Araç Üstü Ekipman Rastsal Titreşim Analizi

0
522

Bu makalemizde frekans analizini gerçekleştirmiş olduğumuz bir araç üstü ekipmanın rastsal titreşim analizinin SIMULIA Structural Mechanics Engineer ile nasıl yapıldığını inceleyeceğiz. Araç Üstü Ekipman Titreşim Analizi makalemizde göstermiş olduğumuz mesh, malzeme, section, temas seti, sabitleme özelliklerini ve de sonuçları doğrudan kullanarak ilgili çalışmayı gerçekleştireceğiz.

Rastsal Titreşim yani Random Vibration Analiz için gerçekleştirdiğimiz frekans analiz çalışmasını açtıktan sonra Structural Mechanics Engineer içinden Mechanical Scenario Creation açılmıştır.

SIMULIA Structural Mechanics Engineer Mechnaical Scenario Creation
Structural Mechanics Engineer Mechnaical Scenario Creation

Procedures sekmesinden Random Vibration Step seçilerek  tanımlamalar gerçekleştirilmiştir.

Structural Mechanics Engineer Random Vibration Step
Structural Mechanics Engineer Random Vibration Step

Frekans analizinde kullanılan 10 mod ve 700 Hz’e kadar olan frekans değerleri baz alınarak görselde yer alan tanımlamalar yapılmıştır.

Random Vibration Step Özellikleri
Random Vibration Step Özellikleri

İlgili değerler tamamen örnek teşkil etmesi açısından seçilen değerlerdir. Burada seçim aracın  sönüm oranı, random vibration analiz için gereken yol verisi, frekans durumu vb. koşullar göz önüne alınarak girilmelidir. Detaylı bilgi için Structural Mechanics Engineer-Random Vibration içeriğini inceleyebilirsiniz.

Araca yük olarak Boundary Conditions sekmesinde yer alan Acceleration Base Motion içinden ivme uygulanmıştır. İvme temel hareketi olarak da tanımlanan bu değeri random vibration içinde Power Spectral Density/PSD ile girmek gerekmektedir. Power Spectral Density grafiği g^2/Hz cinsinden frekansa bağlı olarak ivme grafiğidir.

Acceleration Base Motion
Acceleration Base Motion

İlgili PSD grafiğini bu yük değerini vermeden önce tanımlamak gerekmektedir. Bu değeri tanımlamak için Setup sekmesinde genlik değerlerinin girildiği kısımda Power Spectral Density seçilmelidir.

Power Spectral Density-PSD
Power Spectral Density-PSD

Burada 5 frekans değeri için g^2/Hz şeklinde yük tanımlamaları oluşturulmuştur. Bu değerler araçlar için yolun sahip olduğu veriler üzerinden alınarak uygulanabilir. Bu kısımda kullanılan değerler örnek olması açısından oluşturularak uygulanmıştır. PSD ile ilgili olarak detaylı bilgi için Structural Mechanics Engineer-Power Spectral Density içeriğini inceleyebilirsiniz.

PSD tanımlaması yapıldıktan sonra Acceleration Base Motion içinden ilgili PSD grafiği seçilerek uygulanacak olan serbestlik derecesi seçilerek yük uygulaması gerçekleştirilir. Burada Y ekseni seçilerek uygulama yapılmıştır.

Acceleration Base Motion PSD ve Eksen Tanımlama
Acceleration Base Motion PSD ve Eksen Tanımlama

Yük tanımlamaları da gerçekleştirildikten sonra analiz, ilgili yük koşulu ve tanımlamalar ile çözdürülebilir. İşlemler neticesinde Simulate sekmesinde yer alan Simulate komutu ile analiz çözdürülmüştür.

Frekans analizinde yer alan ilk doğal frekans ve kütle katılım oranında deformasyonu yüksek çıkan frekans modlarındaki değerlere istinaden gözlemlenen rastsal titreşim deformasyonları görsellerde yer almaktadır.

İlk Doğal Frekanstaki Rastsal Titreşim Deformasyonu
İlk Doğal Frekanstaki Rastsal Titreşim Deformasyonu
221 Hz Frekansta Rastsal Titreşim Deformasyonu
221 Hz Frekansta Rastsal Titreşim Deformasyonu
366 Hz Frekansta Rastsal Titreşim Deformasyonu
366 Hz Frekansta Rastsal Titreşim Deformasyonu

Kütle katılım oranı ve Efektif Kütle grafiklerinde ortaya çıkan ilgili frekans modlarında diğer frekans değerlerine nazaran daha yüksek deformasyon değerleri gözlemlenmiştir. En yüksek deformasyon değeri 221.81 Hz frekansta 0.775 mm gözlemlenmiştir.

3DEXPERIENCE SIMULIA ile gelen ve yapısal en üst paket olan Structural Mechanics Engineer ile ileri seviye analiz yapabilir karmaşık ve ekstrem durumları analiz edebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin