Son güncelleme: 22.08.2023

Bir tasarım simetrik bir yapıya sahip olduğunda, SOLIDWORKS kullanıcılarını daha çok çalışmaktansa daha akıllıca çalışabilir ve SOLIDWORKS’ün sağladığı aynalama araçlarından yararlanabilirsiniz. Bu sadece orijinal tasarım sürecini hızlandırmakla kalmaz, aynı zamanda e tasarım değişikliklerinin simetrik olarak gerçekleşmesini sağlar. Bu makalemizde aynalama komutunun yaptığı işlemi otomatik hale getiren Dinamik Aynalama Objeleri komutundan bahsedeceğiz.

Standart aynalama komutu aşağıda görmüş olduğunuz görseldeki gibi öncelikle bir aynalanacak objeyi sonrasında eksen çizgisini oluşturup en sonunda aynalama komutunun çalıştırılması sırası ile gerçekleştirilebilmektedir.

standart aynalama işlemleri
standart aynalama işlemleri

Dinamik aynalama objeleri, komut yöneticisinde bulunmadığından dolayı daha az kullanılan bir araçtır. Yararlı bulduğunuz takdirde, komut yöneticinizi dahil edecek şekilde özelleştirebilirsiniz.

dinamik aynalama objeleri komutu konumu
dinamik aynalama objeleri komutu konumu

Dinamik aynalama objeleri, bir çizgi oluşturup bunu önceden bir ayna aracı olarak atayarak ve ardından ek çizim objeleri ekleyerek başlar. Çizim objesi eklediğinizde dinamik olarak çizginin diğer tarafına simetrik objeler kopyalayacak ve ekleyecektir. Aracı tekrar seçmek, dinamik yansıtma komutunu kapatacaktır.

Dinamik Aynalama Objeleri ‘ni seçtikten sonra çizime geri dönebiliriz. Komuta tıkladıktan sonra aşağıdaki gibi bir uyarı penceresi bize dinamik aynalama yaoabileceğimiz ayna eksenini sorar. Buraya dikey eksen çizgisini seçebiliriz.

dinamik aynalama objeleri komutu ayna objesi seçimi
dinamik aynalama komutu ayna objesi seçimi

Devamında ekrana çizdiğiniz tüm çizim objeleri eksen çizgisinin diğer tarafına simetrik şekilde yerleşecektir.

dinamik aynalama objeleri işlemi
dinamik aynalama işlemi

Dinamik aynalama objeleri komutunun içinde olduğumuzu da eksen çizgisinin üzerindeki işaretten anlayabiliriz.

dinamik aynalama objeleri simgesi
dinamik aynalama objeleri simgesi

ESC tuşu burada komuttan çıkmak için yeterli değildir. Dinamik Aynalama Objeleri komutuna tekrar tıklayarak komuttan çıkabilirsiniz. Bunun için kısa bir yol olarak arama bölümünü kullanabilirsiniz.

dinamik aynalama objeleri arama menüsü kısayolu
dinamik aynalama arama menüsü kısayolu

 

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin