Hatalı Montaj İlişkilerini Otomatik Onarma

0
235

SOLIDWORKS, mühendislerin 3D modelleme, simülasyon ve tasarım süreçlerinde kullanılan lider CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım) yazılımlarından biridir. Sürekli olarak gelişen ve kullanıcı deneyimini iyileştiren yeni özelliklerle, SOLIDWORKS mühendislerin iş akışlarını daha verimli hale getiriyor. Bu kapsamda, SOLIDWORKS 2023’ün en dikkat çekici özelliklerinden biri olan Otomatik Montaj İlişkisi Onarma Komutuna yakından bakalım.

Otomatik Montaj İlişkisi Onarma (Auto Repair) Komutu Nedir?

SOLIDWORKS 2023’te tanıtılan Otomatik Montaj İlişkisi Onarma Komutu,  montaj ilişkilerinde referans kaybı olması durumunda hızlı ve otomatik bir şekilde bu ilişkilerin onarılmalarını sağlar. Montaj dosyalarında parçalar arasındaki ilişkiler kompleks olabilir ve bu ilişkilerin kopması veya eksik olması, tasarım sürecini olumsuz etkileyebilir. Otomatik Montaj İlişkisi Onarma Komutu, bu tür durumları hızlı bir şekilde tespit eder ve kullanıcıya doğru ilişkileri otomatik olarak oluşturma veya yeniden oluşturma seçeneği sunar.

  • Eş merkezli montaj ilişkilerinde eksik referans, aynı bileşen üzerinde farklı çapa ve aynı eksen konumuna sahip bir yüz seçilerek otomatik olarak onarılır.
  • Paralel montaj ilişkilerinde eksik referans, aynı bileşen üzerinde farklı konuma sahip bir referans seçilerek onarılır.
  • Düzlemsel yüzlerde eksik referans, aynı oryantasyona sahip farklı bir düzlemsel yüzle onarılır.

Aşağıdaki montaj üzerinden Otomatik Montaj İlişkisi Onarma (Auto Repair) komutu nasıl çalışır inceleyelim.

Bu montajımızda piston hareketi ile aşağı-yukarı yönde hareket eden bir tabla mekanizması bulunmaktadır. Tablanın aşağı-yukarı yöndeki hareketi için millerde yataklı rulmanlar kullanılmaktadır. Unsur ağacına baktığımızda ise herhangi bir hata olmadığı görülmektedir.

Örnek Senaryo : Tasarım tamamladıktan sonra satın alma birimine malzeme listesi gönderileceği sırada kullanılmak istenilen yataklı rulmanların modeli yanlış tercih edildiği tespit edilmiştir. Hızlı bir şekilde Bileşenleri Değiştir (Replace Components) komutunu uygulayarak istediğimiz yataklı rulmanı yerleştirelim.

Bileşenleri Değiştirme Örneği
Bileşenleri Değiştirme Örneği

Değiştirmek istediğimiz bileşene sağ tık> Bileşenleri Değiştir (Replace Components) komutunu seçtiğimizde sol tarafta komut yöneticisi açılacaktır. Burada değişecek bileşeni ve hangi bileşenle hangi örneklerinin değişmesi gerektiğini ayarlayabilirsiniz. Ayrıca SOLIDWORKS 2023 yeniliği olarak Bileşen Değiştir komutu içerisine “önizleme” penceresi de eklenmiştir.

Bileşen Değiştirme Uygulaması
Bileşen Değiştirme Uygulaması

Bileşenleri Değiştir komutunu uyguladığımızda “Sorun Ne” penceresi ile birlikte uyarılar karşımıza çıkmakta ve unsur ağacında montaj ilişkilerinin hatalı olduğu görülmektedir. Bileşenlerin farklı olmasından dolayı montaj ilişkisi içerisinde “kayıp yüz” uyarısı meydana gelmektedir.

Bileşen Değiştirme Sonrası Hatalı Montaj İlişkilerinin Oluşması
Bileşen Değiştirme Sonrası Hatalı Montaj İlişkilerinin Oluşması

SOLIDWORKS 2023 ile birlikte hatalı montaj ilişkilerini artık tek tek düzenlemek zorunda değilsiniz!

Montaj İlişkileri (Mate) klasörüne bir kez tıkladıktan sonra açılır hızlı pencere içerisinden Otomatik Onar (Auto Repair) komutunu uygulayabilirsiniz. Bu sayede tüm klasör içerisindeki hatalı ilişkiler otomatik olarak onarılacaktır.

Otomatik Onarma Komutu
Otomatik Onarma Komutu
Hatalı Montaj İlişkilerinin Onarılması
Hatalı Montaj İlişkilerinin Onarılması

SOLIDWORKS 2023’ün Otomatik Montaj İlişkisi Onarma (Auto Repair) Komutu, kullanıcıların montaj dosyalarında daha verimli çalışmalarını sağlayan önemli bir yeniliktir. Bu özellik, zaman kazandırır, hataları azaltır ve kullanımı kolay bir arayüz sunar, böylece tasarım süreçlerinizi daha verimli bir şekilde yönetebilirsiniz!

SOLIDWORKS Teknik Destek Mühendisi | Sertifikalar: CSWE

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin