Sac Levha Non-Lineer Statik Analiz

0
1276

SOLIDWORKS Simulation Premium pakette bulunan non-lineer statik analiz etüdü ile bir alüminyum sac levhanın analizini gerçekleştirelim.

SOLIDWORKS sac kalıp model
SOLIDWORKS Sac Kalıp Modeli

Sac Kalıp Modeli basitçe SOLIDWORKS parça ortamında 3 gövde şeklinde tasarlanmıştır. Model ölçüleri kabaca yukarıdaki görselde gösterilen mm cinsinden ölçülere sahiptir.  Modelde 5 mm kalınlığında sac levha Alüminyum Alaşım 1060 H-18 malzemeye sahiptir. Kalıp ve baskı parçası Alaşım Çelik malzeme kullanılmıştır. Malzeme mekanik özellikleri aşağıda yer alan görseldeki gibidir.

Sac Kalıp Model Malzeme Mekanik Özellikleri
Sac Kalıp Model Malzeme Mekanik Özellikleri

Non-Lineer analiz gerçekleştirilmesi sebebiyle malzeme değerleri Lineer İzotropik olarak ele alınmayıp Von-Mises Plastisite malzeme model tipi seçilmiştir.

Von-Mises Plastisite malzeme modeli ile ilgili bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Modelin hızlı çözümlenmesi ve daha az mesh kullanılmasına yönelik olarak analizde 2 Boyutlu Basitleştirme (2D Simplification) işlemi gerçekleştirilmiştir. 2B basitleştirme statik, non-lineer, basınçlı kap tasarımı, termal etütler ve tasarım etütleri için kullanılabilir.  2B modeller, 3B modellere kıyasla daha az mesh elemanı ve daha az karmaşık temas koşulları gerektirir. Bu modelde 2B Basitleştirme tekniklerinden Düzlem Gerilimi (Plane Stress) metodundan faydalandık.

2B Basitleştirme Seçenekleri ile ilgili bilgiye buradan,

Düzlem Gerilimi (Plane Stress) yöntemi hakkında bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Simülasyon Düzlem Gerilimi-Plane Stress Tanımı
Düzlem Gerilimi-Plane Stress Tanımı

Analizde sac levha ve kalıp geometrisi sabitlenmiştir. Baskı kısmına ise düşey eksende 55 mm’lik bir hareket verilerek sac levhaya baskı uygulanması sağlanmıştır.

Sac Kalıp Analiz Sabitleme
Sac Kalıp Analiz Sabitleme
Sac Kalıp Analiz Referans Geometri
Sac Kalıp Analiz Referans Geometri

Analiz modeli için mesh işlemi yüzey elemanlar üzerinden gerçekleştirilmiş olup toplam düğüm 4096, toplam eleman sayısı ise 1937’dir.

Sac Kalıp Analiz Modeli Mesh Yapısı
Sac Kalıp Analiz Modeli Mesh Yapısı
Sac Kalıp Analiz Modeli Mesh Detayları
Sac Kalıp Analiz Modeli Mesh Detayları

Modelde yer alan sac levha ve kalıp parçaları arasına girme yok (no penetration) temas seti uygulanmıştır.

Sac Kalıp Analiz Modeli Temas Tanımı
Sac Kalıp Analiz Modeli Temas Tanımı

Non-Lineer Statik Analiz işlemi için seçilen adımlar aşağıdaki görseldeki gibidir. Burada Non-Lineer çözücünün yaklaşımı göz önünde bulundurularak minimum adım ve ilerleme adımı değiştirilerek analizin çözümlemeye yakınsaması sağlanabilir. Gelişmiş çözümleme seçenekleri içinde Kontrol Yöntemi (Incremental Control Techniques) olarak “Kuvvet” metodu seçilmiştir. Yineleme-İterasyon (Iterative Solution Methods) tekniği olarak “Newton Raphson” yöntemi seçilmiştir.

Non-Lineer çalışmalarda Kontrol Yöntemi ile ilgili bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Newton-Raphson yöntemi bir nümerik analiz metodu olup kök bulma algoritma tekniğidir. Temel olarak belirli bir fonksiyonun türevi ile oranlanarak ilgili fonksiyonun bir önceki değeri ile olan farkını irdeleyerek ilerler.

İterasyon Çözümleme teknikleri olan Newton-Raphson metodu ile ilgili bilgiye buradan,

Modified Newton-Raphson metodu hakkında bilgiye ise buradan erişebilirsiniz.

Non-Lineer Statik Analiz Çözüm Ayarlamaları
Non-Lineer Statik Analiz Çözüm Ayarlamaları
Non-Lineer Statik Analiz Çözümleme Metot Ayarlamaları
Non-Lineer Statik Analiz Çözümleme Metot Ayarlamaları

İlgili ayarlamalar ile birlikte çözümleme gerçekleştirildiğinde gerilme sonucu olarak maksimum von-Mises gerilmesi 142,62 MPa gözlemlenmiştir. İlgili Alüminyum sac levhanın akma mukavemeti 108 MPa olup sac levha Gerilme Gerinme Grafiğinde (Stress-Strain) plastik şekil değiştirme bölgesine geçmektedir.

Sac Levha Kalıp Statik Analiz Gerilme Sonucu
Sac Levha Kalıp Statik Analiz Gerilme Sonucu

Analiz sonucunda pres parçası 55 mm ilerlediğinde toplam yer değiştirmede en yüksek kısım pres parçasında gözlemlenmiştir. Ancak 9 mm üstü yer değiştirme incelendiğinde pres parçasının sac levhaya baskı uyguladığı noktada en yüksek yer değiştirme gözlemlenmiştir. Bu bölge grafikten de anlaşılacağı üzere yaklaşık 9 mm yer değiştirmeye uğramıştır.

Sac Levha Kalıp Statik Analiz Toplam Yer Değiştirme
Sac Levha Kalıp Statik Analiz Toplam Yer Değiştirme
Sac Levha Kalıp Statik Analiz Deformasyon
Sac Levha Kalıp Statik Analiz 9 mm ve Üstü Yer Değiştirme

Gerinme (Strain) grafiği incelendiğinde 0,232 oranla en yüksek oran sac levhanın yer değiştirmede en yüksek çıkan bölgesinde olduğu görülmüştür.

Sac Levha Kalıp Analiz Gerinme Strain
Sac Levha Kalıp Analiz Gerinme-Strain Sonucu

Böylelikle SOLIDWORKS Simulation paketle birlikte gelen Non-Lineer Statik Analiz Etüdü kullanılarak basit bir sac levha kalıp modelinin mukavemet değerleri incelenmiştir.

SOLIDWORKS Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin