Son güncelleme: 23.08.2023

Düzlem oluşturma komutları ile istenilen açıda ve koordinatta düzlem açmak bazen uzun zaman alabiliyor. Kimi zaman bir düzlem açma ihtiyacı doğuyor ve o düzlemi açmak için referans birkaç düzlem açmak gerekebiliyor, bu da fazladan birkaç unsur ile beraber zaman kaybına neden oluyor. Bu makalede Ekrana paralel düzlem oluştur komutu ile bakış açısına paralel bir düzlem nasıl oluşturulur inceleyebilirsiniz.

Delinmesi Amaçlanan Delik
Delinmesi Amaçlanan Delik

Elimizde aşağıdaki görseldeki gibi bir model olduğunu varsayalım. Bu modele 2. görseldeki gibi açılı bir delik delecek olursak nasıl bir işlem yapmamız gerektiğini düşünelim. (Bakış açısı izometriktir.)

Akla gelen ilk işlem ön düzlem ve üst düzlemden faydalanılarak oluşturulacak referans bir düzlem olabilirdi. Fakat daha zor geometrilerde referans olarak yalnızca 1 düzlem ve onun üzerine oluşturulacak ek düzlemler ile tasarımımızı kısa zamanda oluşturamayabilirdik.

  • Örnek olarak görselde görünen delik, Y-Z eksenleri arasına 45 derece açı merkezli olarak yerleştirilmiştir. Öncelikle görüntü oryantasyonunu, deliği delmek istediğimiz yüzeye tam karşıdan bakacak şekilde ayarlamalıyız. Bunu sağlayabilmek adına standart düzlemlere karşıdan baktığımız bakış açılarından faydalanabilirsiniz.
Standart Düzlemler
Standart Düzlemler
  • Görünümü istediğiniz açıya getirebilmek adına da klavyenizin ok tuşlarından faydalanabilirsiniz. SOLIDWORKS ‘ün varsayılan ayarları ile her bir ok tuşuna bastığınızda görünüm ilgili eksen etrafında 15 derece dönecektir. Buradaki örnek için 3 kez aşağı ok yönüne basılarak parçaya 45 derece açılı olarak bakılabiliyor. Burada katı gövde üzerine fare sol tuşu ile her tıklama yaptığınızda tıkladığınız yüzün üzerinde küçük bir işaret çıkacaktır. Bu işaret tam olarak gövdede tıklama yaptığınız yeri gösterir.
Düzlem Açılmak İstenen Yüz
Düzlem Açılmak İstenen Yüz
  • Bu konumda istediğiniz bir yere fare sağ tuşu ile tıklama yapıldığında aşağıdaki görseldeki gibi “Ekrana paralel düzlem oluştur” komutu çıkacaktır. Komuta tıklayıp aktif hale getirdiğinizde ise tıklama yaptığınız nokta düzlemin merkez noktası olacak şekilde Solidworks, bakış açınıza paralel bir düzlem oluşturacaktır.
Ekrana Paralel Düzlem Oluştur Komutu
Ekrana Paralel Düzlem Oluştur Komutu

Solidworks, oluşturulan düzlemin görselini dikdörtgen biçimde göstermektedir. Sağ tuş ile tıklama yapılan nokta bu dikdörtgen görselin tam merkezidir. Bu yeni düzleme çizim açıldığında ortaya çıkan kırmızı orijin ise 3 boyutlu ortamda tam olarak tıklama yapılan yeri gösterecektir.

Düzlemin Orta Noktası
Düzlemin Orta Noktası
Açılan Düzleme Çizim Açma İşlemi
Açılan Düzleme Çizim Açma İşlemi

Bu şekilde istediğiniz açıdaki düzlemi kolayca açıp bu düzleme yapacağınız çizimle beraber tasarımlarınızı kısa zamanda oluşturabilirsiniz.

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin