SOLIDWORKS’te Filigran Notu Ekleme

0
238

Notlar genellikle çizimlerde statik metin veya özel özelliklerden gelen bilgileri göstermek için kullanılır. Bu notlar, SOLIDWORKS parça veya montaj modellerinde de kullanılabilir. Filigran notları, modelin yakınlaştırılması ve döndürülmesinden bağımsız olarak sabit bir konumda görüntülenir. Bu özellikleriyle, dosya adı, açıklama, parça numarası gibi önemli bilgileri model grafik alanında göstermek için idealdir. Özellikle bir modelin sınıflandırılmış veya tescilli bilgiler içerdiğini vurgulamanız gerekiyorsa, filigran notları kullanımı çok uygun olabilir.

Bu blog yazısında, adım adım filigran notlarının nasıl oluşturulacağını inceleyeceğiz.

1. Notlar Kısmında Not Açıklaması Oluşturma

Şablonunuza filigran notu eklemek istiyorsanız mevcut bir SOLIDWORKS parçasını veya montajını açın ya da yeni bir parça veya montaj dosyası oluşturun.

Notlar Alanı'nı Etkinleştirme
Notlar Alanı’nı Etkinleştirme

İlk olarak FeatureManager Tasarım Ağacı’ndaki Açıklamalar (Annotations) bölümünde bulunan Notlar (Notes) sekmesini genişletin. Daha sonra Notlar Alanı (Notes Area) bölümüne sağ tıklayın ve etkinleştirin.

Not Alanı Ekleme
Not Alanı Ekleme

Eğer  Notlar  altında Notlar Alanı kısmını  görmüyorsanız, Notlar  klasörüne sağ tıklayın ve Notlar Alanı Ekle ye tıklayın.

Modele Not Ekleme
Modele Not Ekleme

Not Alanı etkinleştirildikten sonra Ekle > Detaylandırmalar > Not‘u kullanarak yeni bir not oluşturun.

2. Not İçeriği Oluşturma

Notu grafik alanına yerleştirmek için öncelikle grafik üzerinde istediğiniz konumu belirleyin ve bu alana tıklayın.

Not'u Özel Özelliğe Bağlama
Not’u Özel Özelliğe Bağlama

Sonrasında, isteğinize göre statik bir metin yazarak veya notu belirli bir özelliğe bağlayarak yerleştirin. Bu adımlar, modelinizdeki önemli bilgileri doğrudan göstermek ve bilgilendirmek için kullanışlı bir yöntem sunar.

Notu özel bir özelliğe bağlamak için  PropertyManager’da  Metin Biçimi altında Özelliğe Bağlan simgesine tıklayın . Dosya Özellikleri kısmında yazdırmak istediğiniz özel özelliği bağlayabilirsiniz. Eğer bu kısımda (4) bağlamak istediğiniz özellik yok ise yeni bir Özel Özellik oluşturabilirsiniz.

Not'u Özel Özelliğe Bağlama
Not’u Özel Özelliğe Bağlama

Sonraki adımda, yazdırmak istediğiniz özel özelliği seçmeniz gerekmektedir. Örneğimizde, not Rim Assy – Rear – 27.5 – Base metnini, Description özel özelliğine bağlanmaktadır. Bu şekilde, notlarınızı belirli özelliklere bağlayarak modelinizdeki detaylı bilgileri doğru şekilde gösterebilirsiniz.

3. Oluşturulan Notu Filigran Olarak Yapılandırma

Filigran Ekleme
Filigran Ekleme

Not oluşturulduktan ve gerekli bilgiler girildikten sonra, not üzerine sağ tıklayarak Filigran seçeneğini belirleyin. Bu işlem, notun modelin yakınlaştırılması veya döndürülmesiyle bağımsız olarak ekranda sabit bir konumda görüntülenmesini sağlayacak şekilde yapılandırılmasını sağlar.

Filigran Yapılandırması
Filigran Yapılandırması

Filigran notunun görüntülenmesini, notun modelin önünde veya arkasında gösterilmesi ve şeffaflığının ayarlanması gibi özellikleri kontrol etmek için PropertyManager’da Filigran altında da inceleyebilirsiniz. Bu seçenekler, notun model üzerinde nasıl görüneceğini detaylandırarak, tasarımınızın istediğiniz şekilde sunulmasını sağlar.

Bu adımları yaptığınız zaman çalışmalarınıza Filigran notunu başarılı bir şekilde eklemiş olacaksınız. Fakat bu nota tıklanmasını önlemek ve ayarlarınızın bozulmaması için notlar alanını devredışı bırakmanız ve göstermeniz gerekmektedir.

4. Notlar Alanını Devredışı Bırakma

Notlar Alanını Devredışı Bırakma ve Gösterme
Notlar Alanını Devredışı Bırakma ve Gösterme

Kullanıcıların grafik alanındaki nota tıklamasını önlemek için  Açıklamalar   altında  Atanmamış Öğeler’e sağ tıklayın ve  Etkinleştir seçeneğini seçin .

Daha sonra “Not Alanı” kısmına sağ tıklayarak Göster seçeneğini seçebilir veya  isteğe bağlı olarak  Açılışta Göster seçeneğini etkinleştirerek  dosya açıldığında Notlar Alanının görünür olmasını sağlayabilirsiniz.

Filigran Eklemiş Model
Filigran Eklemiş Model

Model dosyalarınıza filigran notları ekleme yeteneğiyle, modeli SOLIDWORKS’te açan herkese model hakkında önemli bilgileri etkili bir şekilde iletebilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin