Ekstrüzyon ile Katı Oluşturmada Referanslar

0
314

Çoğu tasarımcı ekstrüzyon ile katı oluşturma işlemi ile basit işlemler gerçekleştirerek çalışmalarını sürdürürler. Kullanımı oldukça pratik ve basit olan bu komutun bize sunduğu sınırlı seçenekler arasında gözden kaçırdığımız bir ayrıntı bulunmaktadır.

çizim düzlemi
“Şundan” seçeneği

Şundan referansı ile ekstrüzyonu yapmak istediğimiz düzlemi bazı koşullar altında değiştirebiliyoruz. Kısacası ekstrüzyon işleminin nereden başlayacağı sorusunun cevabı bu seçenek ile belirleniyor.

çizim düzlemi örneği
çizim düzlemi

Örneğin  varsayılan olarak gelen seçenek çizim düzlemidir ve çizdiğiniz çizim objeleri çizim düzleminden itibaren başlar.

çizim düzlemi örneği
çizim düzlemi örneği

Diğer bir seçenek yüz yüzey düzlem seçeneğidir.

yüzey yüz düzlem
yüzey yüz düzlem

Bu seçenekle beraber çizdiğimiz çizim objelerini çizim düzlemimiz üzerinden ekstrüzyon etmeye başlamayız. Seçtiğimiz farklı bir yüz ya da düzlem seçerek ekstrüzyona bu yüz ya da düzlemden başlarız. Görselde objenin arka tarafındaki yüz seçilidir.

yüzey yüz düzlem örneği
yüzey yüz düzlem örneği

Diğer bir seçenek ise tepe noktasıdır.

tepe noktası
tepe noktası

Çizdiğimiz çizim objelerini Bir tepe noktası seçerek o referanstan itibaren ekstrüze etmeye başlayabiliriz.

tepe noktası örneği
tepe noktası örneği

Son seçenek olarak öteleme seçeneği ile çizim düzleminden istediğiniz bir mesafeye öteleme yaparak ekstrüzyona oradan başlayabilirsiniz.

öteleme
öteleme

Bu sayede istediğimiz bir mesafe ile çizim düzleminden öteleme yaparak istediğimiz yerden düzlem açma ve yeni çizim oluşturma gereği olmadan ekstrüzyon yapabiliriz.

öteleme örneği
öteleme örneği

 

Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin