Profile Malzeme Atama

0
455

SOLIDWORKS’te tasarımların şasi yapılarını oluştururken Profiller (Weldment) modülü kullanıcılara tasarım kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlamaktadır. Profil Oluştur komutu ile çizmiş olduğunuz iki boyutlu veya üç boyutlu çizimi kullanarak, daha önce oluşturmuş olduğunuz standart profil şablonlarınızı kullanarak çiziminizi çok hızlı bir şekilde gerçekleştirebilir ve teknik resim oluştururken de kullanılan profilin bilgilerini kesim listesi sayesinde alabilirsiniz.

Profil kütüphanesi modelinin oluşturulmasındaki gerekli bilgileri öğrenmek için Profil (Weldment) Şablonu Hazırlamak adlı makalemizi inceleyebilirsiniz!

Bu makalemizde ise küçük bir detay olan ancak Kesim Listesi (Cut List) oluştururken büyük kolaylık sağlayan SOLIDWORKS 2016 ile birlikte gelen Profilden Malzeme Aktar özelliğini inceleyeceğiz.

Profilden Malzeme Aktar özelliğini kullanabilmek için öncelikle profil şablonu oluşturulurken modele malzeme ataması yapılmalıdır. Şablon tasarımı tamamlandıktan sonra .sldlfp formatında ilgili konuma kayıt işlemi gerçekleştirilir.

Profil Şablonuna Malzeme Atama
Profil Şablonuna Malzeme Atama

Aşağıdaki çizim modeline Profiller (Weldment) modülünün uygulamasını gerçekleştirelim ;

Örnek Tasarım
Örnek Tasarım

Profil Oluştur komutu içerisinden özelleştirilen ilgili standart altındaki profil şablonu seçildikten sonra çerçeve çizimi seçilir ve Profilden Malzeme Aktar özelliği de aktif edilir.

Profilden Malzeme Aktar Özelliğinin Seçimi
Profilden Malzeme Aktar Özelliğinin Seçimi

Profil tasarımı tamamlandıktan sonra Kesim Listesi özellikleri içerisinde Malzeme bilgisinin geldiğini görebilirsiniz.

Kesim Listesi Özellikleri
Kesim Listesi Özellikleri

SOLIDWORKS’te bir modelin tasarımdan imalata yolculuğundaki gerekli tüm bilgileri özel özellikler sayesinde yönetiriz. Profilimizin kesim listesi özel özelliklerinde yer alan Malzeme bilgisini teknik resim ortamında eklenen Kesim Listesi Tablosu’nda kullanımını inceleyelim.

Ekle > Tablolar > Profil Kesme Listesi tablosu eklendikten sonra yeni bir sütun eklemek için tablo üst başlığına sağ tık > Ekle > Sütün Sağ seçimi yapılır.

Kesim Listesi Ekleme ve Özelleştirme
Kesim Listesi Ekleme ve Özelleştirme

Yeni eklenen E sütununu özelleştirmek için sol panelde açılan Sütun özellikleri içerisinden Kesim Listesi Öğe Özelliği seçimi ile birlikte açılır listeden Malzeme özelliği seçilir. Aşağıdaki görselde de görüldüğü gibi profil şablonu hazırlanırken atanan malzeme cinsi Kesim Listesi özel özelliği içerisine yazıldığı için Profilden Malzeme Aktar seçimi sayesinde malzeme özelliği tabloya da dinamik bir şekilde eklenecektir.

Kesim Listesi Özelleştirme
Kesim Listesi Özelleştirme
Modelin Teknik Resmi
Modelin Teknik Resmi

Kesim listesi özel özellikleri içerisinde yer alan farklı bir özelliği tablonuza ekleyip, özelleştirilen bu tablonun da şablon olarak sürekli aynı kalmasını istiyorsanız yapacağınız işlem çok basit!

Tablo çıpasına sağ tıkladıktan sonra Farklı Kaydet ekranında ilgili konuma istediğiniz ismi vererek kayıt edebilirsiniz. Böylelikle özelleştirdiğiniz bu tablo her kullanımınızda sabit kalacaktır.

Kesim Listesi Tablosunu Şablon Olarak Kaydetme
Kesim Listesi Tablosunu Şablon Olarak Kaydetme

SOLIDWORKS 2016 ile birlikte gelen Profilden Malzeme Aktar seçimi özelliğinin videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin