Çizim Düzlemine Dik Bakma

0
1093

Son güncelleme: 04.04.2023

SOLIDWORKS’te 2 boyutlu çizim yapma esnasında çoğu zaman çizim düzlemine dik bakma ihtiyacı hissederiz. Bir düzleme çizim açtığımızda düzlem bakış açımızın oryantasyon olarak 90 derece karşımızda değilse yatay ve dikey gibi hizalı ilişkiler anlamlarını yitirmeye başlar.

Çizim Düzlemi
Çizim Düzlemi

Bazen de çizim esnasında yanlışlıkla fare orta yuvarlağına dokunarak oryantasyonun kaymasına ve dik bakma durumunu bozmaya neden olabiliyoruz. Bu tip durumlarda CTRL ve 8 tuşu kısayolu ile oryantasyonu tekrar çizime dik bakma şekline çevirebilir çalışmalarımıza devam edebiliriz. CTRL 8 kısayolu normal to komutunu çalıştırarak çizime dik bakmayı sağlayacaktır.

Çizim Düzlemine Dik Bakma
Çizim Düzlemine Dik Bakma

Parçanın üzerinde her zaman çizim açacağımız yüzüne dik bakacağımız pozisyonda olmayabiliriz. Bu nedenle parçanın oryantasyonunu dik pozisyona manuel olarak getirmeye çalışıp çizimi açıp CTRL 8 kısayolunu kullanarak çizim yapmaya düzleme dik bakarak başlayabiliriz. Fakat bu durumu sürekli manuel olarak normal to komutunu çalıştırarak ulaşma zorunluluğumuz bulunmuyor.

SOLIDWORKS’te varolan bir ayar sayesinde her çizim açma eylemimizde çizim açılan düzleme ya da yüz üzerine dik bakabiliyoruz. Seçenekler menüsü içerisinden Çizim bölümüne gelerek, Çizim oluştururken ve düzenlerken görünümü çizim düzlemine normal olarak otomatik döndür seçeneğini aktif ettiğimizde her açtığımız çizim düzlemine ya da yüzüne otomatik olarak dik oryantasyonda bakılır.

Çizim Düzlemi Açıldığında Otomatik Dik Bakma Seçeneğini Etkinleştirme
Çizim Düzlemi Açıldığında Otomatik Dik Bakma Seçeneğini Etkinleştirme

Böylelikle çizimlerinizi daha rahat kontrol ederek tasarımlarınıza daha kontrollü bir şekilde derinlik verebilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin