Dosyanız Açılmaya Çalışırken Bir Hata Oluştu!?

6
9197

Son güncelleme: 23.08.2023

SOLIDWORKS içerisinde dosyanızı açtığınızda aşağıdaki gibi bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu uyarıyla karşılaşıyorsanız dosyanız bozulmuş olabilir!

Dosya Bozulma Uyarısı
Dosya Bozulma Uyarıları

Dosya Bozulması Nedir?

     Bilgisayarınız içerisinde kullandığınız dosyalar birçok veriler içermektedir. Bu veriler dosya açıldığında ve üzerinde işlem yapıldığında sürekli iletişim halindedir. Eğer bu iletişim esnasında beklenmeyen bir durum olduğunda bu datayı bir daha açamayabilirsiniz. Bozulmuş data tekrardan okunamaz ve üzerinde işlem yapılamaz hale gelir.

Dosyalar Neden Bozulur?

     Dosya bozulmalarında, doğrudan dosyanın bozulmasına sebep olan ana nedeni bulmak güçtür. Ancak dosya bozulmalarına yol açtığı bilinen yaygın nedenler aşağıda listelenmiştir.

  • Elektrik Kesintisi

     Nadiren olsa da elektrik kesintisi ya da güç dalgalanmaları, tüm yazılım ve donanımlarda her türlü soruna sebep olabilir. Dosyanızın kaydetme ya da dosya aktarımının ortasındaysanız bu durum dosyanızın bozulmasını büyük önemde etkiler. Yalnızca SOLIDWORKS’te değil, tüm uygulamalarda rastlanılabilir bu durumdan oluşabilecek hasarları en aza indirmek istiyorsanız, yedek bir güç kaynağı bulundurmalısınız.

  • Uygulamanın Sonlanması / Sonlandırılması

      Bazen SOLIDWORKS’te kapanmalar ya da uygulamanın kullanıcı tarafından sonlandırılması da dosyanın bozulmasına sebep olabilir. Bu yüzden SOLIDWORKS ile çalışırken yaptığınız işlemler SOLIDWORKS tarafından devam ediyor olabilir meşgul olduğunu gözlemlemek için ekrana bir kere tıkladığınızda aşağıdaki gibi bir uyarı verecektir. Şuan hangi işlemi tamamlamaya çalıştığını size belirtecektir. Bu durumdayken programı kapatmamalısınız.

SOLIDWORKS İşlem Devam Ediyor Penceresi
SOLIDWORKS İşlem Devam Ediyor Penceresi
  • Donanım Sorunları

     Hatalı/Zarar görmüş/Bozuk hard diskinizden dolayı dosyalarınız bozulmaya neden olabilir. Donanım arızası durumunda verilerinizin yedeğini almak önemlidir. Donanımınızın hatalı ya da arızalı olduğunu düşünüyorsanız ve bu sebeple de yeni donanıma ihtiyaç olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız bilgi işlem departmanınıza danışmalısınız.

  • Ağ Sorunları

      Dosya bozulmalarının en yaygın sebeplerindendir. Herhangi bir uzak ağ veya sunucu üzerinden çalışmayı tercih ederseniz işleri biraz zorlaştırabilirsiniz. Bir ağ üzerinde dosya kaydedilirken bozulmanın kesin nedenini tam olarak belirlemek çok fazla değişkene bağlı olduğundan zordur. Ama temelde datanızın verileri alabilmesi için çok uzun bir yolu vardır. Kendi bilgisayarınızdan çıkıp servera ulaşıp tekrardan geri gelmesi gerekmektedir. Yol uzun olduğundan aşması gereken bir çok engel vardır. Bu engellerden herhangi birinde sorun yaşandığında dosyanız bozulabilir. Burada bizim tavsiyemiz mümkün olduğunca yerel olarak çalışmaktır.

      Eğer amacınız ortak çalışmak ise SOLIDWORKS PDM gibi veri yönetim programlarını kullanmanızı öneririz. SOLIDWORKS PDM dosyanızı otomatik olarak yerelde önbelleğe aldığından hem dosya yönetiminizde kolaylık sağlar, hem de bu tarz dosya bozulmalarına daha az rastlanır. Eğer diğer belirttiğimiz nedenlerden dolayı bozulursa da bir önceki versiyona geçerek dosyanızın tamamen bozulmasının önüne geçmiş olursunuz.

Dosyanızın Bozuk Olup Olmadığını Nasıl Anlarsınız?

      Öncelikle tüm bozulmuş dosyaların bozulma sebebi aynı olmadığından bıraktığı hasarlar da farklı olabiliyor. Bazı durumlarda dosyalar kurtarılabilir olmaktadır. Dosyanın kurtarılabilir olup olmadığına bağlı olarak farklı hatalar alabilirsiniz. Genellikle alınan hatalar aşağıdaki gibidir;

Farklı Bozuk Dosya Uyarıları
Farklı Bozuk Dosya Uyarıları

Çok detaylı bilgi vermeyen bu uyarı ile bazen dosyanızın bir kısmında kurtarma işlemi yapılabilir. Ancak tamamen kurtarılamayacak bir dosyayı anlamak için dosya boyutuna bakmak yeterli olabiliyor. Eğer dosya boyutu 0KB, 1KB gibi boyutlara sahipse bu durum dosyanızın içinde herhangi bir bilgi olmadığını ve kurtarılamayacağını göstermektedir.

Bozulan Dosyayı Kurtarabilir misiniz?

Eğer dosyanız kurtarılabilir durumdaysa SOLIDWORKS 2017 ve sonrasında gelen özellikle birlikte dosyanızın onarılabileceğini belirten uyarılar gelecektir. Bu uyarılara Evet dediğinizde SOLIDWORKS sizin yerinize dosyayı onarmaya çalışacaktır.

Bozulan Datayı Onarma Uyarısı
Bozulan Datayı Onarma Uyarısı

      SOLIDWORKS bozulan dosyadaki otomatik olarak onarma işlemini 2017 ve üst sürümlerinde, geometriyi kurtarma işlemini de 2018 ve üst sürümlerinde gerçekleştirmektedir. Geometriyi kurtarmaya çalışan SOLIDWORKS, kurtarma işlemini başarabilirse bunu unsur geçmişi olmadan yani içe Aktarılan (imported) bir dosya haline getirecektir. Eğer aşağıda belirtilen hata ile karşılaşmışsanız dosyanızın iyileştirilebilmesi mümkün değildir. Dosyanızın yeniden oluşturulması ya da bulunan yedeği kullanmanız gerekmektedir.

Dosyanın Onarılamadığı Bilgisi Mesajı
Dosyanın Onarılamadığı Bilgisi Mesajı

Bozulan SOLIDWORKS dosya türüne göre kurtarma için uygulanan yöntemler farklıdır. Farklı 3 SOLIDWORKS Dosya formatına göre kurtarma için kullanılan araçlar aşağıda belirtilmiştir;

  • Teknik Resim Dosyalarını Kurtarma;

Bozuk bir Teknik Resim dosyanız varsa, referans verilen parça veya montaj dosyalarıyla başlamalısınız. Her Parçayı/Montajı ayrı ayrı açarak çizimin yalnızca bozuk bir parça ya da montajdan kaynaklandığını belirleyebilirsiniz. Parça ve montajdan kaynaklandığını tespit ederseniz Parça Sorunlarını Giderme veya Montaj Sorunlarını Giderme kısımlarını inceleyebilirsiniz.

Parça veya montaj dosyalarını bulunduğu konumdan kaldırarak ya da yeniden adlandırarak da referans bozulmasını test edebilirsiniz. Bu sayede teknik resim dosyanız tüm boş görünümlerle açılırsa, referanstan kaynaklı bir bozulma olduğunu gözlemler ve teknik Resim dosyasında bozulma olmadığını tespit etmiş olursunuz.

Dosya bozulmasını teknik resim içerisindeki bir sayfadan dolayı olabilir. Eğer çoklu sayfa çalışıyorsanız hangi sayfada sorun olduğunu görebilmek için Hızlı Görünüm modunu kullanabilirsiniz. Dosya Açma işlemini gerçekleştirirken Hızlı Görünüm Modunda dosyayı açtığınızda sayfalar tek tek yüklenecektir. Ayrıca teknik resim dosyanız Hızlı Görünüm modunda bile açılmıyorsa kurtarılamayacak kadar bozulmuştur.

 

  • Montaj Dosyalarını Kurtarma

Tıpkı Teknik Resimlerde yaşanılan sorun gibi, montaj dosyalarında da referanslı olunan parça ya da alt montaj, dosyanın sorunlu olduğunu gösterebilir. Bu durumda her bir parça veya alt montaj dosyası ayrı ayrı açılarak sorunun kaynağı tespit edilebilir. Bunu bir montajdaki (tüm parça ve alt montajları dahil) dosyaları pasifleştirerek kolay bir şekilde gerçekleştirebilmek mümkündür. Bunun yapmak için Dosya>Aç sekmesinden ilgili montaja bir kere tıklayarak yapılandırma menüsünden Konfigürasyon “Gelişmiş” olarak seçilmeli ve Aç butonuna basılmalıdır.

Gelişmiş Konfigürasyon
Gelişmiş Konfigürasyon

Yalnızca Montaj yapısını gösteren yeni konfigürasyon seçeneği altına herhangi bir isim verebileceğiniz yeni bir konfigürasyon oluşturmalısınız.

Ardından Tamam’a basarak yeni oluşmuş Test adındaki konfigürasyonlu montajınız tüm parçalar ve alt montajlar pasifleştirilmiş olarak gelmiş olacaktır. Her birini ayrı ayrı aktif ederek, hata ya da kapanma yaşanılan dosyayı bu şekilde belirleyebilir ve bu sayede tanımlanan bu dosyayı silebilir, onarabilir ya da değiştirebilirsiniz. Dosyalarınızı aktifleştirdiğinizde aktifleşiyorsa sorun yoktur ancak aktifleştir dediğinizde yukarıda belirtilen bozulmuş dosya uyarılarından biri çıkıyorsa o parça bozulmuş anlamına gelmektedir.

  • Parça Dosyalarını Kurtarma

Parça dosyaları bozulma sorunlarında iyileştirilebilme ya da onarılabilme açısından en zor olanıdır. Öncelikle dosya boyutuna bakılarak 0KB ya da 1KB olup olmadığı gözlemlenerek kurtarılıp kurtarılmayacağı bilgisine ulaşmalısınız. Dosyanın içinde bilgi varsa, dosyanın bir Ağ konumunda olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer Ağ konumunda ise, kopyalayarak Yerel konuma getirmeli ve yeniden açma işlemi denenmelidir. Halen yerel konumdayken de açılmıyorsa, başka bir bilgisayarda da bu işlemi deneyebilirsiniz. Yapılan tüm bu işlemler sorunlarınızı tespit etmenizde ya da çözüme ulaşmanızda halen ilerleme gerçekleştirmiyorsa, dosyanızı Teknik Destek ekibimize iletebilirsiniz.

 

SOLIDWORKS Uygulama Mühendisi Sertifikalar: CSWE

6 YORUM

  1. solidworks 2015 sp05 yüklü , montaj ve parcalarımın dwg lerini olusturmaya çalıştıgımda ” sw2015 bir sorunla karsılastı program kapanıyor” mesajı cıkıyor ve kapanıyor,

    sorunnedir ve nasıl düzeltirim

    • Merhabalar Zeki Bey,
      Sorun her montaj ve parçada meydana geliyorsa sistemsel olarak bir bozulma meydana gelmiş olabilir. Windows güncellemeleri ya da anti virüs programlarının güncellemeleri bu tarz sistem bozulmalarına sebebiyet verebiliyor. Sebebini tam araştırmak için performance log dosyalarına derin bir inceleme yapmak gerekir. Log lardan proglemin sebebini araştırmak ve denemeler yapmak genelde birkaç saatinizi alabilir. Bu sebeple bu problemi gidermenin en kolay yöntemi programı temiz bir şekilde kaldırıp kurmak.
      Problem sadece belirli montaj ve parçalarda meydana geliyorsa o zaman aynı parçalar farklı bilgisayarlarda deneme yapılarak modeller incelenmelidir. Montaj içindeki bir parça ya da parça içerisindeki bir unsur bu probleme yol açabilir.
      İyi çalışmalar dilerim

  2. slm.harddiskim bozulmuştı içerisinde bulunan dosyalarımı kurtardım ancak solid dosyalarını açamıyorum.bunları kurtarmanın bir yolu var mıdır?tşk.

    • Merhabalar Hasan Bey,

      Harddisk bozulmasıyla gerçekleşen dosya bozulmaları için yukarıda yer alan blog yazımızdaki yöntemler uygulanmaktadır. Bunun dışında mevcut sorun devam ediyorsa solidworks@tekyaz.com e-posta adresinden teknik desteğimizle iletişime geçebilirsiniz.
      Teşekkürler.

    • Merhabalar Şafak Bey,

      Elektrik kesintisiyle gerçekleşen dosya bozulmaları için yukarıda yer alan blog yazımızdaki yöntemler uygulanmaktadır. Bunun dışında mevcut sorun devam ediyorsa solidworks@tekyaz.com e-posta adresinden teknik desteğimizle iletişime geçebilirsiniz.
      Teşekkürler.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin