SOLIDWORKS ve PDM Sunucu Adresleri Nasıl Güncellenir?

0
1874

Son güncelleme: 24.08.2023

Aktif bir VPN bağlantısı ile kullanıcılar SOLIDWORKS ve PDM programlarına, şirketlerinde olmadan internete bağlı her hangi bir noktadan erişebilmektedir. Bu konu hakkında buradaki makalemizi inceleyebilirsiniz.

Fakat bazı durumlarda VPN bağlantısı aktif olmasına rağmen sunucuya erişim problemleri yaşanabilmektedir. Bu sorunun en temel kaynağı genellikle DNS çözücülerin VPN ile beraber sağlıklı çalışmaması ve sunucu bilgisayara, bilgisayar adı ile ulaşamamasıdır. Bu durum söz konusu olduğunda kullanıcı bilgisayarlar sunucuya bilgisayar adı ile değil, sunucunun ip adresi ile erişebilecek şekilde ayarlanmalıdır. PDM ve network lisans kullanan SOLIDWORKS programları için bu ayarlar aşağıdaki gibi yapılabilir.

SOLIDWORKS Network Lisans Sunucu Adresi

Network lisans kullanan kullanıcılarda SOLIDWORKS ile beraber “SolidNetWork License Manager Client” adında lisans yöneticisi yüklenmektedir. Bu araca Windows arama kısmından veya “C:\Program Files\Common Files\SOLIDWORKS Shared\<versiyon>\swlmwix.exe” adresinden ulaşabilirsiniz.

SolidNetWork Licence Manager

Bu araç içerisindeki “Server List” sekmesinde bulunan sunucu adresi, sunucu adı ile yer alıyor ise “Remove” butonu ile kaldırılıp ip adresi ile eklenmelidir. Ip adresi ile eklerken “25734@192.168.0.1” formatında port numarası ile beraber eklenmelidir.

PDM Lisans Sunucusu Adresi

PDM kullanıcıları için PDM lisans adresi bir kez, herhangi bir bilgisayardan güncellenmelidir. Ardından ayar tüm kullanıcılar için aktif olacaktır fakat kullanıcıların bu işlemden sonra PDM’ den tamamen çıkıp tekrar girmesi gerekmektedir. PDM lisans sunucu adresini güncellemek için öncelikle PDM yönetim paneli açılmalıdır. Windows aramasına “Yönetim” (Administration) yazılarak veya PDM kurulum konumundaki (Ör: “C:\Program Files\SOLIDWORKS PDM”) “ConisioAdmin.exe” uygulamasından erişilebilir.

PDM yönetim paneli içerisinden PDM kasasına “Admin” kullanıcısı ile giriş yapılmalıdır. Ardından “Lisans” sekmesi altından üst bölümde belirtilen işleme benzer olarak lisans sunucu adresi güncellenebilir.

SOLIDWORKS PDM Lisans Ayarı

PDM Sunucu Erişim Adresleri

SOLIDWORKS PDM kasaya erişim için SQL sunucusuna ve PDM Arşiv sunucusuna bağlanmaktadır. Bu iki bileşen genellikle aynı sunucu üzerinde barınmaktadır. Bu sunucuların erişim adresini güncellemek için her kullanıcıda kayıt defteri düzenlenmelidir. Bunun için Windows aramasına “Regedit” yazılarak kayıt defteri açılmalıdır. Kullanıcılarda yetki kısıtlaması var ise kayıt defteri yönetici olarak çalıştırılmalıdır.

Ardından aşağıdaki konumda bulunan kayıt defteri anahtarları düzenlenmelidir.

Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\SolidWorks\Applications\PDMWorks Enterprise\Databases\<KasaAdı>

Kayıt defteri ayarları

  1. SQL Sunucu Adresi: SQL içerisinde instance kullanılmış ise sucunuipadresi\instanceadi formatında değiştirilmelidir.
  2. PDM Arşiv Sunucu Adresi: PDM sunucusunun IP adresi yazılmalıdır.

Aynı bilgiler aşağıdaki adreste de mevcuttur ve orada da düzenlenmelidir.

Bilgisayar\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\WOW6432Node\SolidWorks\Applications\PDMWorks Enterprise\Databases\<KasaAdı>

Ayrıca tüm bu bileşenler için aşağıdaki portların (TCP ve UDP) açık olduğuna emin olunmalıdır.

  • 25734, 25735 – SOLIDWORKS Network lisans yöneticisi portları
  • 3030 – SOLIDWORKS PDM arşiv sunucusu portu
  • 1433, 1434 – Microsoft SQL portları

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra bilgisayar yeniden başlatılmalıdır. Sonrasında artık SOLIDWORKS ve PDM tüm işlemleri için sunucunuza IP adresi üzerinden erişecek şekilde çalışacaktır.

 

 

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS PDM Uygulama Mühendisi, Sertifikalar: CSWE, Elite Engineer

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin