Delik Tablosu (Hole Table)

0
795

SOLIDWORKS delik tablosu ile delik bilgilerini teknik resminize pratik ve düzenli bir şekilde aktarabilirsiniz. Delik etiketleri, boyutları ve konumları gibi bilgileri içeren bu tablonun nasıl oluşturulduğuna birlikte göz atalım.

Delik tablosu, daha önce “Delik Bilgisi – Hole Callout” makalemizde anlattığımız delik bilgilerini kullanarak, modelimizde bulunan deliklerin delik boyutunu ve konumunu bir orijin noktası ve bir yüzey belirttiğimiz takdirde otomatik şekilde oluşturmaya yarar.

Fotoğrafta görüldüğü gibi basit bir modeli ele alalım.

delik tablosu-1

Sadece yatay ve dikey ordinat ölçülendirmesiyle ölçülendirdiğimiz ve delik bilgisi komutunu kullanarak getirdiğimiz delik bilgileri, burada olduğu gibi oldukça düzensiz bir hal alabilir.

Bunun yerine teknik resmimize delik tablosu eklemeyi deneyebiliriz.

  1. Delik tablosu şablonu seçtiğimiz kısımdır. Oluşacak delik tablosunu özelleştirebilir ve şablon olarak kayıt ederek bu kısımdan seçebilirsiniz.

2-3. Deliklerin ordinatları için bir orijin belirleyebilir ve X, Y ekseni seçebiliriz.

4-5. Bir yüzeyin tümünü belirtebilir ya da istediğimiz delikleri pratik şekilde buradan ekleyebiliriz.

  1. Etiket türü olarak standartta olan A-B-C ya da 1-2-3 gibi bir sıralama seçebilir ya da manuel bilgi girişi yapabiliriz.

Şimdi delik tablosunu oluşturalım.

hole table 3

Görüldüğü üzere tüm delik bilgilerini düzenli ve pratik şekilde oluşturduk.

Buradaki modelin oldukça basit bir model olduğunu göz önünde bulundurursak, birbirinden farklı tiplerde ve çok sayıda delik içeren bir modeli hayal ettiğimizde bu komutun ne kadar yararlı olacağını daha iyi görebiliriz. Ayrıca bu tablo, boyut bilgilerini içeren BOYUT sütununu calloutformat.txt dosyasına göre belirler. Bu kısmı da “Delik Bilgisi Formatı Düzenleme” makalemizde anlattığımız şekilde kendi isteğinize göre özelleştirebilirsiniz.

YANIT VER

Mesajınızı yazın
Adınızı buraya girin