Frekansı Ayarlanabilir Anten Webinarı

0
689

Son güncelleme: 24.08.2023

 

14.12.2022 tarihinde düzenlemiş olduğumuz Frekansı Ayarlanabilir Anten webinarımızda haberleşme sektörüne yönelik frekansı ayarlanabilir antenlerin genel özelliklerinden bahsettik. Elektriksel yapılandırma tekniklerinden pin diyot eklenmesi durumunu örnek bir anten üzerinde incelemesini gerçekleştirdik.

UWB iletişim geniş bant aralığında sağlamış olduğu yüksek veri transfer hızı, düşük donanım maliyeti ve düşük sistem karmaşıklığı özellikleriyle dikkat çekmektedir. 2002 yılında Fedaral İletişim Komisyonunun (FCC) 3,1-10,6 Ghz bandını UWB uygulamaları için tahsis etmesiyle bu tür sistemlerin radyo frekans gereksinimlerini sağlayacak anten yapılarının geliştirmesine yönelik çalışmalar ivme kazanmıştır.

Bilindiği gibi UWB uygulamaları için ayrılan frekans aralığındaki bazı frekans bantları WLAN, WiMAX ve Hiperlan/2 gibi çeşitli haberleşme sistemleri tarafından da kullanılmaktadır. Frekansı ayarlanabilir anten tasarımları ağırlık, boyut ve maliyet açısından büyük avantaj sağlar. Gelişen teknoloji ile haberleşme cihazlarının kullanımının artması ve tahsis edilen bant aralıklarının artışı bu cihazlarda anten kullanımını arttırmıştır. Anahtarlama elemanlarıyla birden çok frekans cevabı elde etmek mümkündür. Pratik uygulamalarda anahtarlama elemanı olarak RF PIN diyotu, RF MEMS veya FET elemanları kullanılmaktadır.

Sorulan Sorular

1) S11 parametresinde neden birden fazla çalışma noktası gözlemledik?

Yama antenlerin çalışma prensibi gereği rezonans frekansından sonra belirli aralıklarla tekrar ederler. Konuyla ilgili olarak çeyrek dalga dönüştürücülü anten tasarımı için bu link üzerinden blog yazımıza ulaşabilirsiniz.

2) Pin diyot eklemesini nasıl gerçekleştirebiliriz?

Pin diyot yapılarını datasheetlerini inceleyerek parazitik endüktans, direnç ve kondansatör değerlerini eşdeğer devre model yaklaşımıyla lumped elementleri kullanarak ekleyebiliriz. Diğer bir yöntemde discreate port eklemesi gerçekleştirerek Design Studio üzerinde incelemesini gerçekleştirebilirsiniz.

CST Studio Suite ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Elektromanyetik Analizler Teknik Destek Mühendisi SIMULIA - CST Technical Support Certification

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin