Gelecek Sürüm Dosyalarını Açma

0
3181

SOLIDWORKS , bilindiği üzere uzun bir geçmişe ve endüstride de önemli bir yere sahip olan tasarım programıdır. Her yıl yeni sürümleri piyasaya sürülerek kullanıcılara daha fazla özellik sunulmaktadır. Bu makalemizde de güncel sürümde kaydedilen bir modelin eski sürümde nasıl açılacağını ve açıldıktan sonra neler yapılabileceğini inceleyeceğiz.

Firmanızda aynı sürümü kullanmanız ekibiniz arasında dosya paylaşımları konusunda son derece önemlidir. Fakat çalıştığınız tedarikçiniz veya müşteriniz sizinle aynı sürümü değil bir üst yıl sürümünü kullanıyor olabilir. Tasarladığı bir modeli size gönderdiğinde bu modeli açabilir misiniz?

Gelecek Sürüm Uyarısı
Gelecek Sürüm Uyarısı

Evet! Açabilirsiniz. Gelecek sürüm dosyası açma işlemi sadece ardışık sürümlerde kullanıcılara olanak sağlar. Yani bir önceki sürümün Service Pack 5’ini kullanarak parça ve montajları açabilirsiniz. Fakat önceki yıl sürümünün Service Pack 5’ten daha eski bir versiyonunda veya yıl olarak daha eski bir sürümde modeli açmak istediğimizde yukarıdaki uyarıyla karşılaşırız.

SOLIDWORKS 2023 ile tasarlanan bir modeli, SOLIDWORKS 2022 SP 5 versiyonunda açalım ve neler yapabiliriz inceleyelim.

Gelecek Sürüm Dosyası Açma
Gelecek Sürüm Dosyası Açma

Bir önceki sürümün Service Pack 5’inde modeli açtığımızda unsur ağacında Gelecek Sürüm Dosyası (Future Version) olarak görüntülenecektir. Yukarıdaki görsele bakarak yapılabilecek ve yapılamayacak işlemleri inceleyelim :

  • Eğer varsa malzeme bilgisi ve konfigürasyonlar da model ile birlikte içeri aktarılır. Yeni konfigürasyon oluşturulamaz.
  • Modeli oluşturan unsurlar , gövdeler , kesim listesi gibi bilgiler aktarılmaz.
  • Kesim listesi bilgisi gelmediği için dolayısıyla sac levha , profil gibi tasarımlar görüntülenebilir fakat kesim listesi alınamaz.
  • Görüntülenen parça , atanan renkleri ile birlikte gelmez ve yeni bir renk atanamaz.
  • Sahne bilgileri ve görünüm ayarları değiştirilemez.
  • SOLIDWORKS içerisinde Hesapla sekmesindeki bir kaç komut hariç diğer tüm sekmelerdeki komutlar pasif konumdadır.
  • Özel özellik bilgileri görüntülenebilir fakat yeni bir bilgi girişi yapılamaz.
  • Gelecek sürüm parçalarını pasifleştirip aktifleştirebilirsiniz.
  • Gelecek sürüm parçalarını aynalayıp çoğaltmalar yapabilirsiniz.
  • Birbirleri arasında montaj ilişkileri verebilirisiniz.

Tüm bu kısıtlı bilgilerle görüntülenen modeli, yeni bir parça şablonuna ekleyerek üzerinde basit seviyede düzenlemeler yapabilirsiniz. Ayrıca bu yöntem ile gelecek sürüm dosyasının açılamayan teknik resim dosyası yerine yeni bir teknik resmini hazırlayabilirsiniz. Temel düzeyde ölçümlendirme ve notlar ekleyebilirsiniz. Fakat teknik resimde model öğeleri gibi işlevsel bir komut kullanılamaz.

Gelecek Sürüm Dosyasını Yeni Şablona Ekleyerek Yeni Unsur Oluşturma
Gelecek Sürüm Dosyasını Yeni Şablona Ekleyerek Yeni Unsur Oluşturma

Aynı şekilde yeni bir montaj şablonuna bileşeni ekleyerek montaj ilişkileri verilebilir. İlgili montajın teknik resmini oluşturup malzeme listesinde gelecek sürüm dosyasını görebiliriz. Parçanın teknik resminde olduğu gibi montajlarda da gelecek sürüm dosyasının Feature Manager bilgilerini (örn :kesim listesi ) içeren veriler listeye aktarılmamaktadır.

Gelecek Sürüm Dosyasını Montaja Ekleme
Gelecek Sürüm Dosyasını Montaja Ekleme
Gelecek Sürüm Dosyası İçeren Montajın Teknik Resmi ve Malzeme Listesi
Gelecek Sürüm Dosyası İçeren Montajın Teknik Resmi ve Malzeme Listesi

Sonuç olarak gelecek sürüm dosyaları bir önceki sürümün Service Pack 5’inde temel seviyede görüntülenebilir ve düzenlenebilir. Tasarım sürecinizin en başından sonuna kadar olan evrede ihtiyacınız olan bilgiler kısıtlıdır. FeatureManager tasarım ağacı verilerini gerektiren herhangi bir eylem, önceki sürüm Service Pack 5’te açılan bir gelecek sürüm dosyasıyla gerçekleştirilemediğini unutmayınız.

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin