Malzemenin stress strain eğrisini elde etmek ve diğer mekanik özelliklerini ortaya çıkarmak için kullanılan en yaygın test, Çekme Testidir. Bu deneyden elde edilen Gerilme-Gerinme (Stress-Strain) eğrisi doğrudan Non-lineer analizlerde malzeme tanımında kullanılabilmektedir.
Çekme deneyi sonucunda ortaya çıkan mekanik özellikler şunlardır ;
- Akma Dayanımı (σa)(Yield Strength):Malzemelerin dayanma sınırı akma gerilmesi ile ifade edilir.
- Elastisite Modülü (E) (Young Modulus, Elasticity Modulus):Elastisite modülü, malzemenin dayanımının (mukavemetinin) bir ölçüsüdür. Gerilmenin birim uzama katsayısına bölünmesi elde edilir.
- Çekme Dayanımı (Kopma Dayanımı) (σç) (Tensile Strength):Bir malzemenin kopuncaya veya kırılıncaya kadar dayanabildiği en yüksek çekme gerilmesi, Çekme Dayanımı olarak adlandırılır.
- Kopma Uzaması: Test sırasında numunenin toplam uzamasına, metalin süneklik değeri denir. (% Kopma Uzaması=((Son Uzunluk – İlk Uzunluk)/İlk Uzunluk)x100%)
- Kopma Büzülmesi : Metal ve alaşımların süneklikleri büzülmenin meydana geldiği alanda tespit edilir. (% Kopma Büzülmesi=((İlk Kesit – Son Kesit)/İlk Kesit)x100)
Çekme Testi Nasıl Yapılır ?
Testi yapılacak numune aşağıdaki görseldeki gibi makineye yerleştirilmektedir. Parçada plastik deformasyon oluşana kadar yani parça kopana kadar test devam ettirilir.
Kuvvetin uygulanma süresince model kesitindeki uzama miktarı uygulanan kuvvete karşılık olarak kaydedilir. Uzama miktarındaki değişimler aşağıdaki denklem kullanılarak deformasyon (ε) belirlenir:
ΔL boydaki uzama, L0 başlangıç uzunluğu ve L de son uzunluktur. Aşağıdaki denklemle kuvvet değerleri kullanılarak Çekme Gerilmesi, σ hesaplanır:
F kuvveti, A da standart kesit alanını göstermektedir. Sistem, kuvvet arttıkça bu hesaplamaları yaparak gerilme-gerinme eğrisini oluşturur.
Çekme Testi Analizi Nasıl Yapılır?
Çekme testi sonucunda hesaplanan Stress-Strain (SS) eğrisini SIMULIA Abaqus program içerisinde tanımlayarak analiz çalışmasını gerçekleştirebilirsiniz.
Test sırasında oluşan kopma etkisini Abaqus programında gözlemleyebilirsiniz. Sizlerde Abaqus programını kullanarak gerçeğe yakın sonuçlar elde edebilirsiniz.
SIMULIA Abaqus üzerinde yapılan örnek çalışmayı inceleyebilirsiniz.
SIMULIA Abaqus yetenek ve özelliklerini incelemek için web sitemizi buradan ziyaret edebilirsiniz.
Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87ekme_testi