5 Eksen Index İşlemlerde Açı Çiftleri

0
605

Son güncelleme: 04.04.2023

5 Eksen Hareket kontrol menüsünde 1. Açı çifti ve 2. Açı çifti olmak üzere iki farklı seçenek bulunmaktadır. Bu seçenekler işlemek istenen yüzeyin iki farklı sonuç ile işlenmesini sağlamaktadır. Özellikle beşik tipi 5 eksen makinalarda iş parçasında bir yüzey işlenirken, işin tablaya göre arka tarafta kalmasından dolayı takımın hareketleri görüş alanı dışında kalabilir.

Hareket kontrol menüsü 1.açı çifti seçimi
Hareket kontrol menüsü 1.açı çifti seçimi

Örnek olarak resimdeki parçanın yüzeyi iki farklı açıda işlenebilir.

İşlenecek yüzey
İşlenecek yüzey
A0 C0 Konumu
A0 C0 Konumu

Birinci açı çiftini seçildiğinde; C ekseni 180 derece, A eksen 45 derecede çevrilerek seçili yüzeyde işlem yapılacaktır. Fakat aşağıdaki görselde de göründüğü üzere tabla arka tarafa yatacağından CAM operatörü kısıtlı görüş alanına sahip olacaktır.

1.Açı çifti
1.Açı çifti

Eğer ikinci açı çifti seçilirse, C ekseni hiç dönmeden sadece A ekseninin -45 derece dönmesiyle  aynı operasyonu tablanın operatöre dönük bir şekilde işlenmesi sağlanacaktır.

Açı Çifti
İkinci Açı Çifti

Bazı durumlarda tezgahın farklı açılarda X ve Y eksenlerinin limitleri yeterli gelmemektedir, bu durumda makine  switch hatası vermektedir. İşi limitler dahilinde işleyebilmek için, hareket kontrolün menüsünden açı çifti aralıklarından işlenecek operasyona uygun açı çifti seçilmelidir.

2.Açı çifti
2.Açı çifti

SolidCAM 5 Eksen Hareket Kontrolünde yer alan açı çiftleri ile yüzey işleme işlemlerini özelleştirebilirsiniz.

SolidCAM hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Tekyaz SolidCAM Eğitim Sorumlusu - Makine Mühendisi

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin