PDM’de Neden Yerel Dosyalar Oluşur?

0
1588

Son güncelleme: 15.01.2024

Bazen PDM’e kaydedilmeye çalışılan dosyalar şeffaf, gizli (yerel) olabilir. Yerel dosya oluşmasının çeşitli sebepleri vardır. Muhtemel sebepleri ise aşağıdakiler gibidir;

  • Dosyalar kasaya eklenirken veritabanı ile geçici bir bağlantı problemi olursa,
  • PDM’de çevrimdışı modda çalışırken yeni dosya oluşturduktan sonra, yeni dosyaları PDM’e kopyalarken (Çevrimdışı modda çalışma detayları için buradaki makaleye göz atabilirsiniz),
  • Daha önce çalıştığınız bir dosyanın, farklı bir bilgisayarda ismi veya konumu değiştiyse,
  • SOLIDWORKS’te montaj hafif modda açıkken alt referansları taşındığında dosyalar yerel olarak kalabilir.

Yerel Dosya (Local File) Nedir?

PDM’de tüm dosyalar sunucu tarafından depolanıp yönetilir iken, her kullanıcıda bu sunucunun bir görünümü vardır. “Kasa görünümü” diye adlandırdığımız bu lokasyon kullanıcıların genellikle yerel C diskinde bulunur. Burada sunucudaki tüm dosyaları görebilirsiniz. Bir dosya açtığınızda sunucudaki dosya sizin kasa görünümünüze kopyalanır ve kendi diskinizden açarsınız.

Bazen kendi kasa görünümünüze bir dosya eklediğinizde bu dosya sistem tarafından tanınıp otomatik olarak kasaya dahil edilemez. Yerel kalan dosyalar şeffaf olarak görünür. Bu durumda aslında kasaya ait olmayan, sadece sizin diskinizde olan yerel dosyalar oluşur. Yerel dosyalar bilgisayarınızda fiziki olarak bulunur fakat PDM kasasına eklenmediğinden sadece sizin bilgisayarınızda görünür.

Yerel Dosyalar PDM’e Nasıl Eklenir?

Dosyalarınızı PDM’e attığınızda yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı yerel kalırlar. Aslında dosyalarınız fiziksel olarak kopyalayıp yapıştırdığınız konumdadır fakat yerel (local) olarak kaldığından göremezsiniz veya şeffaf olarak görürsünüz. Dosyalar şeffaf ise direkt olarak sağ tıklayıp “Dosya kasasına ekle” seçebilirsiniz.Dosyaların görünmediği durumlarda öncelikle dosyaları attığınız konumda boş bir alanda farenin sağ butonuna tıklayarak “Yerel Dosyaları Ara” komutu ile bilgisayarınızdaki kasaya eklenmemiş, tüm yerel dosyalar görüntüleyebilirsiniz.

Karşınıza çıkan pencerede yerel kalan dosyalar görüntülenir. İstediğiniz dosyaları burada seçtikten sonra “Ekle” butonuna tıklayarak dosyaları kasaya kolayca ekleyebilirsiniz.

Yerel Dosyaları Ekle
Yerel Dosyaları Ekleme

“Yerel Dosyaları Ara” komutu SOLIDWORKS PDM 2017 ile birlikte gelerek yerel dosya problemlerine büyük ölçüde çözüm getirmiştir.

Yerel Dosyalar Nasıl Silinir?

PDM ayarlarından yerel dosyaların görünürlüğü düzenlenebilir. Örneğin bir dosya üzerinde çalıştıktan (cache, önbelleğe alınmış dosya) sonra başka bir bilgisayarda herhangi bir kullanıcı dosyanın ismini veya konumunu değiştirdi. Bu durumda çalıştığınız dosya bilgisayarınızda yerel olarak kalır. Yapılan ayarlara göre bu tip dosyaların şeffaf, gizli olması veya silinmesi sağlanabilir. Bu ayarlar yönetim paneli içerisinden kullanıcı veya grup ayarları penceresinden gerçekleştirilir.

Yerel Dosya Ayarları
Yerel Dosya Ayarları

1-Gösterilecek Dosya Türleri

Tüm dosyaları göster: Bu seçenek seçildiğinde yerel dosyalar ve kasaya eklenen tüm dosyalar görünür.

Yalnızca dosya kasasının parçası olan dosyaları göster: Yerel kalan dosyalar görünmez, gizlenir. Herhangi bir klasörde “yerel dosyaları ara” komutu kullanıldığında gizlenen yerel dosyalar görüntülenebilir. Dosyaların en güncel konum, isim bilgileri ile çalışmak için bu seçeneğin seçili olması önerilir.

Yalnızca yerel dosyaları göster: Kasaya eklenen dosyalar görünmez. Sadece yerel dosyalar görünür.

2-Yerel Dosyalar Temizlendi

“Dosya kasasının parçası olmayan yerel salt okunur dosyaları otomatik olarak sil” seçeneği seçildiğinde ise önbelleğe alınmış dosyalar, yerel diskten silinir.

SOLIDWORKS PDM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
SOLIDWORKS PDM Teknik Destek Uzmanı Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin