Hidrolik Silindir Statik Analizi

0
824

Bu makalemizde hidrolik bir silindirin statik-mukavemet analizini 3DEXPERIENCE SIMULIA Structural Engineer rolü ile gerçekleştireceğiz. Bir maden iş makinesi silindirini ele alarak analiz gerçekleştireceğiz.

Maden İş Makinesi
Maden İş Makinesi-Resemin Bolter 77D
hidrolik silindir modeli
Hidrolik Silindir SOLIDWORKS Modeli

İş makinesinin delici kısmında yer alan yaklaşık 1.2 m boyunda ve 14 cm çapa sahip hidrolik bir silindiri SOLIDWORKS’ten Structural Engineer rolü içinde bulunan Structural Model Creation ile import ederek mesh, malzeme ve section özelliklerini belirleyeceğiz.

SIMULIA Structural Model Creation
Structural Model Creation

SOLIDWORKS modeli sağ üst menüde yer alan Import kısmından eklenebilmektedir. Burada ilgili konum ve SOLIDWORKS montaj veya parça dosyası seçilerek model grafik ekrana getirilebilir.

SOLIDWORKS Model İçe Aktarma
SOLIDWORKS Model İçe Aktarma

Hidrolik silindir montajı, piston ve yatak olmak üzere iki parçadan oluşan bir montajdır. Piston ve yatak parçasında üçer adet gövde bulunmaktadır. Bu gövdelere Properties sekmesinden Solid Section tanımlaması ve AISI 347 malzeme tanımlaması gerçekleştirilmiştir.

SIMULIA Malzeme ve Section Tanımlama
Malzeme ve Katı Gövde Section Tanımlama

İlgili tanımlama işlemi sonrasında 6 gövde için Tetrahedron Mesh tanımlama işlemi gerçekleştirilmiştir. Gövdelerin boyutuna göre oranlı olarak 10 mm, 5 mm ve 3 mm mesh tanımlamaları gerçekleştirilmiştir. Element Order olarak Linear seçilmiştir.

SIMULIA Mesh Tanımlama
Hidrolik Silindir Mesh Tanımlama

İşlemlerin ardından Structural Engineer rolü içinden Linear Structural Scenario Creation seçilerek analiz senaryosu ve sınır koşulu tanımlamaları yapılmıştır.

SIMULIA Structural Engineer Linear Structural Scenario Creation
Linear Structural Scenario Creation

Analiz senaryosuna geçişte model olarak hazırlanmış olan mesh model gösterilerek doğrudan analiz prosedürü belirleme işlemi gerçekleştirilebilir. Analiz senaryosu için Procedures sekmesinden Static Perturbation seçilmiştir.

SIMULIA Static Perturbation
Static Perturbation Step Analiz Senaryosu

Senaryo seçiminin ardından modelde yer alan bileşenler için birlemiş temas seti tanımlaması Intereactions sekmesinde yer alan Contact Detection komutu içindeki Tie Surfaces Together seçeneği ile gerçekleştirilmiştir. Bu tanımlamanın ardından Find Surface Pairs denilerek gövdeler arasındaki temas tanımları otomatik olarak bulunup toplu şekilde seçilerek tanımlama işlemi yapılmıştır.

SIMULIA Temas Seti Tanımlama
Temas Seti Tanımlama İşlemi

Boundary Conditions sekmesinde yer alan Clamp komutu ile silindir yatak alt delik kısmından sabitlenmiştir.

SIMULIA Clamp Sabitleme
Clamp ile Sabitleme İşlemi

Loads sekmesinden silindirin üst kısmında bağlantı yeri delik bölümü seçilerek düşey yönde 2000 N kuvvet uygulanmıştır. 2000 N kuvvet sistemin maruz kaldığı yük göz önünde bulundurularak verilmiştir. Kuvvetin uygulanacağı eksen ve açılar alt seçim menüsünde yer alan eksen takımları üzerinden kontrol edilebilmektedir.

SIMULIA Loads Kuvvet Tanımı
Loads Kuvvet Tanımı

Sonrasında Simulate sekmesinde yer alan Simulate komutu ile analiz çözdürülmüştür. Burada ek olarak Assistant penceresi de analizin çözdürülebilir olup olmadığına karar vermemiz için eksikleri ve/veya tamamlananları göstermektedir.

SIMULIA Assistant Penceresi ve Simulate ile Çözdürme
Assistant Penceresi ve Simulate ile Çözdürme

Çözdürme işlemi tamamlandığında maksimum Von-Mises gerilme değeri 23.1 MPa gözlemlenmiştir.

SIMULAI Von-Mises Gerilmesi
Hidrolik Silindir Von Mises Gerilmesi

İlgili kuvvet etkisi altında 0.643 mm deformasyon gözlemlenmiştir.

SIMULIA Deformasyon Sehim
Deformasyon Sehim Grafiği

3DEXPERIENCE SIMULIA Structural  Engineer ile zamana bağlı ve doğrusal olmayan statik, frekans, burkulma, termal, modal ve harmonik dinamik analizler gerçekleştirebilirsiniz.

SIMULIAworks hakkında detaylı bilgi almak için ürün sayfasını ziyaret edebilirsiniz:
Elite Applications Engineer, Sertifikalar: CSWE, CSWE-Simulation

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin