Dış Referans İzinleri Yönetme

1
5553

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS’ te herhangi bir unsurun, çizimin başka bir parçaya bağımlı olması durumunda dış referans kullanmaktayız. Dış referanslı çalışırken birden fazla dış referansın bulunması dış referansları yönetmeyi zorlaştırmakta ve performansı etkilemektedir. Bunun için dış referansları kısıtlamak ve yönetmek için bir çok ayar bulunmaktadır.

  • Farklı Montajlara Birden Fazla Dış Referans Verme İzni

SOLIDWORKS Varsayılan olarak bir parçanın çizimini veya unsurunu tek bir montaja referans verebileceğiniz şekilde kısıtlamıştır. Bunun nedeni 2 tamamen farklı montaja dış referans vermenin yönetiminin zorluğudur. 2 farklı montajdan referans alındığında karşılaşacağınız muhtemel hata Seçim kullanılamaz. Seçime izin vermek çakışan bağlamlara yol açar. (Cannot use selection. Allowing this selection would create conflicting contexts.) şeklinde olacaktır.

Seçim Kullanılamıyor Hatası (Cannot use selection. Allowing this selection would create conflicting contexts.)
Seçim Kullanılamıyor Hatası (Cannot use selection. Allowing this selection would create conflicting contexts.)

Bu hatanın sebebi daha önce başka bir montaja dış referans verdiğiniz için aynı alt montajı başka bir üst montaja referans vermenizden kaynaklanmaktadır. Aynı alt montajı farklı 2 montaja referans vermek istenilen bir durum değildir. Aşağıdaki resimde gördüğünüz 1 numaralı 250 ölçüsü A montajından dış referans alınmıştır. Dış referans oluşturmak için ikinci bir ölçüyü B montajından referans almayı engellemektedir.

İkinci Dış Referansın Engellenmesi
İkinci Dış Referansın Engellenmesi

Bu engellemeyi kaldırmak için Sistem Seçenekleri > Dış Referanslar > Montajda düzenlerken parçalar için çoklu bağlamlara izin ver seçeneği ile birden fazla montaja izin verebilirsiniz.

Montajda düzenlerken parçalar için çoklu bağlamlara izin ver seçeneği
Montajda düzenlerken parçalar için çoklu bağlamlara izin ver seçeneği
  • Model Dışında Dış Referans Verme İzni

Bazı durumlarda ise doğrudan dış referansı kapatmak isteyebilirsiniz veya vereceğiniz dış referansın aynı alt montajın dışına bile çıkmamasını isteyebilirsiniz. Bu durumda SOLIDWORKS 2020 ile birlikte gelen üst seviye montaja dış referans izin verme veya aynı alt montaja dış referans verme izin seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu izne Sistem Seçenekleri > Dış Referanslar > Modelin dışında referanslar oluşturulmasına izin ver seçeneğinden ulaşabilirsiniz.

Modelin dışında referanslar oluşturulmasına izin ver
Modelin dışında referanslar oluşturulmasına izin ver
  1. Üst Seviye Montaj

Üst seviye montaj seçeneği dış referansa izin verirken her yerden referans almasını sağlayan seçenektir. Yani bir üst montajdan referans alabilmenize izin verir. Bu seçenekte alt montaja da referans verebilirsiniz. Değiştirmediğiniz sürece SOLIDWORKS yüklendiğinde varsayılan olarak bu seçenek işaretli gelecektir. Aşağıda gördüğünüz üzere üst seviye montajdan referans alabilirsiniz.

Üst Seviye Montaj Referansı
Üst Seviye Montaj Referansı

2. Aynı Alt Montaj

Dış referans verirken aynı alt montajın dışında referans vermemek isteyebilirsiniz. Üst montaja dış referans vermemek montaj güncelleme süresi için önemli bir performans farkı yaratacaktır. Bu seçeneği işaretlediğinizde aşağıda gördüğünüz gibi farklı bir alt montajdan referans almaya çalıştığınızda uyarı verecektir.

Aynı Alt Montaj Referansı Uyarısı
Aynı Alt Montaj Referansı Uyarısı
SOLIDWORKS Elite Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE - Elite Application Engineer

1 Yorum

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin