Tasarımınızda delik bilgisini hızlı ve kolay bir şekilde detaylandırabildiğimizi “Delik Bilgisi – Hole Callout” adlı makalemizde bahsetmiştik. Bu komutu kullandığımızda varsayılan olarak (delik tiplerine göre değişiklik gösterebilmekle birlikte) şöyle bir görünüm elde ederiz;
İmalatta teknik resimdeki delik bilgilerinin farklı yorumlanması nedeniyle, firma içerisindeki iş akışı nedeniyle ya da bu bilgilerde eksiltme yapmak veya ekleme yapmak amacıyla delik bilgisi metninde değişiklik sağlamak isteyebiliriz. Bunu ölçümlendirme metni üzerinden yapabileceğimizi daha önce belirtmiştik fakat her teknik resimde bunu değiştirmek çok zaman alabilir. Zaman kazanmak ve tüm teknik resimlerde yeni bir format ile delik bilgisi elde etmek için delik bilgisi formatını değiştirebiliriz.
Seçenekler / Sistem seçenekleri / Dosya konumları / Delik bilgisi format dosyasını seçerek format dosyasını hangi konumdan kullanıldığını görebiliriz. Varsayılan konum C:\Program Files\SOLIDWORKS Corp\SOLIDWORKS\lang\turkish (varsayılan dil) konumudur.
İlgili konuma gittiğimizde calloutformat.txt isimli dosyayı görebiliriz. Delik bilgisi formatı bu dosya üzerinden oluşturulmaktadır.
Not: Üzerinde değişiklik yapacağımız için bu dosyanın kopyasını almayı unutmayın.
Dosyayı açtığınızda karşılaştığınız görüntü nedeniyle endişelenebilirsiniz fakat sistem basit bir mantıkta işler.
Bu metinler 3 farklı yapıdan oluşmaktadır.
-
Seçilen Standart ana başlıkları oluşturur.
ANSI INCH, ANSI METRIC, BSI, DIN, ISO, JIS, DME MOLD BASES, HASCO METRIC MOLD BASES, PCS MOLD BASES, PROGRESSIVE MOLD, BASES, SUPERIOR MOLD BASES, HELICOIL® INCH, GB-OLD, GB, KS, IS, AS, PEM
-
Bu standartların altında delik tipleri mevcuttur
COUNTERBORED HOLES, PLAIN HOLES, COUNTERSUNK HOLES,TAPPED HOLES, PIPE TAPPED HOLES, DOWEL HOLES (NOMINAL), DOWEL HOLES (PRESS), DOWEL HOLES (CLEARANCE), DOWEL HOLES (TRANSITIONAL), COSMETIC THREAD CALLOUTS, COUNTERBORED SLOTS, PLAIN SLOTS, COUNTERSUNK SLOTS gibi.
-
Delik tiplerinin altında ise delik parametrelerine göre seçenekler mevcuttur
Blind Hole, with nearside countersink, when last hole in hole series, with cosmetic thread,vwith cosmetic thread and nearside countersink, drilledand tapped thru, with nearside countersink, with farside countersink, with both countersink, drilledthru but with blind threads, with cosmetic thread and drilled and tapped thru, with farside countersink, with nearside countersink, with both countersink, with cosmetic thread, with cosmetic thread and nearside countersink, Thru Hole, with cosmetic thread and farside countersink, with cosmetic thread and both countersink gibi…
Not:calloutformat.txt format dosyası İngilizce dilinde yazıldığı için Bilgi Değişkenleri İngilizce olarak karşımıza çıkmaktadır. SOLIDWORKS’u Türkçe sürümde kullanan kullanıcılar burada sorun yaşamamak adına geçici olarak dili İngilizce’ye çevirebilir.
Düzenlemek istediğiniz standardı belirledikten sonra kullandığınız delik tiplerini ve bu delik tiplerine göre parametrelerini düzenlemeniz gerekir. Birlikte ISO standardı üzerinden bir örnek yapalım.
- ISO
- COUNTERBORED HOLES (Havşa)
- Blind Hole – with underhead countersink (Kör delik – Başın altında havşa)
İlgili metni format dosyasında bulduğumuzda şu metni göreceğiz;
COUNTERBORE-BLIND(csms)=<MOD-DIAM> <hw-diam> <HOLE-DEPTH> <hw-depth>;\
<HOLE-SPOT><MOD-DIAM> <hw-cbdia> <HOLE-DEPTH> <hw-cbdepth>;\
<HOLE-SINK><MOD-DIAM> <hw-midcsdia> X <hw-midcsang>
Buradaki kodların karşılıkları format dosyasının en alt kısmında bulunur.
Büyük harfler ile yazılan kodlar sembollerdir
<MOD-DIAM> çap işaretiyken
<HOLE-DEPTH> derinlik işaretidir.
;\ delik bilgisinde (teknik resimde) satır sonunu olduğunu ve alt satıra geçileceğini belirtir.
<NUM_INST> ise aynı türden kaç adet delik olduğunu gösterir ve format dosyası üzerinden düzenlenemez. Programlama içerisine gömülü olan bu kod otomatik oluşur. Değiştirilmek istenirse teknik resimdeki delik bilgisi ölçümlendirme metni üzerinden düzenlenebilmektedir.
SOLIDWORKS buradaki delik bilgisi metnini sembollere, metne ve değerlere çevirerek delik bilgisi komutunda karşımıza getirir. İhtiyaçlarımıza göre özelleştirmemiz gerekenler de bu metinlerdir. Her biri bir anlam ifade eden bu değerlere “Callout Variables” (Bilgi Değişkenleri) denir. Şimdi aynı örnek delik üzerinden bu değişkenleri nasıl düzenleyebiliriz bunu inceleyelim.
Delik sihirbazını kullanarak ISO standardında kör ve başın altında havşa seçeneği ile bir delik oluşturduğumuzda yukarıda yazdığım format dosyasındaki metnin ölçümlendirme metninde oluştuğunu görüyoruz.
Buradaki <HOLE-SPOT> ve <HOLE-SINK> sembollerinin metinleri yerine, format dosyasında HAVSA VE BAS ALTI yazıldığında bundan sonra bu tür delikler için delik bilgileri otomatik bir şekilde bu formatta oluşacaktır. Burada yapmak istediğiniz değişiklikleri yaptıktan sonra dosyayı kayıt ederek format dosyasından çıkalım.
Format dosyasında yapılan değişiklik sonrası elde edilen Delik Bilgisi görünümü şu şekilde olmaktadır.
Delik bilgisi komutuyla hızlı bir şekilde delikleri detaylandırabilir, dilediğiniz format değişikliğini bu şekilde sağlayabilirsiniz.