Flow Simulation Dönen Bölge Tipleri

0
802

Son güncelleme: 23.08.2023

 

Bu blog yazımızda fan tasarımızı analiz etmek için Flow Simulation içerisinde mevcut olan dönen bölge tiplerinin kullanım yerlerine değinilecektir. Dönen bölge tipini doğru seçerek sonuç hassasiyetinizi artırabilirsiniz. Dönen bölge tiplerine girmeden önce lokal dönme bölgesi ile global dönme bölgesini anlamak için eski bilgilere biraz değinelim. Akışkanlar mekaniğinde bir hava tüneli testinde aracın sabit durup hava moleküllerine hız verilerek araca çarptırılması ile hava moleküllerinin sabit durup aracında hızlanması arasında fark yoktur. Fan analizlerinde de bu kural geçerlidir. Fanın durup cidarın dönmesi ile fanın dönüp cidarın sabit durması arasında hiç bir fark yoktur.

 

Dönen Bölge Tipleri

fan tipleri

Global Rotatting(Global Dönen)

Genel ayarlardan dönen bölge tipini global rotatting seçtiğinizde fanınız sabittir global olarak fanın olduğu ortamın döndüğünü tanımlamak için kullanılır. Fakat çok fazla tercih edilmez. Bunun sebebi fanın eksende simetrik olması gerekmektedir.

Local rotating(Yerel Bölgeler)

Fanı içine alacak silindirik bir alan tasarlanır. Bu alanın içerisindeki fan bizim tasarlamış olduğumuz alanın ekseni etrafında döndürülür. Birden çok fanı aynı aynı anda analiz etmek mümkündür. Geometrinin eksenel simetrik olmasına gerek yoktur.

Region(s) Averaging (Ortalama)

Zamana bağlı (geçici) veya kararlı durum akışlarını hesaplamak için kullanılır. Bu metot ortalama hesabı üzerinden analizi gerçekleştirmektedir. Ortalama hesabı metodunda dönen bölgenin sınırları aşağıdaki şekildeki gibi eşit genişlikte halkalara dilimlenir. Daha sonra akış parametrelerinin değerleri her bir halkala üzerinde ortalaması alınarak analiz sonucu bulunur. Yakınsama sliding metoduna göre oldukça kolaydır.

Dönen bölge (Ortalama)

Region(s) Sliding (Kayan)

Bu metotodu tercih ettiğinizde analizi zamana bağlı olarak çalıştırmanız gerekmektedir. Daha hassas sonuçlar vermektedir. Analiz süresi uzundur. Fanınız kanadı belirli noktalarda salyangoza ve statora çok yakın ise tercih etmeniz önerilir. Bunun sebebi hız değişiminin fazla olduğu bölgede daha az hücre ile daha doğru sonuç vermesidir.

Dönen bölge (kayan)

 

Fan tiplerini neye göre seçtiğimizi beraber incelemiş olduk ayrıca yaptığınız analizlerin hassasiyetini daha iyi olması için Flow Simulaiton mesh ayarları ile ilgili yazımızı inceleyebilirsiniz.

SOLIDWORKS Flow Simulation hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Şirketlerin Daha İyi Ürünler Tasarlamasına Yardımcı Olmak Sertifika :PROFESSIONAL - Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin