SOLIDWORKS FLOW Simulation Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

0
799

Son güncelleme: 22.08.2023

Hesaplamaya dayalı tanım alanı, akış ve termal hesaplamalarının gerçekleştiği bölgedir. Sihirbaz ile yeni bir proje oluşturduğunuzda, Flow Simulation otomatik olarak, modeli içine alan hesaplamaya dayalı tanım alanı oluşturur. Hesaplamaya dayalı tanım alanı, 3B ve 2B analizler için bir dikdörtgen paralelyüzdür. Hesaplamaya dayalı tanım alanı sınırları, global koordinat sistemi düzlemlerine paraleldir.

Dış akışlar için hesaplamaya dayalı tanım alanının sınır düzlemleriyle, model arasına otomatik olarak modelden kat ve kat daha büyük bir boşluk bırakır. İç akışlar için hesaplamaya dayalı tanım alanı, katılarda ısı iletimi dikkate alınıyorsa tüm modeli, katılarda ısı iletimini dikkate alınmıyorsa yalnızca modelin akış hacmini kapsar.

2B Simülasyon

Akış simülasyonunun bir 2B akış ile doğru bir şekilde hesaplayabileceğinizden kesinlikle eminseniz varsayılan 3B analizdeki hesaplamaya dayalı tanım alanını 2B analiz olarak yeniden tanımlayıp gerekli bellek ve işlemci zamanını azaltabilirsiniz.

XY, XZ veya YZ düzleminde bir 2B analizi etkinleştirmek için Tip bölümünün altında, 2B simülasyon öğesini ve ardından, karşılık gelen akış düzlemini seçiniz.

3B Simetrik Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

İç ve dış akışın bir veya daha fazla simetri düzlemi içerdiğinden kesinlikle eminseniz hesaplamaya dayalı tanım alanını simetri düzlemleri belirterek akışın simetrik olacağını tanımlayabilirsiniz. Bu sayede akış alanının fiziksel büyüklüğü azaldığından hem bilgisayar belleği gereksinimleri hem de işlemci zamanı azalacaktır.

simetrik Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

Bir simetri düzleminin kestiği sınır koşullarını (kütlesel debi veya hacimsel debi, ısı üretim hızı vb.) girdi olarak değerini ayarlarken simetri koşuluna göre ayarlamanız gerekir. Simetri koşulu hesaplanan alanı ve hacmi azalttığından sınır koşullarının girdi değerlerini de buna uygun olarak ölçeklemeniz gerekir. Örneğin, bir simetri düzlemi açıklığı yarıya indiriyorsa koşullarınızı karşılamak üzere gerçek kütlesel veya hacimsel debinin yarısını girdi olarak belirtmeniz gerekir.

Simetri sınır koşulunu kullanmak için hesaplamaya dayalı tanım alanının hesaplanması gereken tüm alanı içine aldığından emin olmak için sıfırla seçeneğine basınız. Daha sonra simetrisini almak istediğiniz düzlemi tespit edip girilen değeri yarısına bölerek sağ taraftaki kutucuktan simetri seçeneğini seçmeniz gerekmektedir.

Cut Plot

 

Analiz sonuçlarını incelemeye kalktığınızda akışın simetrik alandaki sonuçları görmek istediğinizde sonuçları aynala seçeneğini kullanmanız gerekmektedir. Bu seçeneği işaretlediğinizde geometrinin tamamında akış analizi gerçekleştirmişsiniz gibi sonuçları inceleyebilirsiniz.

 

 

3B Periyodik Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

Periyodik Sınır Koşulları, bir periyodik doğrusal düzende ayarlanmış özdeş geometrik unsurlardan oluşan modellerde akışkan akışı analiz edilirken analiz süresinin kısaltılmasına olanak tanır. Örneğin birden çok araç yan yana dizilmiş ve çaprazdan rüzgar yükünün meydana geldiği durumu analiz etmeye kalktığımızda periyodik tanım alanı seçeneğini kullanabiliriz.

Periyodik Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

Periyodik Sınır Koşullarını kullanırken, yalnızca özdeş unsurlardan oluşan küçük bir grup, hatta yalnızca tek bir unsur için hesaplama yapmanız yeterli olabilir. Periyodik hesaplamaya dayalı tanım alanı koşulları, bir unsurun veya unsur grubunun belirli bir mesafe boyunca düzenli olarak tekrar ettiği varsayılır. Seçili yön üzerindeki temel mesh hücrelerinin sayısının beşten az olmaması gerektiğini lütfen unutmayın.

Periyodik Hesaplamaya Dayalı Tanım Alanı

Hangi eksende periyodik olarak araçların olduğunu belirledikten tanım alanının uygun değerlere ayarlanmanız gerekmektedir.  Analiz sonuçlarını üç aracın olduğu resim ile karşılaştırdığımızda sonuçların tutarlı olduğu gözükmektedir. Fakat varsayılan sonuçlara baktığımızda soldaki ve sağdaki akışın nasıl olduğu periyodik analizde tespit edilememektedir.  Periyodik seçeneği kullandığımızda 3 araç değil sonsuz aracın yan yana dizili olduğu durumda sonuçların nasıl olacağını öğrenmiş oluruz.

Bu blog yazısı yazılırken görsellerin oluşturulması adına yapılan analizlerde periyodik seçeneği kullanıldığında 300 bin eleman oluşurken var sayılan mesh seçeneğinde 1.2 Milyon eleman oluşmuştur. Hesaplama süresi periyodik seçeneğinde 8-9 kat daha hızlı olduğu gözlemlenmiştir. Sizde bu seçeneği kullanarak son derece hızlı sonuçlar elde edebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için bizim ile iletişime geçebilirsiniz.

SOLIDWORKS Flow Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin