Geomagic for SOLIDWORKS Düzleştir Komutu

0
352

Son güncelleme: 21.08.2023

Tarama dataları üzerinde çalışırken geometrinin gerekli olmayan ayrıntılarını ortadan kaldırabilmek adına geometri daha radyuslu ve yumuşak geçişli bir hale getirilebilir. Bu işlemi genellikle bir endüstriyel tasarım ürünü ya da taranmış heykel gibi sanatsal tasarımların 3 boyutlu ortama aktarılıp CAD datasının daha düzgün oluşturulabilmesini sağlar.

Örnek geometri
Örnek geometri

Yukarıda gördüğünüz geometri üzerinde düzleştir komutunun nasıl bir etki yaptığını, içerisindeki ayarlarla beraber deneyimleyeceğiz.

Öncelikle Geomagic for SOLIDWORKS sekmesinden düzleştir komutuna tıklıyoruz.

Düzleştir komutu
Düzleştir komutu

Komutun içerisinde düzgünlük ve sağlamlık olmak üzere 2 adet seçenek mevcut.

1.Düzgünlük: Modeli düzleştirirken keskin olan kenarların eğim sayısını azaltır ve radyus uygulamışçasına bir kıvrım azaltma işlemi sağlar. Bunu, parçayı bir kalın bir zımpara yardımı ile törpülemek gibi düşünebilirsiniz. Kalın bir zımparalama işlemi esnasında bazı hatalar ve kalıntı keskinlikler olacaktır.  Ayar ne kadar yüksek olursa, zımparanın model üzerinde o kadar fazla vuruş yapması gözlemlenir. Abartılı rakamlarda mesh data üzerinde fazla sayıda çıkıntı tepeler görebilirsiniz.

Düzgünlük komutu testi
Düzgünlük komutu testi

Sağlamlık 2. seviyedeyken düzgünlük niteliğinde değişiklikler yapacağız. Bu sayede düzgünlük niteliğinin geometride nasıl değişiklikler yapabileceğini daha iyi anlayabiliriz.

Düzgünlük seviyesi arttıkça mesh üçgenlerdeki kıvrılma köşeleri daha sert ve agresif şekilde şekil değiştirmeye ve form almaya başlıyorlar. Düzgünlük seviyesi düştüğünde ise daha radyuslu bir geçiş sağlanabiliyor.

Not: Model üzerindeki bozulmalar zımpara örneğinde olduğu gibi mükemmel bir geometri elde etmenize yaramayabilir. Eğim sayısını azaltmak parçayı her zaman mükemmel bir hale getirmez. Eğim sayısını azaltırken mesh geometride bozulmalar olması mesh datanın tekrar düzenleme işlemine tabi tutulmasını gerektirir.

2.Sağlamlık: Modeli zımparalama işlemine tabi tuttuğumuzu varsayarsak bu işlem zımparalama anında cisme uyguladığımız basıncı niteler . Bu ayar yüksek olduğunda, nesnede yapılan değişiklikler daha belirgindir. Bu işlemi test edebilmek adına düzgünlük seviyesini 4. seviyede tutacağız.

Sağlamlık komutu testi
Sağlamlık komutu testi

Parametrelerin astronomik yükselişi mesh yapılarında olmadık keskinleşmelere ve geometrinin bozulmasına neden oluyor. Bu nedenle her iki ayarı da gerekli seviyelerde yapmak, fazla sayısal girdilerden kaçınmak gerekir.

Geomagic for SOLIDWORKS hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Solidworks Teknik Destek Sorumlusu - CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin