Esnet Komutu İle Bükümlü Dirsek Profil Konfigürasyonun Tasarımı

0
1201

Son güncelleme: 21.08.2023

Profil tasarımlarının ve imalat yöntemlerinin yaygınlığını göz önüne alırsak genel olarak SOLIDWORKS kaynak profiller içerisindeki komutlar aracılıyla kaynaklı konstrüksiyonlar ve dirsekler oluşturulmaktadır. Ancak nadiren de olsa gelen taleplere göre, kutu (kare veya dikdörtgen) profillerin tek parça olacak şekilde çeşitli açılarla büküm uygulanarak imalatta işlenmesi ve sonrasında montaj hatlarında kullanılması tercih edilmektedir. Bu profillerde büküm açısına göre ham profilin büküm merkezinde çentikler kesilerek büküm formu için profilin üç kenarında boşluklar oluşturulur ve birleşik kalan kenar bükülür.

90 derecelik bükümlü dirsek profilin basit imalat örneği
90 derecelik bükümlü dirsek profilin basit imalat örneği

Söz konusu profilin 3D tasarımında kesim listesinde tek parçadan, büküm öncesi düz hali ve büküm sonrası tercih edilen açı ile bükülmüş hali olmak üzere iki farklı konfigürasyon oluşturulabilir. Böylece teknik resimde her iki konfigürasyondan görünüm elde edilerek imalatta ve ham profil tedarik sürecinde kullanılabilir. Ayrıca montaj dosyasında aynı parçanın bükülü konfigürasyonu kullanılabilir.

Profiller komutlarının sekmesinde, Sac levhalarda bulunduğu gibi “düzleştir” komutu ile bükülmüş sacın düz konfigürasyonun elde edilmesi için bir komut veya unsur bulunmamaktadır. Bu içeriğimizde “Esnet” komutu ile düz profil parçasının bükülmüş konfigürasyonunu elde etmek için çözüm sunuyoruz.

Esnet komutunu kullanılarak 60 derecelik bükümlü profilin tasarımını aşağıdaki videoyu tıklayarak inceleyebilirsiniz.

Aşağıdaki resimlerdeki adımlar ile gösterildiği üzere profilimizi bükümden önceki ham (düz) halini oluşturuyoruz. Bunun için profil referans çizimimizi (2D veya 3D) yaptıktan sonra Profiller sekmesindeki “Profil Oluştur” komutu çalıştırılarak tercih edilen profili seçilir. Ardından düz profil üzerinde bükümün yapılacağı büküm çizgisi üzerinde bükümün açısına kadar bir çentik çizimi ve Ekstrüzyon ile kesimi yapılır.

1-Bükümden önce Düz profilin uzunluğuna göre profilin oluşturulacağı yol çizimi yapılır
2-Profiller sekmesinden “Profil Oluştur” komutu çalıştırılır
3-Profilin büküleceği açıya istinaden büküm merkezinde çentik çizimi yapılır
4-Çentik kesimi yapılır

Profil büküme hazır şekilde tasarlandıktan sonra yeni bir konfigürasyon oluşturularak  (örneğin bükümlü adında yeni bir konfigürasyon) Esnet komutu ile bükümlü konfigürasyonu oluşturulur. Esnet komutunun seçeneklerinde bükümün açısı belirlenir ayrıca “Budama Düzlemleri için ise büküm merkezine çok yakın olarak şekilde uzaklık değeri girilir. İki düzlem konum olarak aynı nokta üzerine getirildiğinde düzlemlerin kesişmesi sebebiyle işlem uygulanamamaktadır. Bu durumu engellemek adına düzlemlerin üst üste çakışmaması için aralarında çok küçük bir mesafe olacak şekilde uzaklık değeri girilerek büküm noktasında pay bırakılır. Örneğin 100mm uzunluğunda bir profilin tam ortasında yanı uçtan 50mm uzaklığındaki bir noktada uygulanacak bir büküm için Budama Düzlemlerinin mesafeleri 49,5mm veya 49mm olarak tanımlanabilir. Böylece pratikte ise Abkant bıçağının kalınlığına göre oluşturacağı radius eğrisi için pay bırakılır.

5-Yeni bükümlü halinin tasarımı için yeni konfigürasyon oluşturulabilir
6-Esnet komutunun seçenekleri düzenlenir. “Budama Düzlemi 1” ve “Budama Düzlemi 2” için uzaklık değerleri sıfırdan, büküm merkezine gelecek şekilde değiştirilir. Böylece eğrisel büküm veya eğri profil yerine bükümün her iki tarafında profilin boyca düz kalması sağlanır

Not: Bu yöntem ile oluşturulan tasarımlar bükümlü profillerin yaklaşık formunu oluşturmakta olup çok hassas tasarımlar veya imalat yöntemleri için uygun olmamaktadır. Bu tasarımdaki amaç daha çok bükülmüş profilin montaj tasarımlarında veya teknik resimlerde kullanılacağı bir konfigürasyonunun görselini oluşturmaktır.

 

 

Konu ile ilgili Video içeriğimizi izlemek için tıklayınız.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin