemiş bir teknik resim şablonu
Çalışma sayfası seçilmemiş bir teknik resim şablonu
İçinde çalışma sayfası olan bir teknik resim şablonu
İçinde çalışma sayfası olan bir teknik resim şablonu

Çalışma sayfası ise herhangi bir teknik resim şablonunun altında çalışabilen sadece bir sayfadır.

Eğer içinde antetli bir çalışma sayfası olan bir teknik resim şablonu kaydederseniz, şablona tıklayıp açtığınız anda size çalışma sayfası seçimi sormadan istediğiniz çalışma sayfanızı önünüze getirecektir.

Çalışma sayfası içermeyen standart teknik resim şablonu
Çalışma sayfası içermeyen standart teknik resim şablonu

İçinde çalışma sayfası olmayan bir teknik resim şablonu kaydederseniz, şablona tıklayıp açtığınız anda size çalışma sayfası seçimi soracaktır. Çünkü açtığınız şablonda herhangi bir sayfa yoktur. Bu senaryoda, uygun çalışma sayfanızı seçip devam edebilirsiniz.

Şablon ve Çalışma Sayfası Kaydetme

Eğer içinde uygun antetli istediğiniz bir çalışma sayfası barındıran bir teknik resim şablonu kaydetmek istiyorsanız öncelikle boş bir teknik resim şablonu açıp istediğiniz ayarları ve çalışma sayfası seçimini yapmanız gerekir. Aşağıdaki örnekte bu senaryoyu görselleştiriyoruz.

İçinde çalışma sayfası barındıran şablon kaydetme
İçinde çalışma sayfası barındıran şablon kaydetme

Bu sayede yeni şablon isimli şablona tıklayıp çalışma sayfası seçmeden, daha önce belirlemiş olduğunuz antetli çalışma sayfanıza ulaşacaksınız.

Eğer şablon oluşturma istemiyor, yalnızca çalışma sayfası oluşturup çalışma sayfası seçme ekranında antetli kağıdınızı seçmek istiyorsanız, şablon kaydetmenize gerek olmadan çalışma sayfası kaydetmek sizin için yeterli olacaktır. Aşağıdaki örnekte de bu senaryoyu görselleştiriyoruz.

Çalışma sayfası kaydetme
Çalışma sayfası kaydetme

Bu işlemi tamamladıktan sonra herhangi bir teknik resim çalışma sayfası seçme ekranında, kendi oluşturduğunuz çalışma sayfanızı görebilirsiniz.

Örnek çalışma sayfası
Örnek çalışma sayfası

 

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin