Canlı Kesit Düzlemi

0
525

Son güncelleme: 22.08.2023

Kompleks bazı parçalarda  parça çizimi esnasında sürekli olarak kesitle beraber çalışmak durumunda kalabilirsiniz. Bu durumlarda kesit görüntüsünü açık bırakarak parçanın bir kısmını görememek koşulu ile çalışmalarınıza devam etme şansınız bulunur. Fakat parçanın göremediğiniz kısımlarında neler olup bittiğini fark edemeyebilirsiniz. Bu durumu kontrol etmek amacıyla da sürekli olarak kesit görüntüsüne giriş yapıp çıkmak durumunda kalabilirsiniz.

Normal kesit
Normal kesit görünümü

Bu durum tasarım esnasında görmemiz gereken iç noktalardaki kısımları gözden kaçırmamıza ya da sürekli olarak kesin görüntüsüne girip çıkmamıza neden olur. Bu durumu canlı olarak sadece kenar çizgileri ile gözlemleyebileceğimiz bir komut bulunuyor.

Komutun konumu
Komutun konumu

Canlı kesit düzlemi, kesit alınan düzlemin katı gövdeyi kestiği yerlerin kenar çizgilerini düzlemin sahip olduğu renkle göstererek belli eder. Bu sayede tasarım esnasında yaptığınız kenar değişikliklerinin an itibariyle farkına vararak yanlış bir değişim olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz.

Komuta tıkladığınızda size referans düzlem ya da yüz seçmenizi isteyecektir.

referans düzlem seçimi
Referans düzlem seçimi

Triad üzerinden geometride istediğiniz yere ve açıda canlı kesit alabilirsiniz. Unsur ağacında da canlı kesit düzleminize ait ayrı bir klasör oluşacaktır, değişiklikleri buradan yapabilirsiniz. Aşağıdaki görselde kesitin parçayı kestiği yerlerdeki çizgileri görüntüleyebilirsiniz.

örnek canlı kesit düzlemi
Örnek canlı kesit düzlemi

Onayla tuşuna bastıktan sonra kesişen kenarlar bu şekilde gösterilir. Aşağıdaki görselde okla gösterilen yerin boyu değiştirildiğinde kesit çizgisinden kolayca anlaşılabilmektedir.

Canlı kesit düzlemi düzenleme değişimi
Canlı kesit düzlemi düzenleme değişimi

Bu düzleme sağ tıklayarak da düzenlemeler yapabiliyoruz.

Canlı kesit düzlemi düzenlemeler
Canlı kesit düzlemi düzenlemeler

Burada triad işaretine tıklayarak düzlemi tekrar pozisyonlandırabiliriz.

Geçerli düzlem görünümünü değiştirebiliriz.

Yeni canlı kesit dosyası oluşturabiliriz.

Parçanın boyutu düzlemi aşıyorsa düzlemin parçanın yeni uzunluğuna göre tekrar boyutlandırılmasını istiyorsanız parçaya uydur seçeneğini işaretleyebilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin