Edge Breaking

0
255

Edge Breaking, işlenmiş parça üzerindeki çapak alma ve pah kırma operasyonlarını gerçekleştirmek için geliştirilen bir komuttur.

Edge Breaking operasyonunda;

  • Parmak freze
  • Küre takım
  • Tapper Mil
  • Tapper Küre Mil
  • Lolipop Takım
  • Chamfer Mil(Pah Takımı) takımları kullanılabilir.
Edge Breaking operasyonunda kullanılabilecek takımlar
Edge Breaking operasyonunda kullanılabilecek takımlar

Finish parametreleri bölümünde parça üzerinde kırılacak pah miktarının belirleneceği Costant Depth ve Costant Width  parametreleri bulunur.  Costant Depth (eşit derinlik), pahın derinliğinin belirlenerek  pahın kırılabileceği alandır. Costant Width (Eşit genişlik) ise pahın genişliğinin belirlenerek pahın kırılabileceği alandır.

Costant Depth veya Costant Width yöntemlerinden biri seçildikten sonra kenarlar boyunca kesim sayısı ile belirlenen yönteme göre kaç pasoda bu yolun alınabileceği mesafe gösterilmektedir.

Costant Depth ve Costant Width  parametreleri
Costant Depth ve Costant Width  parametreleri

Takım eksen kontrolünde ise bu komutun oldukça işlevsel kullanılabileceği modüller bulunmaktadır.

Bunlar;

  • 3 Eksen işleme
  • 4 eksen işleme
  • 4+1 işleme
  • 5 eksen minimal tilting ve full 5 eksen olmak üzere 5 farklı takım yolu çıkışı bulunmaktadır.
Takım eksen kontrolü
Takım eksen kontrolü

Takım eksen kontrolü 3 eksen seçilirse, makine 5 eksende olsa G kodunu 3 eksen olarak çıkartacaktır. Döner eksenler olan  A,B veya C ekseni G kodunda 0 derece olarak çıkacaktır.

Eğer takım eksen kontrolü 4 eksen olarak ayarlanırsa, divizörlü bir makinada  simultane pah kırılabilir.

Takım eksen kontrolü 4 eksen
Takım eksen kontrolü 4 eksen

Takım eksen kontrolünde çıkış ekseni 4+1 seçilirse, 2 döner eksenden birini kilitleyerek pah kırma işlemini gerçekleştirilecektir. Aşağıdaki görseldeki gibi 5. Ekseni kilitleme açısı menüsüne yatırma açısı girilir.

Takım eksen kontrolü 4+1 eksen
Takım eksen kontrolü 4+1 eksen

Aşağıdaki örnekte A ekseni 35 derecede sabitlenip, C ekseni simultane hareket ederek 4+1 şeklinde pah kırma operasyonu gerçekleştirmiştir.

4+1 pah kırma
4+1 pah kırma

Takım eksen kontrolünde 5 eksen minimal tilting seçilirse, takım boyu devreye alınarak takım boyunun kurtardığı alanları 3 eksen olarak işlenir. Takımın boyunun yetmediği yerlerde ise C ve A eksenleri yatırılarak pah kırma işlemine devam edilecektir. Yani takım gerekli durumlarda açıya yatacaktır.

Takım eksen kontrolü 5 eksen minimal tilting
Takım eksen kontrolü 5 eksen minimal tilting

Takım eksen kontrolünde 5 eksen seçilirse, parçada işlenmek istenen her noktada 5 eksen G kod çıktısı alınarak pah kırma işlemi gerçekleştirilecektir. Bu işlemi gerçekleştirirken eğim açısı aralığı belirleyerek takımın açı aralığı sınırlanabilir.

Takım eksen kontrolü 5 eksen
Takım eksen kontrolü 5 eksen

Ayrıca geometri menüsünde parçanın tamamını otomatik algılana denilebilir veya manuel denilerek belirli bir alan seçilip tanımlanan lokal kenarlara pah kırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Pah kırılacak kenarların tanımlanması
Pah kırılacak kenarların tanımlanması

Sonuç olarak 5 Eksen Edge Breaking özelliği ile iş parçasının kenarları mükemmel şekilde kırılarak yüksek kaliteli ve hassas sonuçlar elde edilir. İş parçasının estetik ve fonksiyonel özellikleri arttırılır.

 

SolidCAM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Tekyaz SolidCAM Eğitim Sorumlusu - Makine Mühendisi

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin