Dış Referans Simgeleri

0
765

Son güncelleme: 22.08.2023

SOLIDWORKS’te çalışma esnasında ister parça ister montaj ortamında olun aşağıdaki görselde görmüş olduğunuz sembollerin bir ya da birkaç tanesine çok yüksek ihtimalle rastlamışssınızdır. Buradaki ifadeler tasarım esnasında parçaya verilen referanslı ölçü,ilişki ya da referanslarla alakalı gerçekleşen bir kopma konusunda sizi uyaran mesajlar ve sembolleridir.

Bu sembollerin tam olarak ne anlama geldiğini ayrıntılı olarak inceleyelim.

Bir özelliği dış bir referansa bağlıdır.

Bu simgeyi genellikle montaj ortamında çalışma esnasında görebilirsiniz. Bir montajda çalışma esnasında montajınızın içerisindeki bir parçanın başka bir parça ya da alt montaja unsur ya da çizim objeleri ile dış referansla bağlantılı olduğunu gösterir. Aynı zamanda bu dış referansla bağlı olduğu o parça unsur ya da çizim objesine de ulaşılabilir olduğunu anlayabiliriz. Yani SOLIDWORKS arkaplanda dış referanslı olduğu parçanın referans unsurlarına erişebiliyor.

Bu örnekte görselde görüldüğü üzere 2 adet montaj parçasından sabitlenmiş olan “parça2” isimli parça “1” isimli parçaya dış referanslı olarak bağlıdır.

Dış referanslı bağlantının nedeni ise “parça2” isimli parçanın ekstrüzyon unsurunun “1” isimli parçanın bir yüzü ile sınırlandırılması/ilişkilendirilmesidir. Sadece bir yüz ile değil bir kenarının üzerinden objeleri dönüştürmüş ya da ötelemiş de olabilirsiniz. Herhangibir montaj parçası referansı bulunuyorsa parça dış referanslı olarak tanımlanır ve dış referansa ulaşabiliyorsak bu simge ile gösterilir.

Bağlı dış referans bulunamamaktadır.

Yukarıdaki montaj örneğinden gidecek olursak tüm montaj ve parça dosyalarını kapatıp sadece dışreferanslı parçayı açtığımızda arkaplanda bu referansı karşılayacak parça ya da montaj açık olmadığından kaynaklı olarak “dış referansı var fakat bulunamıyor” uyarısı verecektir. Dış referansa bağlı unsur ya da çizim gibi yapılar kendisini kontrol edecek olan bağlantılı referansı bulamadığından kaynaklı olarak bu uyarıyı verecektir. Arkaplanda bu dış referansı tekrar açtığınızda uyarılar gidecektir.

 

 

Bağlı dış referans koparılmıştır.

Yukarıdaki örnek üzerinden açıklayacak olursak parçadaki bu dış referanslar belirli bir süreliğine tasarımdaki değişikliklerle beraber değişmesin en son oluşturduğunuz şekilde kalsın istiyorsanız referansları kilitleyebilirsiniz. Bu kilitleme işlemini aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz. Referanslı unsura sağ tıklayarak dış referanslar diyelim.

Burada açılan pencerede o unsura ya da çizime ait referanslar listelenecektir. Buradaki dış referansı seçerek seçileni kilitle diyebilir ve bu dış referansı velirli bir süre yaptığımız işlemlerin dışında bırakabiliriz.

Bu sayede dış referans kilitlenecek ve aşağıdaki görseldeki gibi görünecektir.

 

 

Bağlı dış referans koparılmıştır.

Yukarıdaki örnek üzerinden açıklayacak olursak parçadaki bu dış referanslar kalıcı olarak tasarımdaki değişikliklerle beraber değişmesin en son oluşturduğunuz şekilde kalsın istiyorsanız referansları koparabilirsiniz. Bu işlem geri alınamamaktadır ve kalıcı olarak bağlı olduğu tüm referanslar silinir. Bu sayede dış referans herhangi bir değişikliğe uğrasa bile referans koptuğundan kaynaklı olarak önceki durumda etkilenecek olan parça artık etkilenmeyecektir. Bu koparma işlemini aşağıdaki şekilde yapabilirsiniz. Referanslı unsura sağ tıklayarak dış referanslar diyelim.

Buradan referansı seçip kopar komutuyla beraber işlemi tamamlayabilirsiniz. Referansı seçtiğinizde seçileni kopar seçmediğinizde tümünü kopar aktiftir.

 

 

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin