SOLIDWORKS Flow Simulation Fan Tanımlama

0
1040

Son güncelleme: 21.08.2023

SOLIDWORKS Flow Simulation’da fanları veya pervaneleri modellemenin birkaç yolu vardır. En doğru yöntem, gerçek fan/pervane kanatlarının modellenmesini dönen bölgeler olarak  çözülmesidir içerir. Bu tür bir analizler son derece uzun çözüm süreleri gerektirir. Bu tür bir analiz, fan ve pompa geometrisindeki değişikliklerin performans üzerindeki etkisini simüle etmeye çalışan fan ve pompa üreticilerine önerilir. Bu tarz bir çalışma soğutma veya havalandırma amaçlı fan bileşeninin etkisini simüle etmeye çalışan biri için önerilmez.

Bu blog, akış simülasyonu proje ağacındaki bir “Fan” bileşenini kullanarak bir fanın akışkan akışı üzerindeki etkisini modellemenin daha basit ve kolay yoluna odaklanacaktır. Fan bileşenleri, dönen fan kanatlarını fiziksel olarak modellemek yerine, fanın giriş ve çıkış yüzleri arasındaki basınç farkına bağlı olarak bir çıkış hacmi veya kütle akış hızı oluşturmak için üretici tarafından sağlanan fan eğrisi verileri kullanılır.

Daha önceki blog yazımızda SOLIDWORKS Flow Simulation kütüphanesinde olmayan fanların Flow Simulation kütüphanesine nasıl eklendiğini detaylı bir şekilde açıklamıştık. Fan eğrisini nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için tıklayınız.

Dış Giriş Fanı: Bu fan tipi bir modele dışarıdan akışkanın girdiğini tanımlamış olursunuz.

Dış Çıkış Fanı: Bu fan tipi bir modelden dışarıya akışın atıldığını tanımlamış olursunuz.

İç Fan: Bu fan tipi, model içinde, seçili yüz setlerinden birinin giriş ve diğerinin çıkış görevi gördüğü bir sirkülasyon fanı olarak görev alır.

Eksenel Fan Tanımı


 

Eksenel fanlar, bıçağın dönüş eksenine paralel olarak havayı dışarı iter. Sol tarafta bir bilgisayarın fanını görmektesiniz. Bu fan akışı kanatları ile hızlandırarak akışı dönüş ekseninde hızlandırmaktadır. Buna benzer fanlar eksenel fan olarak adlandırılır. SOLIDWORKS Flow Simulation fan kütüphanesinde farklı üreticilerin fan eğrileri mevcuttur.

 

 

 

Kütüphanedeki fanı tanımlamak için akışın üflendiği yüzey alanı önemlidir. Bunun için tüm ayrıntıları kaldırabilirsiniz. Yukarıdaki modelin sadeleştirilmiş hali aşağıdaki gibidir. Dış Giriş veya Dış çıkış fanı seçmenize bağlı olarak hangi yüzeyden akış üfleniyorsa yüzey üflenen yüzler seçilmelidir.

Bu yüzeyleri seçtikten sonra fan tipimizi de belirtip satın aldığımız fan modelini seçmemiz gerekmektedir. Kendi fan eğrinizi nasıl tanımlayacağınızı öğrenmek için tıklayınız. Fan ölçülerinin tutarlı olduğundan emin olunuz.

Radyal Fan Tanımı

 

Eksenel fan tanımlaması yapılırken modelin ne denli sadeleştirilmesi gerektiği ve tanımlamaların nasıl yapılması gerektiği açıklanmıştı. Sağ taraftaki resimde  bir radial fanın sadeleştirilmiş halini görmektesiniz. Radial Fanı kullanabilmeniz için fanın/çarkın dışında salyangoz olmaması gerekmektedir. Radyal Fan seçeneği, fan çıkış sınırı yalnızca eksenel simetrik silindirik kullanılması önerilmektedir. Fan tipi iç fan ve radial seçilmiş ve bir kısmından hava girişi bir yüzeyinden de hava çıkışı tanımlanmıştır.

 

 

 

Fan Eğrisi Tanımı

 

 

Sol taraftaki resmi incelediğimizde fan tipi aslında radial fan olmasına rağmen dış yüzeyinde salyangoz olduğu için tanımlanırken fan eğrisi olarak tanımlanması gerekmektedir. Fan tipi internal fan seçilmiş ve bir kısmından hava girişi bir yüzeyinden de hava çıkışı tanımlanmıştır.

 

 

Not: Yanlış fan tipinin seçilmesi , kütlesel debi dengesizliğine neden olur ve bu da genellikle bir yakınsama sorununa yol açar.

Daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçmek için tıklayınız. Flow Simulation ile ilgili daha fazla blog yazısına ulaşmak için tıklayınız.

 

SOLIDWORKS Flow Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin