Cimatron Import/Export Ayarları

0
809

Son güncelleme: 07.04.2024

Cimatron, mühendislik ve imalat alanında kullanılan güçlü bir CAD/CAM yazılımıdır. Cimatron kullanıcıları, tasarım ve üretim süreçlerini daha verimli hale getirmeyi sağlayacak bir çok özelliğe sahiptir. Bu süreçte dosyaların aktarımı sağlamak için sıklıkla Import ve Export komutları kullanılmaktadır. Farklı uzantıda olan parça veya montaj dosyalarını Cimatron içerisine aktarmak veya Cimatron içerisinden farklı uzantılarda dosyaları dışarı aktarmak için kullanılmaktadır. Bu yazıda, Cimatron içerisindeki Import ve Export komutlarını daha yakından inceleyeceğiz.

Import

Import, farklı formattaki dosyaları Cimatron’a aktarmak için kullanılmaktadır. Cimatron ile birçok farklı formatta dosyanın aktarımı yapılabilmektedir. Bir çok türde farklı dosya formatlarının aktarımını sağlayabilmek kullanıcı açısından avantajları beraberinde getirmektedir. Ek bir yazılıma ihtiyaç duymadan tüm çevrim işlemini tek bir ekranda sağlayabilmek mümkündür. 

Cimatron ile Import işlemi farklı durumlar için bir çok şekilde yapılabilmektedir. Bu işlemlerin tamamı kullanıcılar için karşılaştıkları her duruma özgü farklı opsiyonlar oluşturmaktadır. Cimatron ile gerçekleştirebileceğiniz Import seçenekleri aşağıda göründüğü gibidir;

  • Import

Farklı formatlardaki dosyaları Cimatron’a aktarmak için kullanılmaktadır. İster dosyayı sürükleyerek, ister Open komutunu kullanarak farklı uzantıda dosyaları Cimatron içerisine aktarmayı sağlamaktadır. İçerisinde kullanıma bağlı olarak farklı seçenekler bulunmaktadır.

  • Import To Current

Herhangi bir parça veya montaj dosyasını, halihazırda üzerinde çalışmakta olduğunuz bir Cimatron ekranı içirisine aktarmak için kullanılmaktadır. Bu sayede farklı bir işleme gerek duyulmadan, tek pencere içerisinde aktarım işlemini gerçekleştirilebilmek mümkündür.

  • Parametric Import

Bu özellik, Cimatron Part (elt) dosyaları ile birlike kullanılmaktadır. Parametrik işlevsellikler (Otomatik ölçümleme, gönyeleme, rehber hatlar vb.) eklemiş olduğunuz Cimatron (elt) dosyasını bir şablon olarak aktarmak için kullanılır. Bu işlevsellikler işlemleri tekrarlama döngüsünü ortadan kaldırır ve otomasyonel bir sistemde çalışmayı sağlar.

  • From Template

“From Template” komutu, Cimatron içinde yeni dosya oluştururken kullanılan bir özelliktir. Bu komut, Cimatron kullanımında tercih edilen kişisel özelleştirmelerinizi içeren şablonların aktarılmasını sağlamaktadır. Bu sayede, oluşturuduğunuz her dosyada ayrıca kullanım seçeneklerinin tekrardan yapılmasına gerek duyulmamaktadır.

Program içerisinde hazır gelen template (şablon) dosyalarına ulaşmak için;

…\ProgramData\Cimatron\Cimatron\2024.0\Data\templates\Default dosya yolu izlenmelidir.

Sonradan oluşturulmuş template (şablon) dosyalarına ulaşmak için ise;

…\ProgramData\Cimatron\Cimatron\2024.0\Data\templates dosya yolu izlenmelidir.

  • Import From Part/Assembly

Bir Cimatron dosyası içerisine var olan bir Montaj veya Part dosyasını aktarabilmeyi sağlamaktadır. Tasarım esnasında önceden oluşturulmuş bir Part dosyasının tekrar kullanma gerekliliği oluştuğunda bu seçeneğin kullanımına başvurulmaktadır. Montaj dosyasının tamamını aktarılabilmesi mümkün olduğu gibi montajın alt bileşenlerinin aktarılabilmesi de “Import from Part/Assembly” ile gerçekleştirilebilmektedir.

Export

Export komutu, Cimatron’da oluşturulan parça veya montaj dosyalarını farklı formatlarda dışarı aktarmak için kullanılmaktadır. Bu komutlardan bir kısmı farklı dosya formatlarında aktarım işlemleri için kullanılırken, bazıları ise sadece doğrudan Cimatron modülleri arasındaki hızlı geçişi sağlamak adına aktarım yapmaktadır.

  • Export

Cimatron içerisinde oluşturulan parça veya montajları farklı bir formatta dışarı aktarmak için kullanılır. İçerisinde kullanıma bağlı olarak farklı seçenekler yer almaktadır.

  • Export By Pick

Kullanıcı tarafından sadece seçimi gerçekleştirilen öğelerin dışarıya aktarımını sağlamaktadır. Dosyanın tamamını aktarmak yerine spesifik olarak bir yüzey, katı, çizgi vb. unsurların aktarımı sağlamaktadır.

  • Export To Part

“Export to Part” komutu, parçanızı doğrudan Cimatron dosyası olarak dışarı aktarmanızı sağlamaktadır.

  • Export To Drafting

“Export to Draft” komutu, farklı bir kayıt, dönüştürme işlemi gerekmeksizin Cimatronda açık olan parçanızı teknik resim modülüne aktarmaktadır.

  • Export To NC

“Export to NC” komutu, Cimatron CAD arayüzündeki dosyayı CAM arayüzüne aktarmak için kullanılmaktadır.

  • Publish To PDF

Cimatron’daki “PDF’ye Yayımla” özelliği, kullanıcıların tasarımlarındaki parçaları ve montajları içeren 3D PDF dosyaları oluşturmasına olanak tanır. Bu etkileşimli 3D PDF dosyaları, orijinal 3D tasarımı tam olarak yansıtarak, kullanıcıların gerçekleştirilen çalışmaları görüntülemesini ve sağlar. Kullanıcılar, bu 3D PDF dosyaları içinde yakınlaştırma, kaydırma ve döndürme gibi işlemleri gerçekleştirebilirler.

Cimatron hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin