Treyler Dorse Titreşim Analizi

0
887

Bu makalemizde statik analizini gerçekleştirmiş olduğumuz bir treyler şasisinin titreşim analizinin SIMULIA Structural Engineer ile nasıl yapıldığını inceleyeceğiz. Treyler Dorse Statik Analizi makalemizde göstermiş olduğumuz mesh, malzeme, section, temas seti ve sabitleme özelliklerini doğrudan kullanarak ilgili çalışmayı gerçekleştireceğiz.

Structural Engineer içinde yer alan Structural Model Creation kısmından statik analizde hazırladığımız Treyler_FEM modelini ekranın üstünde yer alan arama kısmından aratarak açalım. Modeli açtıktan sonra Structural Engineer içinde yer alan Linear Structural Scenario Creation ile Treyler_FEM modelini seçerek analiz tipi Structural seçip Treyler Frekans Analizi ismini verelim.

Procedures kısmından Frequency Step seçerek Lanczos çözücü tipini seçip 10 mod için frekans/titreşim analiz seçimini gerçekleştiriyoruz.

Frekans Analiz Prosedürü Tanımlama
Treyler Dorse Frekans Analiz Prosedürü Tanımlama

Model tek gövde haline getirildiğinden ötürü ek olarak temas seti tanımlama işlemi yapılmamıştır. Model bütünüyle bu noktada kaynaklı birlemiş yapıda düşünülebilir.

Boundary Conditions sekmesinde yer alan Clamp komutu ile ayak kısımlarından ve treyler bağlantı bölümlerinden sabitleme gerçekleştirilmiştir.

Sabitleme
Treyler Dorse Sabitleme

Frekans analizi için yük tanımlama işlemi gerçekleştirilmemektedir. Titreşim analizleri için yük tanımı olmadan sabitleme işlemi gerçekleştirilerek yapının genel davranışını gözlemlemek uygun bir teknik olabilmektedir.

İlgili seçimler gerçekleştirildikten sonra Simulate denilerek analiz çözümleme işlemi yapılmıştır.

Çözdürme işlemi sonucu model ilk doğal frekansı 46.68 Hz görülmüştür. İlgili frekans, 1. mod şekli de aşağıdaki grafikte görülmektedir. Ayrıca 10 mod için frekans listesi de yine grafikte yer almaktadır.

Frekans Analizi İlk Mod Şekil Grafik
Frekans Analizi İlk Mod Şekil Grafik

Titreşim analizlerinde doğal frekans ve mod şekilleri model için ilgili deformasyon şekillerinin ilgili frekanslarda nasıl olacağını göstermede referans olmaktadır. Ancak hangi mod şeklinin ve doğal frekansın önemli olduğunun kararı Participation Factor ve Effective Mass listelerini incelenerek verilebilir. Bu tablolarda modeldeki kütle katılım oranı incelenerek modelin çalışma koşulları ile de yorumda bulunularak önemli olan mod ve frekans belirlenebilir. İlgili listelere Setup sekmesinde yer alan Simulation Status penceresinde Diagnostic files kısmından erişilebilmektedir. Burada analiz ile ilgili tüm bilgilere ulaşılabilmektedir.

Simulation Status
Simulation Status
Treyler Frekans Analiz Kütle Katılım Oranı
Treyler Frekans Analiz Kütle Katılım Oranı
Treyler Frekans Analiz Effective Mass
Treyler Frekans Analiz Effective Mass

Treyler Dorsenin maruz kaldığı yük durumları göz önünde bulundurulduğunda öteleme eksenlerindeki kütle katılım oranı ve effective mass oranlarını incelemek uygun olmaktadır. İlgili eksenler için her iki liste incelendiğinde en yüksek orana sahip olan 1. 3. 5. ve 10. modlar model için önemli olarak nitelendirebileceğimiz mod şekilleri ve frekans değerleridir. 1. mod Z ekseni, 5. mod X ekseni ve 3. ve 10. mod Y ekseni için katılımın yüksek olduğu modlardır.

Treyler Frekans Mod Şekli 3
Treyler Frekans Mod Şekli 3

Örneğin, Y ekseni için 3. modda katılım oranının yüksek olduğu ve mod şekline bakıldığında alt kapak sacının etkilendiği görülmektedir. Bu kısım için ek kayıt vb. gibi yapı eklenerek titreşim etkisi azaltılabilir.

Treyler Frekans Mod Şekli 5
Treyler Frekans Mod Şekli 5

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural  Engineer ile zamana bağlı ve doğrusal olmayan statik, frekans, burkulma, termal, modal ve harmonik dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Bora DEMİRCİ
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin