Teknik Resimde Alternatif Konum Görünümü Kullanımı

0
439

SOLIDWORKS’te tasarımı tamamlanan montaj veya parçanın teknik resmini anlaşılabilir olarak detaylı bir şekilde oluştururuz. Teknik resmi detaylandırmanıza yardımcı olacak  Alternatif Konum Görünümü (Alternate Position) komutunu bu makalemizde inceleyeceğiz.

Montaj teknik resimlerinde bir montaj bileşeninin hareket aralığını veya bileşeni farklı konumlarda göstermek için Alternatif Konum Görünümünü  kullanabilirsiniz. SOLIDWORKS 2020 ile birlikte gelen yenilik sayesinde parça teknik resimlerinde de bir parçanın iki farklı konfigürasyonunu tek bir görünüme yerleştirmek için Alternatif Konum Görünümü (Alternate Position) kullanılabilmektedir.

Örnek bir model üzerinden komutun uygulanışını ele alalım.

Parça teknik resimlerinde Alternatif Konum Görünümü oluşturabilmek için parça modelinde iki farklı konfigürasyonun önceden hazırlanmış olması gerekmektedir. Bu örnekte işleme ve döküm konfigürasyonuna sahip modelin teknik resmini oluşturacağız.

İşleme ve Döküm Konfigürasyonuna Sahip Örnek Tasarım
İşleme ve Döküm Konfigürasyonuna Sahip Örnek Tasarım

Teknik resimde parçanın görünümlerini tamamladıktan sonra ilgili görünüm seçilerek Teknik Resim sekmesi içerisinden veya seçilen görünüme sağ click> Teknik Resim Görünümleri > Alternatif Konum Görünümü komutuna ulaşabilirsiniz. Komut seçildiğinde sol tarafta özellik paneli açılır ve önceden oluşturulan döküm konfigürasyonu seçilir.

Alternatif Konum Görünümü Ekleme
Alternatif Konum Görünümü Ekleme

Komut tamamlandıktan sonra tek bir görünüm üzerinde iki farklı konfigürasyon aşağıdaki gibi eklenecektir. Dilerseniz döküm parçasından kaldırılacak talaş payını Alternatif Konum Görünümü sayesinde ölçebilirsiniz. Ayrıca Alternatif Konum Görünümü çizgilerinin rengini de değiştirebilirsiniz.

Alternatif Konum Görünümü Kullanımı
Alternatif Konum Görünümü Kullanımı

Aynı adımları takip ederek montaj teknik resminizde de Alternatif Konum Görünümü ile modelin hareket aralığını gösterebilirsiniz. Aşağıdaki el feneri tasarımında başlığın hareket aralığı gösterilmektedir.

Montaj Teknik Resminde Alternatif Konum Görünümü Kullanımı
Montaj Teknik Resminde Alternatif Konum Görünümü Kullanımı
SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin