Aktifleşmeyen Pasif Montaj İlişkileri ve Dış Yüzey Hatası

0
658

Son güncelleme: 21.08.2023

SOLIDWORKS’te tasarımın gerekliliğine göre bazen az sayıda bileşen bazen de çok fazla sayıda bileşen kullanarak montaj yaparız ve montaj hiyerarşisini kurarken de alt montajlar oluştururuz. Tasarımı kontrol ederken ise unsur ağacında kimi zaman aktifleşmeyen pasif montaj ilişkileri görürüz ve montaj bu ilişkisini düzenlemek istediğimizde ise dış yüzey hatası karşımıza çıkar.

Alt montaj içerisinden silinen bir bileşen varsa ona bağlı tüm öğeler de ( montaj ilişkileri , bileşen çoğaltmaları , patlatılmış adımlar vb. ) kaldırılır. Bu sebeple o bileşeni kullanarak verilen montaj ilişkileri pasif duruma düşer ve kullanıldığı yüzey artık olmadığı için pasif montaj ilişkisini düzenlediğimizde kayıp dış yüzey uyarısını görürüz.

Aşağıdaki örnek üzerinden montaj ilişkilerini inceleyelim ;

Örnek Montaj

Crank Sub isimli alt montaj , 3 adet bileşenden oluşmakta ve ana montajda 3 adet montaj ilişkisine sahiptir. 2 numaralı Crank-Shaft isimli bileşeni sildiğimizde karşımıza bir uyarı mesajı çıkacaktır.

Çıkan uyarıda Yalnızca Seçili Bileşenleri Sil komutunu uyguladığımızda , seçili bileşen silinir. Peki parça silindikten sonra neler olur ?

Yalnızca Seçili Bileşenleri Sil Seçimi Kullanımı

Silinen bileşenin yüzleri kullanılarak ana montajda ilişki verildiği için bu ilişkiler artık pasif duruma düşecektir ve aktifleşmeyecektir.

Aktifleşmeyen Pasif Montaj İlişkileri

Ayrıca montaj içerisinde herhangi bir bileşeni silmek istediğimizde Alt Unsurları Sil seçilmediği zaman bağımlı olan montaj ilişkileri, aktifleşmeyen pasif montaj ilişkisine dönüşecektir. Eğer bileşeni ve o bileşen üzerinden verilen ilişkilerin silinmesini istiyorsak Alt Unsurları Sil seçimi aktifleştirilmelidir.

Alt Unsurları Sil Aktif Değil
Aktifleşmeyen Pasif Montaj İlişkileri
Aktifleşmeyen Pasif Montaj İlişkileri

Aktifleşmeyen pasif bir montaj ilişkisini düzenlemek istediğimizde Unsurda eksik öğeler var. Lütfen eksik olan referansların,yeniden yerine doğru olanları seçin. uyarısı karşımıza çıkacaktır. Montaj ilişkisi seçenekleri içerisinde de ‘Dış Yüz’ ifadesiyle kayıp olan bir yüz referansı olduğunu anlayabiliriz.

Dış Yüzey Hatası

Çalışma rutini içerisinde bu şekilde bir bileşen silinebilir ve karşımıza bir uyarı gelmediğinde bu aktifleşmeyen pasif ilişkileri çok sonra farkedebiliriz. Bu duruma sebep olacak bir komut uygulandığında dinamik olarak karşımıza uyarı ekranı çıkmasını sağlamak mümkündür. Bunun için Sistem Seçenekleri > İletiler/Uyarılar/Hatalar > Kayıp Montaj İlişkisi Referanslarını Hata Olarak Gör seçimini aktifleştirmeniz yeterli olacaktır.

Kayıp Montaj İlişkisi Referanslarını Hata Olarak Gör Seçimi
Kayıp Montaj İlişkisi Referanslarını Hata Olarak Gör Seçiminin Dinamik Etkisi

 

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin