3DEXPERIENCE SOLIDWORKS Hakkında Merak Ettikleriniz

1
1391

Son güncelleme: 23.08.2023

3dexperience

SOLIDWORKS 2020 ile birlikte 3DEXPERIENCE Platform ile bağlantılı bir şekilde çalışabilen 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS ürün ailesi ile tanıştık. Bu yeni ürün ailesi geleneksel SOLIDWORKS modelleme yaklaşımı ile yenilikçi bulut çözümlerini kullanmamıza olanak sağlıyor. Peki nedir bu 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS?

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS nedir?

Bu soruya cevap vermeden önce yabancı olanlar için bulut konusuna da kısaca değinelim. Bulut kelimesi aslında basit bir konsepte verilmiş eğlenceli bir isimdir. Dosyalarınızı ve verilerinizi lokal bir bilgisayarda ya da ağda depolamak yerine internet üzerinden ulaşılabilen uzak bir sunucu üzerinde saklamaya ve internet olan her yerden erişebilmenize olanak tanır. Dropbox, Google Drive, OneDrive bulut tabanlı depolama çözümü olarak hepmizin ismini duyduğu ve birçoğumuzun kullandığı bilinir örnekler.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS (SOLIDWORKS Connected olarak ta geçmekte), 3DEXPERIENCE Platforma bağlanarak çalışan bulut tabanlı SOLIDWORKS sürümüdür. Yıllardır bildiğiniz SOLIDWORKS modelleme yeteneklerini kullanırken buna ek olarak 3DEXPERIENCE özellikleri sayesinde bulut tabanlı veri yönetimi, bulutta çalışan mekanik ve endüstriyel tasarım araçları, bulut üzerinde hesaplatma yapabileceğiniz gelişmiş analiz araçlarına erişmenize olanak tanır.

3DEXPERIENCE ile bulutta veri yönetimi ve diğer teknolojilerin nasıl çalıştığını incelemek isterseniz SOLIDWORKS – 3DEXPERIENCE İşbirliği İle Bulut Tabanlı Veri Yönetimi videomuzu incelemenizi öneririz.

Bulut Tabanlı SOLIDWORKS ne demek?

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS internet tarayıcınız üzerinden başlatırsınız. İlk çalıştırmanızla birlikte bilgisayarınıza SOLIDWORKS’ün en güncel sürümü yüklenir. SOLIDWORKS ile tasarım yaparken kendi lokal bilgisayarınız üzerinde çalışırsınız. Her çalıştırmanızda güncellemeler kontrol edilerek yeni bir sürüm yayınlandığı zaman bilgisayarınızdaki SOLIDWORKS’te otomatik bir şekilde güncellenir. Bu sayede tüm kullanıcılar her zaman son sürüm ile çalışmış olurlar.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS ile çalışmanızı tamamladıktan sonra kaydettiğiniz tüm veriler 3DEXPERIENCE Platform üzerindeki ortak çalışma alanlarına yani buluta kaydedilir. Böylece tüm tasarım verileriniz bulut tabanlı veri yönetim sisteminin bir parçası haline gelir. Dosyalarınızı dilediğiniz zaman lokal bir sürücü üzerine alabilirsiniz. Ancak birincil depolama alanı her zaman buluttur. Bu aşamada hatırlatmakta fayda var, 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS’ün çalışabilmesi için internet bağlantısı gerekmektedir.

Telefon yada tablet üzerinden SOLIDWORKS çalıştırabilir miyim?

Bu sorunun cevabı maalesef hayır. SOLIDWORKS, çalışmak için halen desteklenen donanıma sahip Windows tabanlı bir PC’ye ihtiyaç duyuyor. Ancak 3DEXPERIENCE Platform paketleri ile gelen yeni nesil bulut tabanlı tasarım araçları olan xDesign ve xShape, internet tarayıcısı üzerinden herhangi bir cihazda kullanılabilmekte. Yani SOLIDWORKS ile kendi bilgisayarınızda başladığınız bir tasarım üzerinde değişiklik yapmak isterseniz tablet veya telefonunuz üzerinden bulut tabanlı xDesign ve xShape’i kullanabilirsiniz.

Bildiğimiz SOLIDWORKS ile bir farkı var mı?

Modelleme olarak herhangi bir fark bulunmamakta. Temel tasarım fonksiyonları bildiğiniz SOLIDWORKS ile tamamen aynı. 3DEXPERIENCE üzerindeki bulut tabanlı veri yönetimi özelliklerinin daha uyumlu çalışabilmesi için parça ve montaj içindeki konfigürasyon yönetiminde bazı minör farklılıklar bulunmakta.

Kullanıcıların göreceği en büyük fark ise modelleri kaydetme ve açma aşamaları. Tasarımı kaydetmek istediğiniz zaman veriler direk bulut üzerine yükleniyor. Geleneksel klasörler içerisine gezinmek yerine bulut üzerinde arama yaparak modellerinize ulaşıyorsunuz.

Bir diğer farklılık ise SOLIDWORKS eklentilerinde. Eklentiler genellikle SOLIDWORKS dosyalarının içerisine veri yazarak çalıştığı için 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS içinde birçok eklenti şu an için desteklenmiyor. Daha önce de belirttiğimiz gibi 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS tüm verileri ilk olarak 3DEXPERIENCE Platform üzerine yazmakta. Burası geleneksel dosya tabanlı yapıdan ziyade bir veritabanı altyapısı üzerinde çalıştığı için SimXpress, FloXpress, Inspection, Electrical ve Motion gibi eklentiler şu an için 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS ile uyumlu değil. Ayrıca herhangi bir partner ürün de şu an için 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS ile çalışamamakta.

Şu an için bazı limitasyonlar olsa da 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS yeni nesil tasarım ve veri yönetimi araçlarına erişmenize imkan veriyor.

Tasarım verilerim bulutta güvende olacak mı?

Bulut deyince birçok kişinin aklına gelen ilk soru güvenlik. Dassault Sytemes 3DEXPERIENCE platform çözümleri 2012 yılından beridir otomotiv, havacılık gibi regülasyonların sert olduğu sektörlerde kullanılmakta. Dolayısıyla güvenliği sağlamak için gerekli birçok standardı karşılamak zorundalar ve karşılıyorlar. Güvenlikten yana bir kuşkunuz var ise şu anda güvenliği nasıl sağlıyorsunuz sorusunu akıllara getirmek lazım:

  • Verileri yedeklediğiniz sunucunun yedekleri nasıl alınıyor ve bu yedekler nerede tutuluyor? Şirketinizde bir yangın çıksa verileri kurtarabilmek için bir uzak nokta yedekleriniz var mı?
  • Sunucunuza kimler erişebiliyor? Şirket içinden herkesin erişebildiği bir sunucuda güvenliği nasıl garanti ediyorsunuz?

Ben burada banka örneğini vermek istiyorum. Sizce banka mı daha güvenli yoksa evinizdeki kasa mı? Sizce bir banka mı daha çok güvenliğe sahip yoksa evinizdeki kasa mı?

Bu konuda detaylı bilgiye 3DEXPERIENCE Üzerinde Veri Güvenliği Nasıl Sağlanıyor makalemizden ulaşabilirsiniz.

Lisanslama nasıl yapılıyor? Nasıl satın alınır?

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS 3 farklı paket şeklinde satın alınabilir: Standard, Professional ve Premium.

3DEXPERIENCE SOLIDWORKS’ün tüm paketleri 3DEXPERIENCE üzerinde bulut veri yönetimi ve ekip içi haberleşme için işbirliği araçlarını barındırmakta. Ek olarak bulut üzerinde mekanik tasarım yapabilmenizi sağlayan xDesign ve alt yükleniciler ile güvenli bir şekilde en güncel hali ile modelleri paylaşabilmenize olanak sağlayan 3DDrive tüm paketlerde bulunmakta. Professional paketi ile bulut tabanlı foto-gerçekçi hesaplama araçları ve endüstriyel tasarım aracı olan xShape, Premium paket ile yapısal analiz araçları gelmekte.

Tüm bulut tabanlı hizmetler gibi 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS’te kiralama modeli ile kullanılabiliyor. Yıllık ya da çeyreklik olarak kiralanabiliyor. Böylece dönemsel bir ihtiyacınız olduğu zaman sahip olma bedeli ödemeye gerek kalmadan ihtiyacınız olan dönem boyunca lisans bedeli ödemiş oluyorsunuz.

Geleneksel SOLIDWORKS’te olduğu gibi burada bir seri numarası bulunmuyor. Lisanslar e-posta adresiniz ile oluşturacağınız kullanıcılar üzerine tanımlanıyor (Named User). Nereden kullanıcı girişi yaparsanız oradan kullanabiliyorsunuz. Bu sayede kullandığınız bilgisayarın hepsine programı kurduktan sonra hangisinden isterseniz kullanıcı girişi yaparak devam edebiliyorsunuz. İş ve ev bilgisayarını ayrı kullanan kullanıcılar için problemsiz bir lisanslama imkanı sunuyor.

Şu anda zaten SOLIDWORKS lisansına sahibim ve kullanıyorum. 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS’e geçiş yapmalı mıyım?

Mevcut güncel SOLIDWORKS lisansınız varsa ve bulut üzerindeki veri yönetimi gibi teknolojilerden faydalanmak istiyorsanız Collaborative Designer for SOLIDWORKS rolü ile geleneksel SOLIDWORKS’ü, 3DEXPERIENCE Platform’a bağlayabilirsiniz. Bu rol içinde bulutta tasarım imkanı veren xDesign, xShape gibi programları barındırmasa da bulut üzerindeki veri yönetimi ve işbirliği araçlarını kullanmanıza olanak sağlıyor.

Şu anda SOLIDWORKS PDM kullanıyoruz. 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS’e geçiş yapmalı mıyız?

Aktif bir SOLIDWORKS PDM kullanıcısı iseniz ve işinizi görüyorsa şu anda için geçiş yapmanın bir fayda sağlayacağını söyleyemeyiz.

Ancak eğer tasarım ekibiniz merkezi bir yerde değil de farklı lokasyonlara dağılmış durumda ise ve merkezi sunucuya bağlanmakta sıkıntılar yaşanıyorsa o zaman 3DEXPERIENCE SOLIDWORKS ile gelen bulutta veri yönetimi çözümleri işini kolaylaştıracaktır.

Collaborative Designer for SOLIDWORKS Rolü nedir?

Mevcut veya yeni alacağınız masaüstü SOLIDWORKS üzerine Collaborative Designer for SOLIDWORKS rolünü eklediğiniz zaman hem buluttaki veri yönetimi ve iş birliği araçlarına sahip olursunuz hem de halen buluttan bağımsız bir şekilde tasarım yapmaya devam edebilirsiniz. Yani SOLIDWORKS’ü çalıştırmak için bulut bağlantısına ihtiyaç duymayacaksınız. Gerektiğinde bulut üzerindeki tüm veri yönetimi araçlarını da kullanabileceksiniz. Eğer internet bağlantınız stabil değil ise en uygun çözüm bu olacaktır.

SOLIDWORKS Teknik Destek Müdürü Sertifikalar: CSWE - Elite Engineer

1 Yorum

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin