Depo Tank Deprem Analizi

0
827

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Mechanics Engineer rolü içinde yer alan Response Spectrum analiz senaryosu ile deprem gibi şok durumları analiz edilebilmektedir.

Bu makalemizde bir depo tankının deprem durumunda maruz kalacağı yük ve koşullar analiz edilerek incelenecektir. Daha önce gerçekleştirmiş olduğumuz depo tank titreşim analizi üzerinden işlem gerçekleştireceğiz. Modal Dinamik, Harmonik Dinamik, Response Spectrum gibi dinamik analizler gerçekleştirilmeden önce frekanks/titreşim analizi gerçekleştirilmelidir.

Response Spectrum Step ile ilgili detaylı bilgi için 3DEXPERIENCE User Assistance’ta yer alan dökümanları inceleyebilirsiniz.

Response Spectrum Step Hakkında

Response Spectrum Step Tanımlama

Daha önce frekans analiz gerçekleştirdiğimiz için temas setleri, sabitleme,mesh vb. gibi işlemleri tekrardan tanımlamaya ihtiyaç olmayacaktır. Burada Procedures kısmından Response Spectrum Step seçilerek ilgili deprem spektrumu ve yönü tanımlanacaktır.

3DEXPERIENCE SIMULIA Response Spectrum Step
Response Spectrum Step Analiz Senaryosu

Deprem Spektrumu için 17 Ağustos 1999 depreminde Kocaeli Yarımca İstasyonunda kaydedilen Kuzey-Güney doğrultudaki Hız Tepki Spektrumu baz alınmıştır. Aşağıdaki görselde ilgili spektrum yer almaktadır.

17 Ağustos Depremi Hız Spektrum Grafiği
17 Ağustos 1999 Depremi Yarımca İstasyonu Deprem Hız Spektrum Grafiği * Grafik Benko LTD. ŞTİ. internet sayfasından alınmıştır.

Bu grafikte yer alan değerler Response Spectrum Step üzerinde ortalama olarak kabaca değer alınarak girilmiştir. Grafikte de tanımlandığı üzere sönümleme/damping oranı %5 girilmiştir. Hız değeri grafikte cm/s cinsinden verilmiş olup analiz senaryosunda m/s çevrilerek girilmiştir.

3DEXPERIENCE SIMULIA Deprem Hız Spektrumu
Deprem Hız Spektrumu Tanımlama

İlgili tanımlamanın ardından Simulate komutu ile analiz çözümleme işlemi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda tank gövdesi ve ayakları arasında yüksek gerilme çıkmıştır.

3DEXPERIENCE SIMULIA Deprem Gerilme Sonucu
Deprem Analizi Gerilme Sonucu

Deprem etkisi X ekseninde verilmiş olması sebebiyle bu yönde bir deformasyon oluşmuş olup tankın en üst kısmında yaklaşık 1 mm sehim sonucu görülmüştür.

3DEXPERIENCE SIMULIA Deprem Sehim Sonucu
Deprem Analizi Sehim Sonucu

Deprem sonucu oluşan deformasyon animasyonu aşağıdaki gibidir.

 

Böylelikle deprem etkisi altına bir depo tankın maruz kaldığı durumları inceledik. Sizler de 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Mechanics Engineer ile deprem gibi şok dinamik etkilerini analiz edebilirsiniz.

 

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin